Σε μια ωραία εκδήλωση για τρίτη διαδοχική χρονιά, η Eurobank και η Grant Thornton, απένειμαν, τα Βραβεία Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards” βραβεύοντας, συνολικά, 7 ελληνικές επιχειρήσεις για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας κύρηξε την έναρξη της εκδήλωσης, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία κέντρου ψηφιακής γνώσης και διασύνδεσης για επιχειρηματίες, μια νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Eurobank, θέτοντας στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, χωρίς κόστος, πληροφορίες, εργαλεία και το συνολικό ψηφιακό οικοσύστημα της Τράπεζας για τη δική τους ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τη συνεργασία κορυφαίων εταίρων και συνεργατών, όπως η Google.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η κα Inma Martinez, Venture Partner της εταιρίας Deep Science Ventures, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στο άμεσο μέλλον και στην τεχνολογική μετάβαση των επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα. Η κα I. Martinez ανέπτυξε την αναμενόμενη συνεργασία ανθρώπων και μηχανών και τις μεγάλες προκλήσεις στο πλαίσιο της μετάβασης από την εποχή του IQ στην εποχή του EQ, αναδεικνύοντας την αξία της ανθρώπινης, δημιουργικής σκέψης.

Στις τοποθετήσεις τους, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton, κ. Βασίλειος Καζάς, αναφέρθηκαν στη σύνδεση και τον καταλυτικό ρόλο της υγιούς επιχειρηματικότητας με την ανάπτυξη και την προοπτική της χώρας.

«Οι επιχειρήσεις που βραβεύονται σήμερα αντιπροσωπεύουν μια ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για ένα καλύτερο αύριο, μια νέα, εξωστρεφή και δυναμική ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης μιας ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» σημείωσε ο κ. Ν. Καραμούζης, προσθέτοντας ωστόσο, πως «οι δυνατότητες της Ελλάδας για παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μεγάλες, αρκεί όμως παράλληλα να πείσουμε πως θα αποφύγουμε τα ίδια λάθη, ότι το πολιτικό σύστημα έχει αφήσει πίσω του τον ασύδοτο και ανεύθυνο λαϊκισμό και ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Β. Καζάς, «Επιβραβεύουμε την αριστεία των ελληνικών επιχειρήσεων, συνδυάζοντας τη λογική των αριθμών με το ανθρώπινο αποτύπωμα. Με πνεύμα καινοτομίας και όραμα για το μέλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις, όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά κατάφεραν να παραμείνουν κερδοφόρες, να αναπτύξουν τις εργασίες τους και να δώσουν ξανά προοπτική στην οικονομία.

Συνεχίζουμε σταθερά να στηρίζουμε τους πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κάθε προσπάθεια που δημιουργεί αξία, νέες θέσεις εργασίας και ένα καλύτερο αύριο για τους νέους. Παραφράζοντας τον αλεξανδρινό ποιητή «πάλ’ εις μικρόν γενναίοι» ευελπιστούμε ότι και του χρόνου θα έχουμε πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες με ξεκάθαρο όραμα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Aπό αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται οι κκ.: Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Βασίλειος Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton και Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank ACE PHOTOGRAPHY

Στο χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φ. Καραβίας, αναφέρθηκε στην αξία του θεσμού των Growth Awards και στη συμπόρευση με την Grant Thornton, με κύριο στόχο την επιβράβευση επιχειρήσεων που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της χώρας στην πορεία της προς την ανάπτυξη: «Είστε επιχειρήσεις που επενδύσατε στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα, στα νέα προϊόντα. Και πετύχατε, στηρίζοντας την απασχόληση, φτιάχνοντας ποιοτικές θέσεις εργασίας μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δημιουργώντας συγχρόνως αξία για τους μετόχους σας. Θέλουμε να είμαστε σταθεροί σύμβουλοι και συνεργάτες, σε όλες τις φάσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Και σήμερα, τόσο εμείς όσο και εσείς, έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση που πηγαίνει πέρα από τη συγκυρία ή τη χώρα μας. Σε όλο τον κόσμο ζούμε μια 4η βιομηχανική επανάσταση, που προκύπτει από την εξέλιξη, τη διείσδυση και τη συγχώνευση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις φάσεις της παραγωγής .

