ΔΕΗ
Διαβάστε όλο το παρασκήνιο για την πώληση της ΔΕΗ (www.dei.gr) αλλά και τους λόγους που φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση.
Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή: “Τις τελευταίες μέρες είναι στην επικαιρότητα η ΔΕΗ για δύο λόγους: Αποτελεί πραγματικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και ταυτόχρονα εκφράζονται φόβοι για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της και το προσωπικό της. Στις 20 Δεκεμβρίου 2015, σε τούτη εδώ τη στήλη έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «…και τον λογαριασμό στην Αγκελα», αναφερόμενος στη συνήθειά μας να μην πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας. Αντιγράφω το τέλος από το άρθρο αυτό, το οποίο αναφέρεται στη ΔΕΗ, γιατί νομίζω ότι ήταν προφητικό.
«…Ελάτε να δούμε πως εφαρμόσαμε στην πράξη, αυτά που μας “δίδαξαν” οι πολιτικοί μας, οι ηθοποιοί μας (που θα έπρεπε “να ποιούν ήθος”) και άλλοι παράγοντες. Οι καθυστερημένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι ιδανικό παράδειγμα. Αντί να περιγράψω την κατάσταση σας μεταφέρω μια παράγραφο από το τελευταίο Ενημερωτικό Δελτίο της ΔΕΗ.
“Ο βαθμός είσπραξης των οφειλών προς τη ΔΕΗ είναι το πιο άμεσο και σοβαρό πρόβλημα για την Εταιρεία, και η αντιμετώπισή του αποτελεί κυρίαρχο στόχο. Για τον σκοπό αυτό, εντείνουμε τις δράσεις μας έναντι όλων των οφειλετών μας, συμπεριλαμβανομένων των φορέων του Δημοσίου και της Κεντρικής κυβέρνησης. Ηδη ως αποτέλεσμα της έντασης των προσπαθειών μας, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις τραπεζικές συναλλαγές, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πελατών μας που κάνουν χρήση του συστήματος διευκολύνσεων που έχει θεσπίσει η Εταιρεία από τον παρελθόντα Ιούνιο και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα ο ρυθμός των σχετικών διακανονισμών έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας διατηρούμε συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς κατά την εκτίμησή μας, ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών μας είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Χαρακτηριστικά από το σύνολο των 2,1 εκατ. πελατών Χαμηλής Τάσης που έχουν ληξιπρόθεσμες όφειλες, οι 250.000, δηλ. το 11,9% οφείλει το 45% της συνολικής οφειλής”».
Αν το διαβάσετε με προσοχή, θα διαπιστώσετε ότι είναι μια κραυγή απόγνωσης προς της Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ είναι διορισμένη από την ίδια την Κυβέρνηση! Οι παραπάνω 154 λέξεις μπορούν να συνοψιστούν ως έξης: «Κύριοι της Κυβέρνησης, πληρώστε μας και αφήστε μας να κόβουμε το ρεύμα γιατί υπάρχουν πολλοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν όπως εσείς».
Και όταν η ΔΕΗ άρχισε να κόβει το ρεύμα, αυξήθηκε αμέσως η εισπραξιμότητα, αλλά παράλληλα έγινε το «έλα να δεις». Κλάματα και οδυρμοί στις τηλεοράσεις γιατί κόβεται το ρεύμα σε φτωχούς και αρρώστους. Η γνωστή λιτανεία ορισμένων, πιθανότατα ακραίων, περιπτώσεων που έστω και αν έγιναν μπορούν να διορθωθούν αμέσως. Φυσικά η ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε ολοσέλιδες καταχωρίσεις για να δικαιολογήσει τα αυτονόητα.
Λίγα λόγια για τη ΔΕΗ. Είναι εισηγμένη εταιρεία και το Δημόσιο (με το ΤΑΙΠΕΔ) κατέχει το 51,12%. Η Χρηματιστηριακή της αξία είναι μόλις 890 εκατομμύρια ευρώ, πολύ κάτω από την ονομαστική αξία των μετοχών της. Ο ετήσιος τζίρος της είναι 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει 7,4 εκατομμύρια πελάτες. Το συνολικό χρέος της είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι καθυστερημένες οφειλές τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 1,3 δισεκατομμύρια.
Πρέπει να το παραδεχτούμε. Χωρίς αυστηρές συνέπειες, κανένας δεν θα πληρώνει αυτά που χρωστά, αλλά πάντοτε θα λέει «και τον λογαριασμό στην Αγκελα».
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος ή εξειδικευμένος στην ενέργεια για να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από ελάχιστα στοιχεία. Πολιτικός Μηχανικός σπούδασα και από τα μαθηματικά που έμαθα, μόνο η απλή αριθμητική μου χρειάστηκε για να προβλέψω ότι η ΔΕΗ πάει κατά διαβόλου. Υστερα από 13 μήνες έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση.
Ελατε να δούμε τη σημερινή κατάσταση και να τη συγκρίνουμε με το πρόσφατο παρελθόν.
