Είκοσι ημέρες χωρίζουν την Αθήνα από την οριστική απόφαση για την υπόθεση της κατάργησης ή μη, της λεγόμενης “προσωπικής διαφοράς” για τους παλιούς συνταξιούχους από την 1/1/2019 και η κατάσταση δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο στο eurogroup της Δευτέρας.
Αναμένεται όμως να μεταφερθεί ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο του σώματος Μάριο Σεντένο: “Πρέπει να επιτυγχάνονται οι στόχοι, σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε”.
Η Ελλάδα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα του eurogroup.
To ΕWG που το προετοίμασε δεν συζήτησε τον ελληνικό προϋπολογισμό. Έγινε μια τυπική παρουσίαση του “State of Play” και το ίδιο θα συμβεί και στο eurogroup. Αντιθέτως τα μάτια όλων θα συνεχίσουν να είναι στραμμένα προς την Ιταλία, για την οποία γίνονται ουσιαστικές συζητήσεις, σε ένα πλαίσιο όμως “άποδραμματοποίησης”.
Στην πράξη αυτό που έχει καταστεί σαφές είναι πως την όποια απόφαση, όχι μόνο για τις συντάξεις, αλλά για όλο το πακέτο των παρεμβάσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα την λάβει η Κομισιόν σε συνεργασία με τον ESM. Όχι το eurogroup ή το euro working group. Και αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την κατάσταση προ της 20ης Αυγούστου.
Συγκεκριμένα το eurogroup θα λάβει από την Κομισιόν μια έκθεση για τον ελληνικό προϋπολογισμό που θα ταυτίζεται με την έκθεση για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Η έκθεση – εισήγηση θα έχει ένα συμπέρασμα: “ή χώρα είναι ή δεν είναι εντός στόχων και υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι”. Βάσει της έκθεσης το eurogroup θα απευθύνει συστάσεις, κοινώς: “κάντε ότι λέει η έκθεση”, ή “κάντε λιγότερα από ότι λέει η έκθεση”. Αυτός είναι ο μηχανισμός της απόφασης. Δεν θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις με Κράτη Μέλη, δεν θα ερωτηθούν για τα μέτρα του προϋπολογισμού, δεν θα γνωματεύσουν αν βγαίνει ή δε βγαίνει ο λογαριασμός.
Επί της ουσίας: Η έκθεση της Κομισιόν δεν έχει ακόμα εκδοθεί.
Αναμένεται μετά τις 15 Νοεμβρίου. Ο σχεδιασμός είναι αν έχει εκδοθεί πριν ο προϋπολογισμός πάει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επιπλέον ο σχεδιασμός προβλέπει, εκτός απροόπτου, την επίσημη έγκριση των συστάσεων της Κομισιόν στο eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα της σύγκλισης ενός εκτάκτου eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου, κοινοτικός αξιωματούχος, παρουσία 40 εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες, εξήγησε ότι αν γίνει θα γίνει για την εμβάθυνση της ευρωζώνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου που θα πάρει αποφάσεις. Στην πράξη εκείνο το eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει τι θα γίνει με το EDIS (το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην ευρωζώνη) και αν θα αποτελεί ο ESM “backstop” για αυτό ή όχι, αλλά και για τη νέου τύπου προληπτική γραμμή πιστώσεων, που θα προστεθεί πέραν των υπαρχόντων στο οπλοστάσιό του.
Ο ίδιος αξιωματούχος, με αφορμή την Ιταλία και όχι την Ελλάδα, δήλωσε ότι “δεν έχει αποφασιστεί αν στο ίδιο eurogroup θα γίνει και συζήτηση για τους προϋπολογισμούς”. Δεδομένου ότι ο αξιωματούχος είναι υπεύθυνος για την ατζέντα της συνάντησης, η φράση του καταδεικνύει το πόσο πρώιμη είναι ακόμα η όλη συζήτηση.
Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχος εξήγησε ότι “η Ελλάδα δεν θα είναι αντικείμενο κανενός έκτακτου eurogroup”, με την έννοια των έκτακτων συνεδριάσεων την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης, αλλά και “δεν συντρέχουν σε καμία περίπτωση όροι και συνθήκες κρίσης σε σχέση με την Ελλάδα, τον προϋπολογισμό της και τις επιμέρους αποφάσεις”.
Επί της ουσίας όμως, κοινοτικές πηγές κοντά στις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των Εκπροσώπων ΕSM και Κομισιόν μεταφέρουν ότι το αρχικό ότι “δεν γίνονται όλα μαζί” συνεχίζει και ισχύει.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το γερμανικό κοινοβούλιο και τα άλλα πέντε εθνικά κοινοβούλια που συνήθως κυρώνουν τις αποφάσεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης “δεν θα κληθούν να ψηφίσουν για τα ελληνικά μέτρα”, αντιθέτως θα κληθούν να ψηφίσουν μόνο για το αν και κατά πόσο πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση του ενός δις των ANFAS που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα. Και πάλι όμως αυτό θα γίνει στη βάση γνωμάτευσης της Κομισιόν, ως σύνολο και όχι ως προς τα επί μέρους ευρήματα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κανένα από τα ελληνικά μέτρα (συντάξεις κτλ) δεν θα κριθεί σε επίπεδο κοινοβουλίων και αυτό που είχε μεταφερθεί από μερίδα του Τύπου είναι εσφαλμένο.
Παρομοίως εσφαλμένος είναι και ο ισχυρισμός της σύνδεσης της θέσης και της πολιτικής κατάστασης της Α.Μέρκελ με την όποια απόφαση.
Οι μηχανισμοί είναι μηχανισμοί.
Οι κανόνες είναι κανόνες.
Και όπως τα πράγματα αυτά είχαν ένα τυπικό – τελετουργικό πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, έτσι έχουν και μετά.
Πάντως όπως φαίνεται τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στις 21 Νοεμβρίου μέχρι τότε μάλλον δε θα υπάρξουν ειδήσεις για τις συντάξεις…..