Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 τον Μάρτιο , 534 ευρώ επίδομα , Τέλη κυκλοφορίας 2021 – Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.
Ειδήσεις: Σε δύο κύκλους «σπάει» ο επόμενος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 «σπάει» στην 6η και την 7η και η συνολική χρηματοδότηση αυξάνεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ο έκτος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ, θα αφορά στην απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει έως την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Καθώς η ενίσχυση αφορά σε έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.
Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.
Ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, θα αφορά στην απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο.
Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου. Και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.
Έτσι, η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.
Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 τον Μάρτιο , 534 ευρώ επίδομα , Τέλη κυκλοφορίας 2021 – Τι αλλάζει.
Σενάρια για πιο «σφιχτές», εξατομικευμένες προϋποθέσεις ένταξης στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το επίδομα 534 ευρώ με αλλαγή στα κριτήρια για τους δικαιούχους, μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, πέφτουν στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.
Στη φαρέτρα των νέων μέτρων υπάρχει άλλωστε, δέσμη επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης με στόχευση σε πληττόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων – που είναι ευθέως συνδεδεμένο με τo επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% στο ύψος του ονομαστικού μισθού – είναι ένα από τα πλέον μαζικά και δαπανηρά μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια για καλύτερη στόχευσή του, τα οποία όμως θα μπορούν να μπουν σταδιακά σε εφαρμογή, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και η πορεία της πανδημίας.
Νέα κριτήρια για το επίδομα 534 ευρώ
Στο πλαίσιο αυτό σκέψεις υπάρχουν για ένα σύστημα ένταξης στο μέτρο των αναστολών με βάση την μείωση τζίρου κάθε επιχείρησης. Σήμερα, όπως και από την αρχή της πανδημίας, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας λειτουργεί με λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ.
Εντάσσονται δηλαδή οριζόντια ολόκληροι κλάδοι ενώ υπάρχει και καταστρατήγηση του μέτρου, με… επιτήδειους που δηλώνουν εργαζόμενους σε αναστολή, αλλά τους απασχολούν κανονικά είτε με τηλεργασία από το σπίτι είτε ακόμη και στον φυσικό χώρο δουλειάς. Γι’ αυτό, άλλωστε, εφαρμόστηκε το σύστημα της εκ των προτέρων δήλωσης από τον Φεβρουάριο.
Ένα μοντέλο ένταξης με βάση την πτώση τζίρου και όχι τον ΚΑΔ στηρίζεται σε εξατομικευμένο οικονομικό κριτήριο, που είναι και το ζητούμενο για τους επόμενους μήνες, καθώς διαφοροποιήσεις υπάρχουν ακόμη και ανάμεσα σε επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου.
Όπως πολλάκις έχει περιγραφεί από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου, το ζητούμενο για την επόμενη μέρα – και καθώς η πίεση στον προϋπολογισμό αυξάνεται – είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων με πιο στοχευμένα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πραγματικά έχουν ανάγκη.
Για παράδειγμα θα μπορούσε να ισχύσει ως προϋπόθεση για ένταξη στο μέτρο των αναστολών ένα κριτήριο μείωσης τζίρου (κύκλου εργασιών) κατά τουλάχιστον 20% – 25% μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο συγκριτικά με μια περίοδο αναφοράς.
Φυσικά ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τις ανοιχτές αλλά πληττόμενες και όχι για τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και πάντα ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.
Όπως παρατηρούν έμπειρα στελέχη της αγοράς, ένα πιθανό μοντέλο προς μίμηση θα μπορούσε να είναι ο μηχανισμός «Συν – Εργασία», που ενσωματώνει συγκεκριμένα κριτήρια πτώσης τζίρου ως προϋποθέσεις ένταξης. Υπενθυμίζεται πως για να ενταχθεί μια επιχείρηση στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» εξαρχής απαιτείται να έχει πτώση τζίρου τουλάχιστον 20%.
Για παράδειγμα η ένταξη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο απαιτεί μείωση τουλάχιστον κατά 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ συγκριτικά με το άθροισμα κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Ο μηχανισμός «Συν – Εργασία» ισχύει σήμερα έως τις 28 Φεβρουαρίου και είναι σίγουρο πως θα επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, ώστε να λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας» για τις επιχειρήσεις που θα αποσωληνώνονται σταδιακά από τις αναστολές συμβάσεων.
Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν κοστίσει τουλάχιστον 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον περασμένο Μάρτιο, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο αφορά το δεύτερο lockdown, δηλαδή την περίοδο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου. Μόνο τον περασμένο Ιανουάριο καταβλήθηκαν 306 εκατομμύρια ευρώ σε 623.557 δικαιούχους.
Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τo επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται πως ο κρατικός προϋπολογισμός καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε αναστολή στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού
Έρχονται προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης
Σημαντικό ρόλο στην μετάβαση προς μια νέα κανονικότητα θα διαδραματίσουν επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, που δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας, με στόχευση ειδικά σε πληττόμενους κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.
Τα νέα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης θα είναι ένα μείγμα επιδοτήσεων και επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να ανακοπεί κύμα αύξησης της ανεργίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια ομαλή μετάβαση στην νέα κανονικότητα. Θα έχουν δυο σκέλη:
-επιδοτήσεις – π.χ. μισθού και εισφορών
-αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω επαγγελματικής κατάρτισης
Θα ενταχθούν στην χρηματοδοτική «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να νομοθετηθούν και να αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021, με στόχο όμως να παραμείνουν ενεργά ως δίχτυ ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.
Στόχος είναι να συνδυαστούν οι επιδοτήσεις μισθού και εισφορών με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των δικαιούχων -ιδίως των ψηφιακών- μέσα από ένα «μείγμα» επιδότησης και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα περιλαμβάνει και πιστοποίηση.
Προαναγγελία για τον Φεβρουάριο
Στο μεταξύ, με το σύστημα της προαναγγελίας προχωρούν πλέον αυστηρά οι αναστολές συμβάσεων εντός Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η καταστρατήγηση του μέτρου και να υπάρξει καλύτερη στόχευση.
Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε μια εξαίρεση την Παρασκευή λόγω της έκτακτης ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Έτσι, το αργότερο μέχρι σήμερα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου πρέπει οι εργοδότες να δηλώσουν τις αναστολές συμβάσεων που αφορούν στο περασμένο Σάββατο 6/2/2021, καθώς δόθηκε μικρό περιθώριο από το υπουργείο Εργασίας, λόγω της έκτακτης επιβολής απαγόρευσης λειτουργίας επιχειρήσεων το Σαββατοκύριακο.
Διαφορετικά ισχύει η προαναγγελία. Για παράδειγμα, εργοδότης ανοιχτός αλλά πληττόμενος βάσει ΚΑΔ που θέλει να δηλώσει αναστολές συμβάσεων για την εβδομάδα 15 – 19 Φεβρουαρίου οφείλει να υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις στο «Εργάνη» το αργότερο έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.
Επιστρεπτέα προκαταβολή 6 τον Μάρτιο , 534 ευρώ επίδομα , Τέλη κυκλοφορίας 2021 – Πώς θα πληρώσετε.
Το φετινό ειδοποιητήριο των Τελών Κυκλοφορίας, που είναι διαθέσιμο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2021, περιλαμβάνει και έναν QR Code.
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ (www.aade.gr), σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν εύκολα τα τέλη, μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.
Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί παράταση στη προθεσμία πληρωμής μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
Η ΑΑΔΕ συνιστά στους υπόχρεους να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδικασία, αποφεύγοντας την επίσκεψη στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Όμως, και οι πολίτες, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και επισκέπτονται τις τράπεζες για να πληρώσουν, μπορούν να κάνουν χρήση του QR Code στα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών.
Η ΑΑΔΕ εξελίσσει διαρκώς το φάσμα και την ποιότητα των ψηφιακών υπηρεσιών της με στόχο την απλοποίηση, επιτάχυνση των πληρωμών και τη διευκόλυνση των φορολογουμένων πολιτών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει πάντα και η δυνατότητα πληρωμής μέσω web banking, που από φέτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.
Για να λάβετε το ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:
Στο site της ΑΑΔΕ, www.aade.gr, επιλέγετε:
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:
Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με κωδικούς TAXISnet ή
Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας με
κωδικούς TAXISnet
ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΣΤΟ myTAXISNET:
Πολίτες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς κωδικούς TAXISnet
Επιχειρήσεις – φορολογικές υπηρεσίες – οχήματα – τέλη κυκλοφορίας χωρίς
κωδικούς TAXISnet
Πληρωμή συντάξεων Αποστράτων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΑΜΕΑ , Α21, ΚΕΑ – 534 ευρώ
Voucher 200 ευρώ σε φοιτητές και μαθητές για λάπτοπ , ΟΑΕΔ προγράμματα 2021 : Οδηγός