Εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο η Κυβέρνηση για να στηρίξει επιχειρηματίες, φορολογούμενους και συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ύφεσης λόγω Kορωνοϊού.

Στα υψηλότερα κλιμάκια γνωρίζουν ότι οι αναταράξεις κυρίως το επόμενο εξάμηνο αναμένεται να πλήξουν κοινωνικές ομάδες και το επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει σαφείς οδηγίες για διευκολύνσεις στην παραγωγική διαδικασία και σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το οικονομικό επιτελείο σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί δέσμη μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις που κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται σ’ αυτό αναμένεται να δώσουν ανάσες στους φορολογούμενους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Πρόκειται, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για μια επιτυχημένη διεθνή πρακτική, η οποία εισάγεται και στη χώρα μας, πάντα υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δίνει οξυγόνο στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα…

Στόχος είναι να ενισχυθούν όσοι βρίσκονται στο ξεκίνημά της επαγγελματικής δραστηριότητας, αλλά είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, δικαιούχοι θα είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν, ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Επίσης, προβλέπεται επέκταση και για τον Ιούνιο της έκπτωσης 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα θεσπίζεται ευνοϊκότερο πλαίσιο για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Εκτός των άλλων, εξαιρούνται και για το 2020 τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και προωθείται ρύθμιση που δίνει λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, που εισπράχθηκαν το 2013.

Μ΄ αυτό τον τρόπο παρέχεται η δυνατότητα να διορθωθούν τα σχετικά εκκαθαριστικά, καθώς και δυνατότητα φορολόγησης των σχετικών ποσών στη χρήση στην οποία ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν. Έτσι, μειώνεται αυτό το φορολογικό βάρος για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.