Τα τελευταία τρία χρόνια επενδύσαμε πάνω από €150 εκ. για τις τεχνολογικές μας υποδομές, γιατί έχουμε θέσει ένα στόχο που αποτελεί ταυτόχρονα δέσμευση: να γίνουμε η πιο άμεση, φιλική και ψηφιακά ώριμη τράπεζα στην Ελλάδα. Το απόθεμα τεχνογνωσίας που συσσωρεύσαμε μέχρι τώρα στη δική μας διαδρομή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό να το μοιραστούμε – με τους πελάτες μας αλλά και με όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Δημιουργούμε ένα κέντρο ψηφιακής γνώσης και διασύνδεσης για τους επιχειρηματίες που θέλουν να εξελίξουν περαιτέρω την επιχείρηση τους. Θέτουμε στη διάθεσή τους πληροφορίες, εργαλεία και το συνολικό «ψηφιακό οικοσύστημα» της Τράπεζας για την δική τους ανάπτυξη».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΦΩΚΙΩΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω και φέτος στα Growth Awards που διοργανώνουμε από κοινού η Grant Thornton και η Eurobank. Είναι μόλις η τρίτη χρονιά αυτού του θεσμού, αυτής της γιορτής της δυναμικής ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η παρουσία όλων σας απόψε σε αυτή την αίθουσα αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η σημασία της ύπαρξης δυναμικών, εξωστρεφών, καινοτόμων επιχειρήσεων για την οικονομία και την απασχόληση, γίνεται πλέον καθολικά αποδεκτή. Μπορούμε πια να πούμε με βεβαιότητα πως, μέσα σε πολλές δυσκολίες, ωδίνες και αναταραχή, μια μεγάλη θετική αλλαγή που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα αφορά τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που θα είναι η κινητήρια δύναμη της Ελλάδας καθώς αφήνει πίσω της την περίοδο της δύσκολης προσαρμογής και ξεκινά μια πορεία ανάπτυξης. Τίποτα δεν ενσωματώνει καλύτερα αυτές τις αξίες, από τις επιχειρήσεις που βραβεύουμε απόψε. Είστε επιχειρήσεις που επενδύσατε στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα, στα νέα προϊόντα. Και πετύχατε, στηρίζοντας την απασχόληση, φτιάχνοντας ποιοτικές θέσεις εργασίας μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δημιουργώντας συγχρόνως αξία για τους μετόχους σας. Στη συνεργασία μαζί σας δεν βλέπουμε μόνον το μέλλον της χώρας και της ελληνικής οικονομίας. Βλέπουμε και το δικό μας μέλλον. Και όλες μας οι προσπάθειες διατρέχονται από αυτό το νήμα, με πρωτοβουλίες που θα παρουσιάσω συνοπτικά.

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση όποτε έρχεται στις τράπεζες αφορά την κληρονομιά της μεγάλης ύφεσης, δηλαδή το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως ξέρετε, η Eurobank έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σχετικά γρήγορα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αποφασίσαμε την επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλαγής από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ένα βασικό στόχο: να αφήσουμε πίσω μας το πρόβλημα και να εστιάσουμε με όλους μας τους πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Όμως, σήμερα προτιμώ να μιλήσουμε για το μέλλον και όχι τόσο για το παρελθόν και την κληρονομιά του. Και μιλώντας για το μέλλον δεν ξεχνάμε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας, η χρηματοδότηση των δικών σας επιχειρήσεων είναι η βασική μας δουλειά. Θα ήταν κοινοτυπία να αναφερθώ σε δισεκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύσαμε το 2018 ή που θα εκταμιεύσουμε το 2019. Δεν θα το κάνω. Θα επαναλάβω όμως τη δέσμευση μου ότι δεν θα υπάρξει κανένα επιχειρηματικό σχέδιο που να ικανοποιεί τα βασικά τραπεζικά κριτήρια, που να δημιουργεί αξία για τον επιχειρηματία και την κοινωνία και που δεν θα βρούμε τρόπο στη Eurobank να το χρηματοδοτήσουμε.

