Εγκρίνεται από το Εurogroup η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, καθώς και η επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα, ύψους 767 εκατ. ευρώ, που έχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών.

Παράλληλα, το επόμενο έτος και για την επόμενη εκταμίευση μεταφέρεται η συζήτηση στο Εurogroup για αλλαγή της χρήσης των χρημάτων ώστε να διατεθούν σε επενδύσεις, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης για τις εργασίες της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Οπως επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η έκθεση για την τέταρτη αξιολόγηση της Ελλάδας είναι θετική, οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν. Κατόπιν τούτου, αναμένει ότι αύριο το Εurogroup θα επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα εγκρίνει επί της αρχής την επιστροφή των κερδών στην Ελλάδα.

Αναφορικά με την εκταμίευση των χρημάτων, αυτή θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, πιθανότατα τον Ιανουάριο, γιατί θα πρέπει να ολοκληρωθεί προηγουμένως η διαδικασία στο πλαίσιο εθνικών Κοινοβουλίων. Μεταξύ αυτών και του γερμανικού, το οποίο πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων.

Την τυπική απόφαση για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM μόλις ολοκληρωθούν οι επικυρώσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Σχετικά με το άλλο αίτημα της κυβέρνησης, για αλλαγή χρήσης των χρημάτων ώστε ένα μέρος να διατίθεται σε δημόσιες αναπτυξιακές επενδύσεις, διευκρίνισε ότι υπάρχει η βούληση στους κόλπους του Eurogroup να συζητηθεί, ωστόσο, όπως είπε, αυτό θα γίνει το νέο έτος και δεν θα αφορά την τωρινή εκταμίευση.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, πρέπει πρώτα να γίνει τεχνική προεργασία, δεδομένου ότι η απόφαση του Εurogroup του Ιουνίου 2018 απλώς έκανε ενδεχόμενο οι επιστροφές των κερδών, εκτός από τη μείωση του χρέους, να μπορούν να διατίθενται και για επενδύσεις, αλλά δεν προβλέπει το πώς θα γίνει, κι αυτό θα καθοριστεί από το EWG, που θα κάνει την εισήγηση στους υπουργούς.

Ο αξιωματούχος είπε, επίσης, ότι το επόμενο έτος θα γίνει και η συζήτηση σε υπουργικό επίπεδο και του άλλου αιτήματος της κυβέρνησης, που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το τέλος του 2022, ενώ η Αθήνα θέλει να το μειώσει από το 2021 στη ζώνη του 2%-2,5%.