ΔΕΗ: Στενή επιτήρηση της εφαρμογής του σχεδίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ (www.dei.gr) φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές. Το πλάνο για τις οφειλές ιδιωτών έχει αναλάβει η εταιρεία Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, η οποία εξειδικεύεται στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και περιουσίας του χρηματοοικονομικού τομέα.
Στη συμφωνία γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη να εξοφληθούν οι οφειλές προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική της κατάσταση και τονίζεται η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας.
Η συμφωνία προβλέπει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα τονίζεται ότι αποτελεί προαπαιτούμενο η άμεση είσπραξη από τη ΔΕΗ όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του στενού δημόσιου τομέα ( όπως από τα υπουργεία ), ενώ μέχρι το Μάιο θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (αυτοδιοίκηση, εταιρείες του δημοσίου κλπ).
Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων των ιδιωτών καταναλωτών. προβλέπεται η στενή επιτήρηση της εφαρμογής του σχεδίου που θα υποβάλει ο σύμβουλος που έχει προσλάβει η ΔΕΗ. Θα δίνονται αναλυτικές αναφορές και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την είσπραξη των οφειλών του ιδιωτικού τομέα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι την ανάθεση του έργου «παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης για την αποτελεσματική διαχείριση του πελατολογίου» στην εταιρεία Qualco ανακοίνωσε επίσημα η ΔΕΗ.
Ο σύμβουλος καλείται να εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών, να αναπτύξει στρατηγική διαχείρισης οφειλών και να καθορίσει συστηματικές δράσεις διαχείρισής τους, να μελετήσει την εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης, να σχεδιάσει πλαίσιο υλοποίησής του και να αναλάβει τη διαχείριση επιλεγμένου τμήματος πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, ως προαπαιτούμενο το θέμα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) και προβλέπεται ότι η καταβολή των 360 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά ΥΚΩ, όπου θα καλυφθεί από πλεόνασμα.
Παράλληλα, θα γίνεται κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΥΚΩ θα συναρτάται από την ύπαρξη δημοσιονομικού πλεονάσματος κάθε χρόνο. Επιπλέον, τονίζεται ότι το ύψος των ΥΚΩ εφεξής θα προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργείται νέο έλλειμμα ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι νέες διασυνδέσεις με τα νησιά, που μπαίνουν σε λειτουργία κάθε χρόνο. Όπως τονίζει η συμφωνία, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής των ΥΚΩ κατά το πρότυπο του αντίστοιχου μηχανισμού που υπάρχει για το ΕΤΜΕΑΡ.
[irp posts=”163274″ name=”ΔΕΗ: Μπορεί η ΓΕΝΟΠ να μας αφήσει χωρίς ρεύμα;”]
ΔΕΗ: Το Φεβρουάριο θα δείξει αν θα πωληθούν και υδροηλεκτρικά
Για τους λιγνίτες αναφέρεται το περιεχόμενο της συμφωνίας για τις μονάδες που θα πουληθούν (Μελίτη 1, άδεια για Μελίτη 2 και Μεγαλόπολη 3,4) αλλά και το χρονοδιάγραμμα (διαγωνισμός μέχρι το Μάιο του 2018). Όπως αναφέρει η συμφωνία, αν υπάρξουν προβλήματα στο market test θα πρέπει να επιλυθούν με την υποβολή δεσμευτικής τελικής πρότασης από την κυβέρνηση στην Ε.Ε.. Η αξιολόγηση του Φεβρουαρίου για τον κλάδο ενέργειας είναι καθοριστική, καθώς από τα αποτελέσματά της θα κριθεί, όπως τονίζει το Μνημόνιο, αν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν «πρόσθετα δομικά μέτρα», ενώ εκεί θα εξεταστεί και το θέμα της αλλαγής των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ρεύματος μέσω των NOME, καθώς επίσης και η πρόοδος στις διαδικασίες του target model. Δηλαδή, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πώληση και υδροηλεκτρικών εφόσον δεν πετύχει η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αναφέρει ότι θα συνεχιστούν το 2018 με υποχρέωση τον Ιούνιο να αναθεωρηθεί η τιμή ώστε να ενσωματωθεί η νέα τιμή δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων αλλά και τα επικαιροποιημένα κόστη της ΔΕΗ. Το 2019 οι δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας θα φτάσουν το 22%. Καθορίζεται ότι θα υπάρξει μια κοινή αποτίμηση της εξέλιξης των δημοπρασιών το Φεβρουάριο στην οποία θα εξεταστεί η πρόοδος της εισαγωγής του νέου μοντέλου της αγοράς,
Τέλος, για την αγορά φυσικού αερίου μέχρι το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει ως βασικό παραδοτέο να έχει συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς αλλά και το σχέδιο για ΕΠΑ και ΔΕΠΑ. Στο συμπληρωματικό μνημόνιο αναφέρεται πως εάν κάποιος από τους υφιστάμενους μετόχους θέλει να πουλήσει το μερίδιό του στις ΕΠΑ, η όποια συναλλαγή θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τη ΡΑΕ σε συνεργασία με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επικρατεί όπως φαίνεται το σενάριο για την εξαγορά της συμμετοχής της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και της συμμετοχής της τελευταίας στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας από την ΕΝΙ, αναφέρει το protothema.gr.
ΔΕΗ: ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