Όμως, η χρηματοδότηση είναι η βασική μας δουλειά, αλλά όχι η μόνη. Θέλουμε να είμαστε σταθεροί σύμβουλοι και συνεργάτες, σε όλες τις φάσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και σήμερα τόσο εμείς όσο και εσείς έχουμε μπροστά μας μια πρόκληση που πηγαίνει πέρα από τη συγκυρία ή τη χώρα μας. Σε όλο τον κόσμο ζούμε μια 4η βιομηχανική επανάσταση, που προκύπτει από την εξέλιξη, τη διείσδυση και τη συγχώνευση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις φάσεις της παραγωγής αφενός και, αφετέρου, σε όλες τις φάσεις της προσωπικής ζωής των ανθρώπων. Τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν μια φορά κάθε αιώνα και δεν αφήνουν κανέναν ανεπηρέαστο. Γι’ αυτό και επιλέξαμε, μαζί με τη Grant Thornton, να έχει η αποψινή μας εκδήλωση ως κεντρική θεματική τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Θα δείτε σε λίγο τα αποτελέσματα μιας σχετικής έρευνας αλλά και τον παγκόσμιο προβληματισμό, με την ομιλία της διακεκριμένης προσκεκλημένης μας Inma Martinez, για την επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη και στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένα ταξίδι με πολλές στάσεις αλλά και με εναλλακτικές διαδρομές. Την εμπειρία αυτή την αποκτάμε καθημερινά ως Τράπεζα καθώς ο κλάδος μας είναι από εκείνους που κατεξοχήν επηρεάζονται από το νέο ψηφιακό κόσμο. Δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται πόροι, ανθρώπινοι και οικονομικοί, και πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μέσα στην πιο δύσκολη συγκυρία. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε πως όση σημασία έχει να ξεπεράσουμε την κρίση άλλη τόση έχει την επόμενη μέρα να συμβαδίζουμε με τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα μας– πολύ περισσότερο για τη Eurobank που παραμένει ένας διεθνής τραπεζικός Όμιλος. Τα τελευταία τρία χρόνια επενδύσαμε πάνω από €150 εκ. για τις τεχνολογικές μας υποδομές, γιατί έχουμε θέσει ένα στόχο που αποτελεί ταυτόχρονα δέσμευση: να γίνουμε η πιο άμεση, φιλική και ψηφιακά ώριμη τράπεζα στην Ελλάδα.

Οι νέες τεχνολογίες ξεκινούν φυσικά από τις εσωτερικές μας δομές επιδρώντας στο κόστος και την αποτελεσματικότητα. Αλλά η πρωταρχική σημασία τους είναι στη διαμόρφωση της σχέσης και της εικόνας μας προς εσάς, τους πελάτες μας. Οι σταθμοί του ψηφιακού μας μετασχηματισμού μέχρι σήμερα είναι ορατοί σε όλους όσοι συναλλάσσονται μαζί μας. Πρωτοποριακές υπηρεσίες e-Banking και mobile app, ένα νέο σάιτ βραβευμένο από διεθνείς οργανισμούς, η μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπηρεσία ψηφιακής εξυπηρέτησης επιχειρήσεων v-Banking και ένα πλήθος υπηρεσιών χωρίς να απαιτείται πλέον επίσκεψη σε κατάστημα. Και φυσικά συνεχίζουμε και το 2019 με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα που θα ανακοινώσουμε σύντομα. Και κάτι που συχνά το ξεχνάμε. Μέσα από αυτές τις λειτουργίες, οι πελάτες, μας εμπιστεύονται ένα πλήθος στοιχείων για τις συναλλαγές, την επιχειρηματική και προσωπική τους ζωή. Αισθανόμαστε ακέραιη την ευθύνη της εμπιστοσύνης τους και γι’ αυτό η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι υποχρέωσή μας, είναι δέσμευσή μας και είναι επιχειρηματική μας προτεραιότητα.

Ένας νέος ψηφιακός κόσμος. Στον κόσμο αυτό, η ψηφιακή γνώση είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το έχει αποδείξει η επιτυχία του Trade Club Alliance και του ExportGate. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε και αξιοποιείτε την ηλεκτρονική πύλη που έχει δημιουργήσει η Eurobank, σε σύμπραξη με κορυφαίες διεθνείς τράπεζες, για την ψηφιακή διασύνδεση επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Το εργαλείο αυτό είναι πρωτοποριακό όχι μόνον στη σύλληψή του, αλλά και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία του. Με τη χρήση εξειδικευμένων αλγορίθμων, δεν διευκολύνει απλώς την σύναψη εμπορικών σχέσεων, αλλά προτρέπει τις επιχειρήσεις-μέλη σε συγκεκριμένες συνεργασίες, επιλέγοντας τους δυνητικά πιο αξιόπιστους  εμπορικούς εταίρους από μια παγκόσμια βάση δεδομένων.

