Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική HOT NEWS

Φωνή αγωνίας των Επιχειρήσεων Εστίασης – 8 προτάσεις για να ζήσουν εταιρείες-εργαζόμενοι

TechTeam από TechTeam
14/03/2020 09:15
Ενημερώθηκε: 14/03/2020 14:33:52
σε HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
52
SHARES
110
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ LIVE -Δέσμη οκτώ μέτρων πρότεινε η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ*) στην κυβέρνηση, για στήριξη του κλάδου της εστίασης, προκειμένου οι επιχειρήσεις «να σταθούν όρθιες και να προστατευτούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρουν σε συμπολίτες μας».

Η ΕΠΟΕΣ, αναφέρει ανακοίνωση, στέκεται με αίσθημα ευθύνης αλλά και με βαθιά ανησυχία απέναντι στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του COVID-19 (Κορονοϊού) και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνουμε ότι οι επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης, από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα, τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες των Υγειονομικών Αρχών, προκειμένου οι χώροι τους να είναι ασφαλείς τόσο για το κοινό όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτούς.

Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας αυτών, έχουν δραματική επίπτωση στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, με τον κύκλο εργασιών να βρίσκεται ήδη σε πτώση που αγγίζει κατά μέσο όρο το 70%.

Η οργανωμένη εστίαση είναι κλάδος εντάσεως εργασίας, στον οποίο είναι αδύνατον να εφαρμοστούν οι πρακτικές της εξ αποστάσεως απασχόλησης, γεγονός που θέτει άμεσα σε κίνδυνο τη λειτουργία και, κατ’ επέκταση, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει το χρόνο που θα απαιτηθεί για να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΠΟΕΣ έχει ήδη καταθέσει στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Οικονομικών και στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δέσμη συγκεκριμένων και στοχευμένων προτάσεων στήριξης του κλάδου της εστίασης, προκειμένου οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες και να προστατευτούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρουν σε συμπολίτες μας. Αναλυτικά, προτείνεται:

  • α) Να υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την περίοδο από 01/03/2020 έως και 31/12/2020.
  • β) Να ανασταλεί η καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του κλάδου έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και μετά την ημερομηνία αυτή το σύνολο των μη καταβληθεισών εισφορών να κεφαλαιοποιηθεί και να αποπληρωθεί σε είκοσι τέσσερις (24) άτοκες δόσεις.
  • γ) Να μειωθεί άμεσα στο 13% ο ΦΠΑ και για τον καφέ και τα ροφήματα, ως ελάχιστο μέτρο μακροπρόθεσμης στήριξης του κλάδου και διόρθωσης μιας αδικαιολόγητης στρέβλωσης που εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις σας.
  • δ) Εξέταση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής των φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, εφόσον η έκτακτη κατάσταση παραταθεί πέραν των τριών (3) μηνών.
  • ε) Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τη λεγόμενη «άδεια ειδικού σκοπού», ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης να ισχύσει ότι για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας του εργαζομένου η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια, οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές οι οποίες βαρύνουν για τη μία (1) από αυτές τις ημέρες τον εργοδότη και για τις άλλες δύο (2) το κράτος.
  • στ) Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι στην αγορά διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής μείωσης των ενοικίων καταστημάτων εστίασης, τουλάχιστον για το κρίσιμο διάστημα των προσεχών μηνών. Ήδη, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μειώσεων ενοικίων που φτάνουν ακόμα και το 60%, σε μία προσπάθεια επιβίωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι από την πλευρά αρκετών ιδιοκτητών υπάρχει κατανόηση της έκτακτης και εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, η τάση αυτή πρέπει να γενικευτεί, με την ενθάρρυνση τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των επίσημων/θεσμοθετημένων εκπροσώπων των ιδιοκτητών ακινήτων, με καλή πίστη και με τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, επωφελές για όλες τις πλευρές, σε μία αγορά η οποία το αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθεί να δοκιμάσει τις αντοχές, αν όχι την επιβίωσή της.
  • ζ) Συγκεκριμένες επιχειρήσεις της οργανωμένης εστίασης, όπως τα καταστήματα γρήγορης εξυπηρέτησης (καφέ, σάντουιτς κ.ά.) και τα αρτοποιεία, πρέπει να θεωρηθεί ότι κατατάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων τροφίμων και ως τέτοιες να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την πανδημία. Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση του κοινού, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει ταυτόχρονα ολιγάριθμη παρουσία πελατών, ενώ αντίστοιχα δεν πρέπει να διακοπεί η δυνατότητα διανομής κατ’ οίκον (delivery) ή παραλαβής από τα παραπάνω καταστήματα (take away) γευμάτων ή/και ροφημάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
  • η) Ειδικά για τα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν σε κλειστές αγορές (αεροδρόμια, πλοία, αυτοκινητοδρόμους) πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού από υφιστάμενο προσωπικό ασφαλείας των εν λόγω καταστημάτων.

Η ΕΠΟΕΣ έχει τεθεί στη διάθεση των καθ’ ύλην αρμόδιων αρχών, προκειμένου να ειξειδικεύσει τις παραπάνω, κατά την εκτίμησή μας ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες χωρίς να έχουν σοβαρή δημοσιονομική επίπτωση μπορούν να εξασφαλίσουν το ζητούμενο αποτέλεσμα της επιβίωσης των επιχειρήσεων και της διατήρησης των θέσεων εργασίας σε έναν κλάδο που αποτελεί εργοδότη για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Γιάννη Λιάρο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση epoes2020@gmail.com και στο τηλέφωνο 6944 536663.

*Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, με τον διακριτικό τίτλο ΕΠΟΕΣ, είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε με στόχο τη συνολική έκφραση και προβολή των θεμάτων της αγοράς οργανωμένης εστίασης.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣ LIVEΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΝΕΑΝΕΑ ΤΩΡΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

05/02/2026 | 23:45
HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/02/2026 | 23:55
Featured

ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ «Ελλάδα-Κατάρ» – Το πολιτικό μήνυμα που αναταράσσει το σκηνικό

30/01/2026 | 13:27
HOT NEWS

Schindler’s list – John Williams – NL orchestra

28/01/2026 | 23:45
Load More
Επόμενο Άρθρο

Η σύζυγος του Στέλιου Πέτσα είναι θετική στον κορονοϊό


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Νόμος Κατσέλη: Τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του Αρείου Πάγου – Πώς ρίχνει τις δόσεις για 350.000 δανειολήπτες

    118 shares
    Share 47 Tweet 30
  • Γιορτή σήμερα 6 Φεβρουαρίου, εορτολόγιο: Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

    99 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Πρώτη δήλωση Παναγόπουλου μετά τη δέσμευση των λογαριασμών του: «Δύσκολη κατάσταση, θα τη διαχειριστώ με καθαρότητα»

    94 shares
    Share 38 Tweet 24
  • Θλίψη στο ελληνικό μπάσκετ: Έφυγε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος – Η πορεία του ομοσπονδιακού που οδήγησε την Εθνική στο Μουντομπάσκετ

    142 shares
    Share 57 Tweet 36
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ: 60 λεπτά το γάλα, προθεσμία 23/2 και νέες πληρωμές σε εξέλιξη

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Πολιτικός «σεισμός» στη ΝΔ: Σαμαράς κατά Μητσοτάκη, σενάρια νέου κόμματος και ο Καραμανλής

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ 2026 – Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, τι αλλάζει άμεσα για παραγωγούς

    69 shares
    Share 28 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch