Με εκφράσεις όπως «λουτρό αίματος» «Αρμαγεδδώνα» «Σεισμός» και «αλυσιδωτές αντιδράσεις» όλα επακόλουθα ενός Grexit είναι οι δραματικές προειδοποιήσεις Γερμανών και Αμερικανών.
Ένα περιοδικό το Spiegel και δύο κορυφαία στελέχη του αμερικανικού τραπεζικού και επενδυτικού συστήματος προειδοποιούν ότι σε περίπτωση ενός Grexit πρακτικά δε θα μείνει τίποτα όρθιο, ούτε οι αγορές ούτε και το ίδιο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Με τίτλο «Σεισμός» και μια φωτογραφία που παραπέμπει σε σκηνές από τον Αρμαγεδδώνα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κυκλοφορεί το νέο του τεύχος αύριο και αναρωτιέται αν η κρίση στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για το οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης.
Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού που μιλάει για την «τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης» παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με επίκεντρο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδιάζει ριζικές αλλαγές για τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.
«Η απειλή ενός Grexit, την οποία προσπαθούν να εξαλείψουν η Αγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία διάβρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η διαχείριση της κρίσης του μεταναστευτικού στη Μεσόγειο κατέδειξε την αποτυχία του συστήματος των Βρυξελλών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδιάζει τώρα ριζικές μεταρρυθμίσεις. Θα αποτελέσουν την τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της ενότητας της Ευρώπης» αναφέρεται στον πρόλογο του άρθρου του γερμανικού περιοδικού.
Παράλληλα οι αναφορές των δύο Αμερικανών παραγόντων του John Williams μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ και του Charles Dallara, αντιπρόεδρου του Partners Group δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών.
Το οικονομικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο θα πληγεί από την απώλεια από την €ζώνη ενός κράτους μέλους όπως είναι η Ελλάδα, αναφέρει ο Williams ο οποίος είναι και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο.
Το στέλεχος της FED αναφέρει ότι η πιθανότητα στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας και διάχυσης της ελληνικής κρίσης στις διεθνείς και αμερικανικές αγορές συγκαταλέγεται στην ημερήσια ατζέντα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
«Αν και το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έχει σημαίνουσες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, η ανάπτυξη αλυσιδωτών κινδύνων είναι αρκετά πιθανή» εξήγησε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός τραπεζίτης.
Ο C.Dallara, από την άλλη πλευρά, o οποίος έχει λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών, ως επικεφαλής του ΙΙF από το 1993 έως το 2013, δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αφού όπως σημειώνει οι αγορές φαίνεται να είναι απροετοίμαστες για μία ελληνική χρεωκοπία, πράγμα που θα μπορούσε να εξελιχθεί «σε λουτρό αίματος γι αυτές».
Ένα τέτοιο γεγονός (Grexit) θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης και θα μετέφερε την πίεση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, σημειώνει.
«Καθώς κοιτάζω στην Ευρώπη, βλέπω πολλές ελκυστικές εταιρείες (για επένδυση) αλλά με την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ακεραιότητα της Ευρωζώνης, δεν μπορείς απλά να πιστεύεις ότι η Ελλάδα θα αφήσει σε περίπτωση ενός Grexit τα πάντα στην θέση τους», τονίζει ο Dallara.