Ελληνική οικονομία
Σειρά νέων όρων για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε εμπιστευτική έκθεσή του, στην οποία θέτει μια ευρύτερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, πέραν του αφορολογήτου και του ασφαλιστικού, σε τομείς όπως οι αγορές, τα εργασιακά, αλλά και ο τραπεζικός τομέας («κόκκινα» δάνεια, θεσμικό πλαίσιο για πτωχεύσεις, ορισμός διοικήσεων τραπεζών).
Η εμπιστευτική έκθεση 38 σελίδων, αποσπάσματα από την οποία παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Καθημερινή» θα παρουσιαστεί μαζί με έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κατά τη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου, γράφει η naftemporiki.gr.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στην έκθεση τονίζεται ότι οι δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να βασίζονται σε έναν ρεαλιστικό μεσοπρόθεσμο στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
[irp posts=”105791″ name=”Τσακαλώτος: Επιστολή χωρίς μέτρα απέστειλε στο Eurogroup”]
Για την οικονομική ανάκαμψη οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ενώ παράλληλα γίνεται λόγος για ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης, ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και επανεκκίνηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά, και στα κλειστά επαγγέλματα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι συντάκτες της έκθεσης εμφανίζονται επίσης επικριτικοί όσον αφορά τους στόχους που είχαν τεθεί στην Ελλάδα για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Όπως αναφέρεται στην έκθεση «είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – 4,5% του ΑΕΠ».