Efka.gov.Gr : Χάος με τα ειδοποιητήρια – 534 ευρώ – Τι ακριβώς συνέβη.
Ειδήσεις: Αναδρομικά εκατοντάδων ευρώ από εισφορές καλούνται να πληρώσουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (efka.gov.gr) εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες, όπως αποκαλύπτει το enikonomia.gr.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Πρόκειται κυρίως για νέους μηχανικούς, οι οποίοι ενώ έπρεπε να είχαν υπαχθεί στην υποκατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, τελικά κατετάγησαν αυτομάτως από το σύστημα του ΕΦΚΑ στην πρώτη. Κι αυτό, γιατί το Υπερταμείο ασφάλισης καθυστέρησε δραματικά να τους εγγράψει στα μητρώα του, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να υποβάλουν αίτηση για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς προβλέπει ότι όλοι οι μη μισθωτοί είναι υποχρεωμένοι μια φορά τον χρόνο να επιλέγουν ασφαλιστική κλάση βάσει της οποίας θα καταβάλλουν μηνιαίως τις ασφαλιστικές εισφορές τους.
Υπάρχουν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που κυμαίνονται από 210 ευρώ (1η κλάση) έως 566 ευρώ (6η κλάση). Ωστόσο οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν συμπληρώσει πέντε έτη ασφάλισης μπορούν να επιλέξουν την ειδική κατηγορία η οποία ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση των πέντε ετών. Για το διάστημα αυτό οι νέοι επιστήμονες πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα 126 ευρώ τον μήνα.
Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας γίνεται με συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής, μετά το πέρας της οποίας δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής για όλο το αντίστοιχο έτος. Φυσικά, βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να επιλέξει ασφαλιστική κλάση είναι να έχει πρώτα εγγραφεί στα μητρώα του ΕΦΚΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια αρκετοί νέοι μηχανικοί υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ προκειμένου να μπουν στα μητρώα του ταμείου.
Ωστόσο, για πολλούς αυτό δεν κατέστη άμεσα εφικτό. Για αρκετούς νέους μηχανικούς το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να εγγραφούν στα μητρώα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές του υπηρεσίες, ήταν τέτοιο που δεν τους δινόταν η δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας πριν την λήξη της προθεσμίας που είχε οριστεί το 2020 (13 Μαρτίου 2020).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ταμείο να τους κατατάξει «αυτόματα» στην 1η ασφαλιστική κλάση των 210 ευρώ και όχι στην ειδική κατηγορία νέων επιστημόνων με το ποσό των 126 ευρώ, για τις μηνιαίες εισφορές τους. Πλέον, καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2020, περίπου 90€ παραπάνω για κάθε μήνα ασφάλισης μέχρι τέλος του 2020.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που είχε κάνει αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ τον Ιούλιο του 2019, περάστηκε στο μητρώο ασφαλισμένων του ταμείου, αποκτώντας δικαίωμα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τον Δεκέμβριο του 2020! Ωστόσο, η αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κλάσης έπρεπε να υποβληθεί ηλεκτρονικά έως τις 13 Μαρτίου του 2020. Γεγονός αδύνατο, μιας και μέχρι τότε δεν είχε καταχωρηθεί στο σύστημα του ταμείου. Ο ΕΦΚΑ λοιπόν την κατέταξε αυτομάτως στην 1η ασφαλιστική κλάση (210 ευρώ τον μήνα) και όχι στην ειδική κατηγορία νέων επιστημόνων (126 ευρώ τον μήνα). Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη κλήθηκε να πληρώσει 90 ευρώ παραπάνω τον μήνα σε εισφορές μέχρι τέλος του 2020. Με το πρώτο ειδοποιητήριο της ζητήθηκαν αναδρομικά ύψους 1.080 ευρώ.
«Έκανα αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ τον Οκτώβριο του 2019. Η εγγραφή μου περάστηκε στο ταμείο τον Μάιο του 2020. Μόλις μπήκα στα μητρώα έλαβα, δυστυχώς, και το πρώτο ειδοποιητήριο, στο οποίο φαινόταν ότι το σύστημα με είχε κατατάξει εσφαλμένα στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και όχι στην ειδική κατηγορία για τους νέους επιστήμονες. Ενώ είμαι νέα επιστήμονας και έχω όλα τα κριτήρια κλήθηκα να πληρώσω περίπου 1.000 ευρώ παραπάνω και μάλιστα αναδρομικά.», εξηγεί στο Enikonomia μηχανικός που έλαβε το αναδρομικό μπιλιετάκι του ΕΦΚΑ.
