Μειώθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου καθώς ο ήπιος καιρός με ανέμους προσφέρει κάποια ανακούφιση στο τεταμένο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης.
Με τη Ρωσία να μην αυξάνει τις παραδόσεις -παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις- ο ήπιος καιρός σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων αερίου.
«Με τον Νοέμβριο να προμηνύεται θερμότερος από ό,τι συνήθως, η παγκόσμια ισορροπία στο αέριο θα βελτιωθεί ελαφρώς» σημειώνει η JP Morgan Chase, η οποία κάνει ειδική μνεία και στην αύξηση της αιολικής ενέργειας από την ενδυνάμωση των ανέμων.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη καιρού του Bloomberg, οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να κυμανθούν αισθητά άνω των φυσιολογικών επιπέδων, πιθανώς έως και το τέλος του Νοεμβρίου.
relates to European Gas Prices Drop on Windy and Mild Weather Forecasts
Την ίδια ώρα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι την Πέμπτη θα σημειώσουν ιστορικό υψηλό ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες, λόγω των ισχυρών ανέμων που προβλέπονται.
relates to European Gas Prices Drop on Windy and Mild Weather Forecasts
Όλα αυτα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο υποχωρούν σήμερα κατά 3,7% και διαμορφώνονται στα 90,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εξίσου πτωτική είναι η πορεία και των τιμών για τα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα, κάτι που συμβάλλει στην έτι περισσότερο αποκλιμάκωση των πιέσεων.
Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε και πάλι τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξαιτίας της απόφασης της Μόσχας να μην αυξήσει σημαντικά τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.
Κι αυτό, κόντρα στις πρόσφατες δεσμεύσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος το Σάββατο επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
Δεν πρέπει, βέβαια, να λησμονούμε ότι η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει έναν νέο αγωγό αερίου, τον Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει τα εδάφη των Πολωνίας – Ουκρανίας και καταλήγει απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Νόβακ, η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, δρομολογείται μερικές εβδομάδες αφότου οι γερμανικές αρχές ανάψουν το πράσινο φως στις εμπορικές πωλήσεις αερίου.
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, επομένως, η τρέχουσα κρίση αποτελεί μια προσπάθεια της Ρωσίας να πείσει την Ευρώπη για την αναγκαιότητα του νέου υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ ορισμένοι δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο και για επίδειξη δύναμης εκ μέρους του Κρεμλίνου.