Μόνο εφόσον η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εκάστοτε αξιολόγηση θα είναι δυνατή η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Τόνισε πως αυτός δεν είναι ξεχωριστός κανόνας για την Ελλάδα, αλλά κανόνας που βρίσκεται σε εφαρμογή προ πολλού. «Δεν έχουμε έναν ειδικό κανόνα για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να υλοποιηθούν», σημείωσε.
Όπως αναφέρει μάλιστα μια από τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, για χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα «κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων […] η δυνατότητα υπαγωγής [στην ποσοτική χαλάρωση] θα αναστέλλεται και συνεχίζονται μόνον σε περίπτωση θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».
Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε δε πως οι αγορές ελληνικών τίτλων θα είναι δυνατό να αρχίσουν μόνο από τα μέσα Ιουλίου, αφού θα έχουν αποπληρωθεί τα ομόλογα που λήγουν τότε, καθώς ήδη έχουν γίνει μεγάλες αγορές ελληνικών ομολόγων.
Η «δύναμη πυρός» του προγράμματος της ΕΚΤ θα ανέλθει σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, περιλαμβάνοντας όμως τα ήδη υφιστάμενα προγράμματα αγοράς ιδιωτικών χρεογράφων και καλυμμένων δανείων, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί το μερίδιο που θα επενδυθεί σε δημόσιο χρέος.
Το πρόγραμμα θα αρχίσει το Μάρτιο και θα διαρκέσει «τουλάχιστον» ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, και συνεπώς θα έχει συνολική δύναμη περίπου 1,1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, με τον κ. Ντράγκι να αποσαφηνίζει πως αγορές θα συνεχιστούν και μετά από αυτό το σημείο αν κριθεί απαραίτητο για να τονωθεί ο επικίνδυνα χαμηλός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ.
Σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, το ρίσκο από την αγορά των ομολόγων που εκδίδουν κράτη και θεσμοί της ευρωζώνης θα ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις κεντρικές τράπεζες του εκάστοτε κράτους-μέλους. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει «αμοιβαιοποίηση» του επενδυτικού ρίσκου μόλις για το 20% των νέων αγορών δημόσιου χρέους. Το 8% των αγορών θα διακρατείται από την ΕΚΤ.
Σημειώνεται πως στις αγορές της η ΕΚΤ δεν θα απολαμβάνει τη θέση του προνομιούχου πιστωτή.
Οι αγορές θα γίνονται στη δευτερογενή αγορά και με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας-μέλους της ευρωζώνης στην Ευρωτράπεζα.
Εν τω μεταξύ, μήνυμα πως οιαδήποτε πρωτοβουλία από την ΕΚΤ πρέπει να μην υπονομεύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες έστειλε από τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Παραπλήσιο πολιτικό μήνυμα έστειλε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντας πως επαφίεται στις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.