του Γιώργου Κούρου
Βαρύ θα είναι και το φορολογικό πακέτο του 2017, το οποίο θα κληθούν να σηκώσουν πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι, λόγω της ενεργοποίησης από τις αρχές του επόμενου έτους των νέων μέτρων που έρχονται ως απόρροια της πρώτης αξιολόγησης.
Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ και θα ανέλθουν συνολικά στα 47-48 δισ. ευρώ, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση και τους τζίρους της αγοράς – ακόμη όμως και για την πορεία των εισπράξεων του Δημοσίου, με δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει προ πολλού εξαντληθεί, όπως πιστοποιούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Εφορίες που ήδη καλπάζουν πάνω από τα 91,5 δισ. ευρώ.
Το νέο φορολογικό «τσουνάμι» θα αποτυπώνεται στα μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, πιστό πάντα στις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου.
Στο πλαίσιο αυτό τα συνολικά έσοδα του επόμενου έτους αναμένεται να προκύψουν από μέτρα συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το 1,4 δισ. από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων και το 1,5 δισ. από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους, κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ, αλλά και στη φορολογία των καυσίμων.
Η άμεση φορολογία
Το πρώτο «χτύπημα» θα δεχτούν μισθωτοί και συνταξιούχοι από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 ευρώ σε αφορολόγητο που κυμαίνεται από τα 8.636 έως και τα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους χωρίς παιδιά και με 1 ή 2 παιδιά.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των μισθών και των συντάξεων θα ξεκινούν πλέον πάνω από το όριο των 617 ευρώ τον μήνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πάνω από το ποσό των 720 ευρώ τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι παίρνουν 12 μισθούς και συντάξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων η πρόβλεψη για το 2017 ξεπερνά τα 8,5-9 δισ. ευρώ έναντι 7,834 δισ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για φέτος.
Οι έμμεσοι φόροι
Εκτός από τις επιβαρύνσεις στην άμεση φορολογία, ιδιαίτερα τσουχτερός θα είναι ο «λογαριασμός» και από τους έμμεσους φόρους που θα μειώσουν ευθέως το διαθέσιμο εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των φορολογουμένων, περισσότερο δε των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα και την ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικότερα, το νέο «πακέτο» μέτρων που θα υιοθετηθεί από τις αρχές του 2017 και εφόσον δεν προκύψουν νέα από τυχόν αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα εξής:
Από την 1η Ιανουαρίου 2017
1. Επεκτείνεται σε όλα τα νησιά το κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που διατηρείται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους σε ορισμένα νησιά, γεγονός που σημαίνει ότι σε ολόκληρο το Αιγαίο θα ισχύουν οι συντελεστές 13% και 24%.
Διαβάστε εδώ: PwC: Το αδιέξοδο με τους υψηλούς φόρους στην Ελλάδα
2. Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα κατά περίπου 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι εάν συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις από την επιβολή του ΦΠΑ επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 4 λεπτών ανά λίτρο. Έτσι, στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση στο υγραέριο κίνησης θα είναι 12-13 λεπτά το λίτρο.
3. Αυξάνεται ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.
4. Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιβολή φόρου με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στο στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.
5. Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
Από την 1η Ιουλίου 2017
6. Επιβάλλεται φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο τέλος θα υπολογίζεται επί των καθαρών, δηλαδή προ ΦΠΑ, τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας να προσεγγίσει το 6%.
Οι επιχειρήσεις
Το «κύμα» της νέας φορολογικής επιδρομής θα χτυπήσει από το επόμενο έτος και τις επιχειρήσεις, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους, την ανάπτυξή τους, τις επενδύσεις και φυσικά τις θέσεις εργασίας. Έτσι, με βάση τα μέτρα που ισχύουν:
1. Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, για τις επιχειρήσεις με κέρδη έως 50.000.
2. Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου στο 100% για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή τις δηλώσεις του 2017, από 75% που ήταν για το φορολογικό έτος 2015, δηλαδή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
3. Οι ασφαλιστικές εισφορές των Ομόρρυθμων Εταιρειών θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών της επιχείρησης. Για πρώτη φορά, ο υπολογισμός θα γίνει επί των κερδών του 2016.
4. Αυξάνεται η φορολόγηση των μερισμάτων στο 15% από 10%.
Πηγή: Ναυτεμπορική