Με την θετική αυτή εμπειρία, αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην ίδια κατεύθυνση. Το απόθεμα τεχνογνωσίας που συσσωρεύσαμε μέχρι τώρα στη δική μας διαδρομή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό να το μοιραστούμε – με τους πελάτες μας αλλά και με όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε μια νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας. Δημιουργούμε ένα κέντρο ψηφιακής γνώσης και διασύνδεσης για τους επιχειρηματίες που θέλουν να εξελίξουν περαιτέρω την επιχείρηση τους. Θέτουμε στη διάθεσή τους πληροφορίες, εργαλεία και το συνολικό «ψηφιακό οικοσύστημα» της Τράπεζας για την δική τους ανάπτυξη. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως θα δείτε σε λίγο με αριθμούς στην έρευνά μας, έχουν σημαντικά βήματα να κάνουν. Με όχημα ένα ευρύ φάσμα εργαλείων θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν – χωρίς κόστος, ως δική μας συνεισφορά στην επιχειρηματική κοινότητα – σε όλα τα στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού και σε όλα τα πεδία. Στην προσπάθεια αυτή συνεργαζόμαστε με κορυφαίους εταίρους, στρατηγικούς και επιστημονικούς συνεργάτες – αναφέρω ενδεικτικά μόνο ότι έχουμε ήδη συμφωνήσει με την Google που θα είναι εταίρος και συμπαραστάτης μας σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ο τελικός στόχος παραμένει ο ίδιος σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες: γνώση και ψηφιακά εργαλεία για πιο δυναμικές, πιο ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις. Σαν εσάς που είστε οι πρωταγωνιστές της αποψινής βραδιάς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι βλέπουμε την Τράπεζα στο μέλλον -αλλά και ήδη από σήμερα- να αναπτύσσει, ιδιαίτερα με τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις, μια ολιστική σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Με αυτήν ακριβώς τη λογική συμπράξαμε με τη Grant Thornton στα Growth Awards. Μοιραστήκαμε τις ίδιες αξίες και ευχαριστώ την Grant Thornton και το Βασίλη Καζά που συμπορευόμαστε για τρίτη ήδη χρονιά, και ελπίζω για πολλά ακόμη χρόνια. Συμπορευόμαστε στην επιβράβευση και την προβολή επιχειρήσεων που καθημερινά με τη δουλειά τους αποδεικνύουν πως το αξίζουν, αποδεικνύουν ότι υπάρχει η Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου.

Οι συνεργάτες της Grant Thornton κ. Θανάσης Ξύνας, κα Χριστίνα Τσιρώνη και κα Λίνα Καζά, παρουσίασαν έρευνα που φέρνει στο προσκήνιο το ελληνικό επιχειρείν σήμερα, μέσω της αξιολόγησης 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους της οικονομίας. Η Grant Thornton αποτυπώνει στον αναπτυξιακό χάρτη την απόδοση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από το επιστημονικό μοντέλο Health/Growth Matrix. Το μοντέλο αξιολογεί την αναπτυξιακή δυναμική των επιχειρήσεων με βάση δείκτες χρηματοοικονομικής ανάπτυξης και υγείας ενώ, αποτυπώνει μέσω ερωτηματολογίου τις προσδοκίες των Ελλήνων επιχειρηματιών, φέρνοντας στο προσκήνιο τις στρατηγικές που σκοπεύουν να ακολουθήσουν για να αναπτυχθούν.

Οι έξι επιχειρήσεις και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίθηκαν φέτος είναι:

Λειτουργική / Επιχειρησιακή βελτίωση: Πλαίσιο Computers

Ανάπτυξη προϊόντος / αγορών: JUMBO AEΕ

Ανθρώπινο δυναμικό & Εταιρική κουλτούρα: B.ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ

Επενδύσεις: ELVALHALCOR SA

Εταιρική & Κοινωνική Ευθύνη: ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ –Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ

Επιχειρηματική Αριστεία: CHIPITA SA

Τέλος, φέτος, απονεμήθηκε για πρώτη φορά το βραβείο «Ψηφιακής Εξέλιξης» στον Όμιλο ΟΤΕ