Τρίτη, 26 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ξεφεύγει κανείς! Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ εντοπίζει τους φοροφυγάδες

Αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη

Newsroom από Newsroom
29/08/2022 14:03
Ενημερώθηκε: 29/08/2022 14:13:24
σε Featured, HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
147
SHARES
312
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΑΔΕ: Οι πλατφόρμες παραγγελιών προδίδουν τις επιχειρήσεις που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους είναι εύκολο πλέον να εντοπιστούν από την εφορία και όπως δείχνουν τα στοιχεία πρόκειται για περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ λαμβάνει διαρκώς πληροφορίες από τις πλατφόρμες παραγγελιών, οι οποίες συγκρίνονται με τις αποδείξεις λιανικής που έχουν εκδοθεί για τις συγκεκριμένες παραγγελίες και έτσι είναι εφικτό να εντοπίσει τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.

Στο εσωτερικό της χώρας η ΑΑΔΕ δεν χρειάζεται να συνάψει συμφωνίες με τις εταιρείες παραγγελιών, απλά ζητάει τα στοιχεία και τα λαμβάνει άμεσα, ενώ όταν πρόκειται για το εξωτερικό η εφορία συνάπτει συμφωνίες, όπως ήδη έχει πράξει με τις πλατφόρμες τύπου Airbnb. Οι έλεγχοι όμως επεκτείνονται και στις πωλήσεις μέσω Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα οι ελεγκτές εντόπισαν επιχείρηση που πουλάει υποδήματα μέσω Διαδικτύου. Ζήτησαν και έλαβαν στοιχεία από δύο μεγάλες εταιρείες κούριερ και από γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα. Εξέτασαν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των βιβλίων της επιχείρησης και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις 2,8 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο έχασε ΦΠΑ 542.000 ευρώ, πλέον του φόρου εισοδήματος, που δεν πλήρωσε ποτέ για αυτόν τον τζίρο.

Τις προηγούμενες μέρες ο ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ ξαναχτύπησε και «έδωσε» εντολή για τον έλεγχο 14 επιχειρήσεων εστίασης οι οποίες από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδωσαν αποδείξεις συνολικού ύψους 5,15 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι, δηλαδή οι επιχειρήσεις που ελέγχονται έχουν επιλεχθεί μέσω του ειδικού αλγορίθμου ανάλυσης κινδύνου. Με βάση λοιπόν τα δεδομένα που έλαβε η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες delivery, διαπιστώθηκε ότι οι 14 επιχειρήσεις εστίασης δεν έκοψαν 449.000 αποδείξεις για παραγγελίες συνολικής αξίας 5,15 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις αυτές εισέπραξαν από τους πελάτες τους, αλλά δεν απέδωσαν στην εφορία ΦΠΑ 592.000 ευρώ!

Οι σημαντικότερες περιπτώσεις φοροδιαφυγής:

• Καφετέρια στην Κρήτη, για τις χρήσεις 2019 έως 2020, δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας έσοδα συνολικής αξίας 1.440.000 ευρώ.

• Σε εστιατόριο στον κεντρικό τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2019 έως 2021, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 91.300 φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 685.000 ευρώ.

• Σε κρεπερί στην Ηπειρο, για τις χρήσεις 2017 έως 2019, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 92.800 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 400.000 ευρώ.

• Σε κρεπερί στη Θεσσαλία, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 40.400 φορολογικών στοιχείων, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 285.000 ευρώ.

• Σε αναψυκτήριο στη Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2018 έως 2020, διαπιστώθηκε η μη έκδοση 42.530 φορολογικών στοιχείων, με συνολικό ύψος αποκρυβείσας ύλης 270.000 ευρώ.
Μισθώσεις Airbnb

Οπως προαναφέρθηκε, η συνεργασία της εφορίας με πλατφόρμες είναι συνεχής και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και συμφωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς διακινούνται τεράστια ποσά και ήδη έπειτα από έναν χρόνο στασιμότητας οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταγράφουν θεαματική αύξηση.

Οσα αναγράφονται στο έντυπο Ε2 θα διασταυρωθούν με τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Η συμφωνία είναι του 2021 και προβλέπει ότι για να μπορέσει ιδιοκτήτης ή διαχειριστής ακινήτου να καταχωρίσει το ακίνητό του στις ανωτέρω πλατφόρμες θα πρέπει να συμπληρώνει υποχρεωτικά τον αριθμό καταχώρισης του ακινήτου που τηρείται στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ. Ακίνητα που θα «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα χωρίς τον σχετικό αριθμό θα απορρίπτονται από το σύστημα αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό η εφορία θα γνωρίζει επ’ ακριβώς τον αριθμό των ακινήτων που μισθώνονται αλλά και τα εισοδήματα που εισπράττει ο ιδιοκτήτης – διαχειριστής.

Ετικέτες: ΑΑΔΕΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Διευκρινίσεις ΑΑΔΕ προς τους οικονομικούς φορείς για το νέο τελωνείο Πειραιά

26/08/2025 | 12:00
Featured

ΑΑΔΕ: 48ωρα λουκέτα σε επιχειρήσεις δημοφιλών τουριστικών προορισμών – Δεν έκοβαν αποδείξεις

20/08/2025 | 20:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Ενίσχυση κινήτρων για υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία – Πότε δεν ασκείται ποινική δίωξη

14/08/2025 | 18:00
Featured

Ενοποιούνται από 8/9/2025 τα τρία Τελωνεία Πειραιά

13/08/2025 | 20:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Υποκλοπές: Δείτε live τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τροχαίο-σοκ στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης: Εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν οι επιβάτες 

    347 shares
    Share 139 Tweet 87
  • Γάζα: 15 νεκροί από πλήγμα του Ισραήλ σε νοσοκομείο – 4 δημοσιογράφοι στα θύματα

    316 shares
    Share 126 Tweet 79
  • ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  2025–2026: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έως 1.200€ και γιατί δεν συμφέρει μετά τα 40 έτη ασφάλισης»

    268 shares
    Share 107 Tweet 67
  • Γιορτή σήμερα 26 Αυγούστου, εορτολόγιο: Άγιοι Αδριανός και Ναταλία

    189 shares
    Share 76 Tweet 47
  • Γιορτή σήμερα 25 Αυγούστου 2023, εορτολόγιο: Άγιος Τίτος ο Απόστολος

    204 shares
    Share 82 Tweet 51
  • Τραμπ: Δεν είμαι δικτάτορας αν και αρκετοί Αμερικανοί θα ήθελαν στην εξουσία έναν – Είμαι έξυπνος, με κοινή λογική

    160 shares
    Share 64 Tweet 40
  • Προς αλλαγή του εκλογικού νόμου – Τα δύο σενάρια που εξετάζει το Μαξίμου- ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

    142 shares
    Share 57 Tweet 36
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch