Τις δυσοίωνες δηλώσεις του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος ότι βιώνουμε και πάλι την αρχή της κρίσης του 2008, έρχεται να διασκεδάσει σειρά αναλυτών τους οποίους επικαλείται το CNBC.
Όπως αναφέρει το άρθρο, μετά από μια θυελλώδη αρχή για τις αγορές το 2016, οι αναλυτές τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται οι επενδυτές.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισαν χτες πάνω από 10% χαμηλότερα από τα υψηλά τους το 2015. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 5% ήδη το 2016, καταγράφοντας το χειρότερο τετραήμερο ξεκίνημα από ποτέ.
«Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν την αγορά, να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να αφήσουν να εξελιχθεί η κατάσταση», αναφέρει ο Brian Belski της BMO Capital Markets.
Και οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν περισσότερο από 2% την Πέμπτη, με τον Nasdaq, να δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα στο -3%. Το selling στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αποτέλεσμα της συνεχούς αβεβαιότητας στην Κίνα, όταν η πτώση 7% στο χρηματιστήριο του οικονομικού γίγαντα προκάλεσε την αναστολή των διαπραγματεύσεων για δεύτερη φορά μέσα στο 2016.
Ωστόσο, ο Jim Cramer του CNBC δεν βλέπει τους κινδύνους μιας «πραγματικής καταστροφής» όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει συστημικός κίνδυνος, γι ‘αυτό δεν λέω στους ανθρώπους να πουλήσουν τώρα», αναφέρει
Ωστόσο, ο Cramer σημειώνει ότι οι επενδυτές έχουν τώρα λιγότερες ευκαιρίες λόγω όχι μόνο των παγκόσμιων οικονομικών ανησυχιών αλλά και της πορείας της Federal Reserve προς την εξομάλυνση των επιτοκίων.
Η κερδοσκοπία επί της υποτίμησης του κινεζικού γουάν και η κυβερνητική παρέμβαση στις αγορές όπως η αναστολή του μηχανισμού διακοπής συνεδριάσεων της αγοράς από την Κίνα, θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, εκτιμά ο Cramer.
Από την πλευρά της η Helima Croft της RBC Capital Markets σημειώνει ότι θα επικέντρωνε την προσοχή της στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για να δει αν θα επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά.