Ως «δώρο» χαρακτηρίζει την πρόσφατη δημοσίευση των διαλόγων ανάμεσα στους αξιωματούχους του ΔΝΤ ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε ανοικτή του επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών συμβουλεύει τον Πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιήσει τον διάλογο Tόμσεν-Βελκουλέσκου για να δαιμονοποιήσει το ΔΝΤ, παρουσιάζοντας τους Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Βίζερ και ο Κοστέλο, ως τους «καλούς».

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ήπιο κομμάτι της τρόικας (το ευρωπαϊκό) και ανάλγητο (το ΔΝΤ)«, αναφέρει συγκεκριμένα».«Tον Μάρτιο του 2015, όταν πληροφορούσα τον Ρέγκλινγκ πως, σύντομα, θα κληθούμε να επιλέξουμε μεταξύ τού να πληρώσουμε συντάξεις ή τη δόση του ΔΝΤ, μου απάντησε κοφτά: »Να πληρώσετε το ΔΝΤ. Οι συντάξεις είναι η τελευταία προτεραιότητα!» Η παρουσίαση λοιπόν του ΔΝΤ ως πιο ανάλγητου και της Επιτροπής ως πιο ήπιας είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή.

Το ότι το ΔΝΤ είναι ανάλγητο και κοινωνικά αναίσθητο δεν υπάρχει αμφιβολία. Επί δεκαετίες »επισκέπτεται» χώρες σε κρίση και χρησιμοποιεί την εξουσία του »δανειστή ύστατης στιγμής» ώστε να κατεδαφίσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να συνθλίψει μισθούς, να προλεταριοποιήσει μεσοαστούς επαγγελματίες. Αυτή είναι η θεσμική λειτουργία του και γι’ αυτό το ήθελε η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως, το ΔΝΤ κατανοεί πως η συρρίκνωση μιας οικονομίας σε κρίση (που είναι ο στόχος του) απαιτεί και μείωση του χρέους της (καθώς όταν τα εισοδήματα καταρρέουν, τα τοκιζόμενα χρέη δεν μπορεί να αποπληρωθούν). Σε χώρες που έχουν το νόμισμά τους, αυτό συνήθως γίνεται μέσω υποτίμησης (εφόσον οφείλεται στο ντόπιο νόμισμα). Στη δική μας απαιτείται κούρεμα, κάτι που ορίζει ρητά το καταστατικό του ΔΝΤ, αναγκάζοντας τον Τόμσεν (μετά έξι χρόνια παραβίασης του καταστατικού του ΔΝΤ) να θέλει πάση θυσία κούρεμα του χρέους μας».

«Πόσο καλύτερη είναι όμως η “λογική” Βίζερ,Κοστέλο και λοιπών Ευρωπαίων;», συνεχίζει ο Βαρουφάκης. «Συστηματικά μας έλεγαν -και σου λένε-πως ζητούν λιγότερη λιτότητα από ότι το ΔΝΤ. Ομως, εδώ ο Τόμσεν έχει μεγάλο δίκιο όταν θυμίζει θυμωμένα στην Βελκουλέσκου πως οι της Επιτροπής, που κάνουν τους “ήπιους” και του πιο κοινωνικά ευαίσθητους, αρνούνται να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει πως σύμμαχοι τον Ελλήνων στα προγράμματα λιτότητας δεν υπάρχουν, ούτε από πλευράς ΔΝΤ, ούτε όμως και από την Ευρώπη.

«Τα Wikileaks σου πρόσφεραν ένα δώρο που από μόνο του ανατρέπει το σχέδιο χρέωσης στην κυβέρνηση ενός νέου ιουλιανού πιστωτικού ατυχήματος. Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις τόσο εναντίον της καμένης Γης του ΔΝΤ, όσο και της χρεοδουλοπαροικίας της Επιτροπής».