ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ LIVE -Δέσμη οκτώ μέτρων πρότεινε η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ*) στην κυβέρνηση, για στήριξη του κλάδου της εστίασης, προκειμένου οι επιχειρήσεις «να σταθούν όρθιες και να προστατευτούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρουν σε συμπολίτες μας».
Η ΕΠΟΕΣ, αναφέρει ανακοίνωση, στέκεται με αίσθημα ευθύνης αλλά και με βαθιά ανησυχία απέναντι στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του COVID-19 (Κορονοϊού) και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνουμε ότι οι επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες των Υγειονομικών Αρχών, προκειμένου οι χώροι τους να είναι ασφαλείς τόσο για το κοινό όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτούς.
Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας αυτών, έχουν δραματική επίπτωση στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, με τον κύκλο εργασιών να βρίσκεται ήδη σε πτώση που αγγίζει κατά μέσο όρο το 70%.
Η οργανωμένη εστίαση είναι κλάδος εντάσεως εργασίας, στον οποίο είναι αδύνατον να εφαρμοστούν οι πρακτικές της εξ αποστάσεως απασχόλησης, γεγονός που θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη λειτουργία και, κατ’ επέκταση, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει το χρόνο που θα απαιτηθεί για να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς.
Για τους λόγους αυτούς, η ΕΠΟΕΣ έχει ήδη καταθέσει στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Οικονομικών και στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δέσμη συγκεκριμένων και στοχευμένων προτάσεων στήριξης του κλάδου της εστίασης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες και να προστατευτούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρουν σε συμπολίτες μας. Αναλυτικά, προτείνεται:
- α) Να υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την περίοδο από 01/03/2020 έως και 31/12/2020.
- β) Να ανασταλεί η καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του κλάδου έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και μετά την ημερομηνία αυτή το σύνολο των μη καταβληθεισών εισφορών να κεφαλαιοποιηθεί και να αποπληρωθεί σε είκοσι τέσσερις (24) άτοκες δόσεις.
- γ) Να μειωθεί άμεσα στο 13% ο ΦΠΑ και για τον καφέ και τα ροφήματα, ως ελάχιστο μέτρο μακροπρόθεσμης στήριξης του κλάδου και διόρθωσης μιας αδικαιολόγητης στρέβλωσης που εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις σας.
- δ) Εξέταση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής των φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, εφόσον η έκτακτη κατάσταση παραταθεί πέραν των τριών (3) μηνών.
- ε) Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τη λεγόμενη «άδεια ειδικού σκοπού», ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης να ισχύσει ότι για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας του εργαζομένου η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια, οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές οι οποίες βαρύνουν για τη μία (1) από αυτές τις ημέρες τον εργοδότη και για τις άλλες δύο (2) το κράτος.
- στ) Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι στην αγορά διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής μείωσης των ενοικίων καταστημάτων εστίασης, τουλάχιστον για το κρίσιμο διάστημα των προσεχών μηνών. Ήδη, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μειώσεων ενοικίων που φτάνουν ακόμα και το 60%, σε μία προσπάθεια επιβίωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι από την πλευρά αρκετών ιδιοκτητών υπάρχει κατανόηση της έκτακτης και εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τάση αυτή πρέπει να γενικευτεί, με την ενθάρρυνση τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των επίσημων/θεσμοθετημένων εκπροσώπων των ιδιοκτητών ακινήτων, με καλή πίστη και με τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, επωφελές για όλες τις πλευρές, σε μία αγορά η οποία το αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθεί να δοκιμάσει τις αντοχές, αν όχι την επιβίωσή της.
- ζ) Συγκεκριμένες επιχειρήσεις της οργανωμένης εστίασης, όπως τα καταστήματα γρήγορης εξυπηρέτησης (καφέ, σάντουιτς κ.ά.) και τα αρτοποιεία, πρέπει να θεωρηθεί ότι κατατάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων τροφίμων και ως τέτοιες να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση του κοινού, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει ταυτόχρονα ολιγάριθμη παρουσία πελατών, ενώ αντίστοιχα δεν πρέπει να διακοπεί η δυνατότητα διανομής κατ’ οίκον (delivery) ή παραλαβής από τα παραπάνω καταστήματα (take away) γευμάτων ή/και ροφημάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
- η) Ειδικά για τα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν σε κλειστές αγορές (αεροδρόμια, πλοία, αυτοκινητοδρόμους) πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού από υφιστάμενο προσωπικό ασφαλείας των εν λόγω καταστημάτων.
Η ΕΠΟΕΣ έχει τεθεί στη διάθεση των καθ’ ύλην αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ειξειδικεύσει τις παραπάνω, κατά την εκτίμησή μας ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες χωρίς να έχουν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση μπορούν να εξασφαλίσουν το ζητούμενο αποτέλεσμα της επιβίωσης των επιχειρήσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας σε έναν κλάδο που αποτελεί εργοδότη για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Γιάννη Λιάρο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση epoes2020@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944 536663.
*Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, με τον διακριτικό τίτλο ΕΠΟΕΣ, είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε με στόχο τη συνολική έκφραση και προβολή των θεμάτων της αγοράς οργανωμένης εστίασης.