Έχουμε πολύ λίγο χρόνο, πρέπει να βιαστούμε για να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατόν στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, και αναφερόμενος στο φλέγον θέμα των «κόκκινων» δανείων, στο οποίο, όπως τόνισε, εξακολουθούμε να απέχουμε σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι κάτω του 5%.

Όπως σημειώθηκε, σύμφωνα με τους τελευταίους στόχους της Eurobank, τα «κόκκινα» δάνεια, που στο τέλος του 2018 ήταν στο 37%, στόχος είναι να μειωθούν στο 16% στο τέλος του 2019 και να έχουν διαμορφωθεί στο 8,8% στο τέλος του 2021.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank έχει ανέλθει στο 18,7%.

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες.

Η Eurobank, αν και έχει τον χαμηλότερο δείκτη NPE, στο 37%, προχώρησε στην ανακοίνωση εντός πλάνου ταχύτερης αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. “Μέσα στη διετία 2017-18, καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη NPE κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες και τώρα βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς.

Πρέπει, όμως, να βιαστούμε με διάφορες πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα”, είπε ο κ. Καραβίας. Το σχέδιο της Eurobank έχει κεντρικό σημείο τη συγχώνευση της Grivalia και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 210 μονάδες βάσης με τον pro forma δείκτη συνολικών κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 18,7%, όντας ο υψηλότερος στην ελληνική αγορά, επιτρέποντας την ταχεία αποκλιμάκωση των NPLs και τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας εντός και εκτός Ελλάδος

β) την επιτάχυνση μείωσης των NPLs, με προοπτική ο δείκτης NPE, από το 37% να υποχωρήσει στο 16% στο τέλος του 2019 (αυτό συνεπάγεται μείωση των NPEs κατά 10 δισ. ευρώ φέτος) και να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8,8% το 2021, πράγμα που θα σημαίνει επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα.

γ) τον εταιρικό μετασχηματισμό της τράπεζας, ο οποίος θα μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς ενεργοποίηση των DTCs

Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, πέρα από τη συμβολή στα κεφάλαια της τράπεζας, η συγχώνευση της Grivalia είναι υψηλής απόδοσης διότι θα συμβάλλει θετικά κατά περίπου 60 εκατ. ετησίως στα αποτελέσματα της τράπεζας.

Ερωτηθείς από μέτοχο της τράπεζας αν θεωρεί πως οι συγχωνεύσεις είναι καλύτερες από τα λουκέτα για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτήν τη στιγμή, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι «σαφώς και οι συγχωνεύσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να διασωθεί το παραγωγικό δυναμικό της χώρας», αλλά οι τράπεζες πρέπει να λάβουν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες, όπως οι σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη λάβει, π.χ. για να βλέπουν από κοινού τα μεγάλα δάνεια, και οι οποίες έχουν ήδη δώσει αποτελέσματα.

Το σχέδιο της συγχώνευσης της Grivalia ενέκριναν σήμερα οι μέτοχοι της Grivalia και κατόπιν, σε δεύτερη γενική συνέλευση, οι μέτοχοι της Eurobank.

Η γενική συνέλευση της Eurobank ήταν η πρώτη που έλαβε χώρα υπό την προεδρία του νέου Προέδρου της τράπεζας, Γιώργου Ζανιά.

Σημειώνεται ότι η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση θα είναι 15,8 νέες, κοινές, ονομαστικές μετοχές Eurobank για κάθε μία μετοχή της Grivalia.