Ελληνική Οικονομία
Μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα πιάσει το δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα -και μάλιστα μόνο στο ποσό της υπεραπόδοσης των στόχων– αναφέρει έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, προς την Ολλανδική Βουλή.
Ο Ντάισελμπλουμ, όπως διαβάζουμε στο cnn.gr, αναφέρει συγκεκριμένα για την Ελλάδα πως στο Eurogroup «θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».
Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν στο 0,2% του ΑΕΠ που είναι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στις 9 Μαρτίου για τα αντισταθμιστικά μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει: «Βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».
[irp posts=”117394″ name=”Στοιχεία σοκ: Χωρίς θέρμανση ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά”]
Tι απαντά η ελληνική κυβέρνηση
Τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή το εν λόγω έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ έχουν επισημάνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος αφορά προβλέψεις και όχι αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2018 – με την κατάθεση του προυπολογισμού για το 2019 θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου οτι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019.