• Χρηματιστηριακή Αξία. Σήμερα η συνολική αξία της ΔΕΗ, όπως αποτιμάται στο ΧΑΑ, είναι 612 εκατομμύρια ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν 2,616 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος ευθύνεται για τα χαμένα 2,004 δισεκατομμύρια ευρώ; Το Δημόσιο μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ και το ΙΚΑ, κατέχει το 55% των μετοχών της ΔΕΗ, δηλαδή έχασε 1,102 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν κάποιος έκλεβε από το Δημόσιο 1,102 δισεκατομμύρια ευρώ θα τον παραπέμπαμε για κακούργημα και θα θέλαμε να τον κρεμάσουμε. Τώρα που τα χάνουμε από την ιδεοληψία των κυβερνώντων, δεν μας ενδιαφέρει. Μας έχουν ταράξει ότι προστατεύουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά στην ουσία τα απεμπολούν, καταστρέφοντας την περιουσία του Ελληνικού Λαού για τον οποίον κόπτονται στα λόγια μόνον.
• Απλήρωτοι Λογαριασμοί. Είναι δύσκολο να βρεθούν στοιχεία για την εισηγμένη εταιρεία. Στο site της ΔΕΗ υπάρχουν οικονομικά στοιχεία μέχρι το 9μηνο του 2016. Πάντως από το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου («Καθημερινή» 27/12/2016) φαίνεται ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ανέρχονται στο ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν μόλις 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Το 50% περίπου δηλαδή τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κάνει τη ρύθμιση των 36 δόσεων, η οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται. Και πάλι. Ποιος τους έμαθε να μην πληρώνουν; Φυσικά το κόμμα που μας κυβερνά, το οποίο μάλιστα διαθέτει στο Υπουργικό Συμβούλιο τουλάχιστον ένα μέλος του κινήματος «Δεν πληρώνω». Οταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει εισπρακτικές εταιρείες πάλι κυριάρχησαν οι ιδεοληψίες που υποχρέωσαν τη Διοίκηση να ανακοινώσει ότι θα πάρει μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες. Βλέπετε, το ΣτΕ έκρινε ότι οι εισπρακτικές εταιρείες λειτουργούν νόμιμα, διαθέτουν εμπειρία και εξειδικευμένο λογισμικό και πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν στην εισπραξιμότητα, αλλά εμείς δεν τις θέλουμε. Γιατί άραγε; Κάτι ακόμα. Είδαμε ότι το 11,9% των οφειλετών χρωστά το 45% των απλήρωτων λογαριασμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τα φτωχόσπιτα που χρωστάνε τα πολλά χρήματα, αλλά μάλλον σπίτια με σημαντική κατανάλωση. Αυτούς προστατεύουμε όταν δεν αφήνουμε τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα. Δείτε τι συμβαίνει με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι οποίες κόβουν αμέσως την υπηρεσία τους όταν δεν εξοφλείται έγκαιρα ο λογαριασμός. Οι επισφάλειες και οι καθυστερήσεις είναι ελάχιστες. Εχω δει ζητιάνους στον δρόμο, οι οποίοι μπορεί να μην πληρώνουν το ρεύμα, αλλά δεν αποχωρίζονται το κινητό τους. Δυστυχώς όμως δεν καταλαβαίνουμε ότι μόνο με την πίεση κάποιος πληρώνει τους λογαριασμούς του.
• Δαπάνες Μισθοδοσίας. Από τον Ετήσιο Απολογισμό της ΔΕΗ για το 2015, ο οποίος είναι αναρτημένος στο site της εταιρείας, προκύπτει ότι οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας για το 2015 ήταν 970 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το πλήθος των μισθοδοτούμενων ήταν 18.356 υπάλληλοι. Μια απλή διαίρεση μας αποκαλύπτει ότι η μέση ετήσια αμοιβή στη ΔΕΗ είναι 52.844 ευρώ! Να λοιπόν γιατί με νύχια και με δόντια οι συνδικαλιστές θέλουν να μείνει η ΔΕΗ στο Δημόσιο. Πού θα βρούνε αλλού τόσο γαλαντόμο εργοδότη. Αποκλείεται. Ολα τα άλλα που ακούγονται είναι μάλλον «προφάσεις εν αμαρτίαις». Τελεία και παύλα.
Θέλω να κλείσω το σημερινό σημείωμα με μια σύγκριση. Συγκρίνατε τη σημερινή ΔΕΗ με τον σημερινό ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ έχει ιδιωτικοποιηθεί και εξυγιανθεί πλήρως και συνεχώς επενδύει για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες ώστε να διατηρήσει ή και να αυξήσει το μερίδιό του σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ηταν πολλοί, από ΟΛΑ τα κόμματα, που με διάφορες προφάσεις ήθελαν να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση, η οποία τελικά έγινε προς όφελος της Χώρας. Και στην περίπτωση της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών υπήρξαν στην αρχή «αεριτζήδες», αλλά όπως διαπιστώσαμε σε λίγα χρόνια εξαφανίστηκαν και έμειναν μόνο οι σοβαροί παίκτες. Αυτά σαν απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι επειδή υπήρξαν προβλήματα (π.χ. Energa και Hellas Power) η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο”.