«Καλούμαστε να πληρώσουμε άδικα περίπου 1.000 ευρώ παραπάνω για το 2020, μια χρονιά που είχαμε lockdown! Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, δεν υπάρχει κάποια επίσημη διαβεβαίωση ότι θα γίνεις συμψηφισμός με τις εισφορές του 2021 και δεν μας έχουν πει αν θα πρέπει να κάνουμε ή όχι ένσταση», εξηγεί στο Enikonomia ο Κώστας, νέος ασφαλισμένος που επίσης κλήθηκε να καταβάλει παραπάνω εισφορές. Το θέμα έχει απασχολήσει και τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρος του Γιώργος Στασινός έχει αποστείλει και σχετικό έγγραφο στον Διοικητή του ΕΦΚΑ ζητώντας να μπει τέλος στην συγκεκριμένη αδικία.
Efka.gov.Gr : Χάος με τα ειδοποιητήρια – 534 ευρώ – Αλλάζουν τα κριτήρια πληρωμής.
Σενάρια για πιο «σφιχτές», εξατομικευμένες προϋποθέσεις ένταξης στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το επίδομα 534 ευρώ με αλλαγή στα κριτήρια για τους δικαιούχους, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, πέφτουν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Στη φαρέτρα των νέων μέτρων υπάρχει άλλωστε, δέσμη επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης με στόχευση σε πληττόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων – που είναι ευθέως συνδεδεμένο με τo επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% στο ύψος του ονομαστικού μισθού – είναι ένα από τα πλέον μαζικά και δαπανηρά μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για καλύτερη στόχευσή του, τα οποία όμως θα μπορούν να μπουν σταδιακά σε εφαρμογή, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και η πορεία της πανδημίας.
Νέα κριτήρια για το επίδομα 534 ευρώ
Στο πλαίσιο αυτό σκέψεις υπάρχουν για ένα σύστημα ένταξης στο μέτρο των αναστολών με βάση την μείωση τζίρου κάθε επιχείρησης. Σήμερα, όπως και από την αρχή της πανδημίας, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας λειτουργεί με λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ.
Εντάσσονται δηλαδή οριζόντια ολόκληροι κλάδοι ενώ υπάρχει και καταστρατήγηση του μέτρου, με… επιτήδειους που δηλώνουν εργαζόμενους σε αναστολή, αλλά τους απασχολούν κανονικά είτε με τηλεργασία από το σπίτι είτε ακόμη και στον φυσικό χώρο δουλειάς. Γι’ αυτό, άλλωστε, εφαρμόστηκε το σύστημα της εκ των προτέρων δήλωσης από τον Φεβρουάριο.
Ένα μοντέλο ένταξης με βάση την πτώση τζίρου και όχι τον ΚΑΔ στηρίζεται σε εξατομικευμένο οικονομικό κριτήριο, που είναι και το ζητούμενο για τους επόμενους μήνες, καθώς διαφοροποιήσεις υπάρχουν ακόμη και ανάμεσα σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου.
Όπως πολλάκις έχει περιγραφεί από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου, το ζητούμενο για την επόμενη μέρα – και καθώς η πίεση στον προϋπολογισμό αυξάνεται – είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων με πιο στοχευμένα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να ισχύσει ως προϋπόθεση για ένταξη στο μέτρο των αναστολών ένα κριτήριο μείωσης τζίρου (κύκλου εργασιών) κατά τουλάχιστον 20% – 25% μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο συγκριτικά με μια περίοδο αναφοράς.
Φυσικά ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες και όχι για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και πάντα ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.
Όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη της αγοράς, ένα πιθανό μοντέλο προς μίμηση θα μπορούσε να είναι ο μηχανισμός «Συν – Εργασία», που ενσωματώνει συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου ως προϋποθέσεις ένταξης. Υπενθυμίζεται πως για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» εξαρχής απαιτείται να έχει πτώση τζίρου τουλάχιστον 20%.
Για παράδειγμα η ένταξη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο απαιτεί μείωση τουλάχιστον κατά 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ συγκριτικά με το άθροισμα κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Ο μηχανισμός «Συν – Εργασία» ισχύει σήμερα έως τις 28 Φεβρουαρίου και είναι σίγουρο πως θα επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, ώστε να λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας» για τις επιχειρήσεις που θα αποσωληνώνονται σταδιακά από τις αναστολές συμβάσεων.
Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο αφορά το δεύτερο lockdown, δηλαδή την περίοδο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο καταβλήθηκαν 306 εκατομμύρια ευρώ σε 623.557 δικαιούχους.
Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τo επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται πως ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε αναστολή στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.
534 ευρώ επίδομα, 400 ευρώ σε επιστήμονες και Επιστρεπτέα προκαταβολή : Όλα τα ΝΕΑ
Πρακτικές οδηγίες για τις συντάξεις αποστράτων και αναδρομικά -ΕΦΚΑ εισφορές και ειδοποιητήρια
35 χρόνια ασφάλισης: Οι νέες συντάξεις ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ – Επιστρεπτέα προκαταβολή 6