Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ σε ΒΒ (high), προχώρησε ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar, ενώ αναθεώρησε σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, η DBRS Morningstar αναβάθμισε την αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου χρέους σε ξένο συνάλλαγμα και σε ευρώ στο R-3 από R-4.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαιρέτισε την αναβάθμιση από τον καναδικό οίκο, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αναγνώριση της προόδου και των προοπτικών της οικονομίας».
Ο καναδικός οίκος DBRS είχε βαθμολογήσει το αξιόχρεο της οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒ με θετικές προοπτικές, από τον Σεπτέμβριο του 2021, δύο θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Με τη νέα ανανάθμιση, η χώρα φθάνει ένα μόλις “σκαλοπάτι” πριν την επενδυτική βαθμίδα.
Οι αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων αντικατοπτρίζουν την άποψη της DBRS Morningstar ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προχωρά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 8,3% πέρυσι και τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στα προς της πανδημίας επίπεδα.
Η δημοσιονομική υπεραπόδοση και η στρατηγική διαχείρισης της ρευστότητας το 2021 συνέβαλαν στο να παραμείνουν πολύ υψηλά τα ταμειακά αποθέματα, που κυμαίνονται στα 41 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον οίκο.
Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτιμά ότι θα μειώσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, επικαλέστηκε την ΕΚΤ, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο σηματοδότησε την υποστήριξή της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ για τις ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) σε μονοψήφια επίπεδα, ακόμη και με κάποια επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.
Η σταθερή τάση αντανακλά την άποψη της DBRS Morningstar ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά από τη διακυβέρνηση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, η DBRS Morningstar θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες – οι παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα και ο βαθμός κατά τον οποίο η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση διαταραχής της αγοράς.
Η λογική πάντως της αναβάθμισης είναι, σύμφωνα με τον οίκο, ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί παρά τους κινδύνους από τον πληθωρισμό και την ασθενέστερη εμπιστοσύνη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
«Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε σοβαρή οικονομική συρρίκνωση το 2020. Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 9% λόγω της απότομης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των υπηρεσιών. Όμως, το 2021, ο ηπιότερος αντίκτυπος των περιορισμών, η αύξηση των εμβολιασμών και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις του τουριστικού τομέα οδήγησαν σε ισχυρή ανάκαμψη. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,3%, υποστηριζόμενο από την ισχυρή ανάπτυξη των επενδύσεων και των εξαγωγών και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Μετά την κατάρρευση της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας το 2020, ο κλάδος ανέκτησε κάποιο χαμένο έδαφος το 2021, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον τουρισμό να αγγίζουν περίπου το 60% των επιπέδων του 2019. Επιπλέον, η αγορά εργασίας συνέχισε να ανακάμπτει, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί κάτω από το 13,0% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2010», σύμφωνα με τον οίκο.
Αναφορικά με τη δημοσιονομική απόδοση του 2021, η DBRS σημειώνει ότι είναι πιθανώς καλύτερη του αναμενομένου και είναι πιθανή μία επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το επόμενο έτος
«Μια ισχυρή απόδοση εσόδων που στηρίζεται σε ένα καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα ανάπτυξης το 2021 και στις χαμηλότερες δαπάνες, οδήγησε σε βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2021 σε σχέση με 9,6% του ΑΕΠ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022. Η δημοσιονομική θέση αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω φέτος καθώς η οικονομία συνεχίζει την πορεία της ανάκαμψης και τα μέτρα για τον COVID-19 έχουν κατά το μέγιστο αποσυρθεί, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να αναμένεται να μειωθεί στο 4% και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ, πριν αλλάξει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», όπως εκτιμά ο οίκος.
Σταϊκούρας: Ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαιρέτισε την αναβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο DBRS, λέγοντας ότι «η ελληνική οικονομία, εν μέσω διαδοχικών και παραλλήλων εξωγενών κρίσεων, κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα, με θετικές επιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και τη διεθνή σκηνή».
Σημειώνεται ότι είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, και πρώτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θέτει τη χώρα και την οικονομία της σε αυτό το επίπεδο.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αναγνώριση της προόδου και των προοπτικών της οικονομίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η αναβάθμιση στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη και υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας έναν καθαρό και ρεαλιστικό διάδρομο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.
Και κάνει ένα βήμα προς την κατάκτηση ενός πολύ σημαντικού στόχου για το μέλλον της.
Εμείς συνεχίζουμε με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την οικονομία περισσότερο παραγωγική, δυναμική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη και την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή», σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας.
Οι επόμενες αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι:
-22 Απριλίου Standard and Poor’s που αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές.
-8 Ιουλίου 2022 Fitchπου αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές
-16 Σεπτεμβρίου 2022 θα αξιολογήσουν την Ελλάδα η Moody’s και η DBRS
-7 Οκτωβρίου 2022 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Fitch
-21 Οκτωβρίου 2022 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Standard and Poor’s