Τις εκτιμήσεις της για τον τραπεζικό κλάδο και νέες τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) σε έκθεσή της.
Η IBG σημειώνει ότι το κλίμα στον κλάδο έχει βελτιωθεί, υποβοηθούμενο τόσο από μεμονωμένες κινήσεις από τις τράπεζες, όσο και από τη φιλικότερη προς την αγορά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η IBG, επισημαίνει τη συγχώνευση Eurobank – Grivalia, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να υλοποιήσει την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, την ανταλλαγή του Titlos της ΕΤΕ, το Investor Day και το νέο επιχειρηματικό σχέδιο και την έκδοση του Tier II ομολόγου, τη συμφωνία της Πειραιώς με την Intrum και την έκδοση Tier II επίσης μαζί με την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, καθώς και την προετοιμασία του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της Alpha Bank.
Όλες αυτές οι ενέργειες απέδειξαν τη δέσμευση των διοικήσεων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των τραπεζών και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς, ετοιμάζοντας τις τράπεζες για την επικείμενη φάση ανάπτυξης.
Στο παραπάνω πλαίσιο, η IBG διατηρεί τις αξιολογήσεις της για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank τοποθετείται στο 1,95 ευρώ με περιθώριο ανόδου 18%, για την Eurobank στο 1,03 ευρώ με περιθώριο ανόδου 26%, για την Εθνική στα 3,06 ευρώ και περιθώριο ανόδου 19%, ενώ για την Πειραιώς στα 3 ευρώ με μηδενικό περιθώριο ανόδου. Για τις τρεις πρώτες διατηρεί τη σύσταση «buy» και για την Πειραιώς «neutral».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο, η χρηματιστηριακή επικεντρώνεται στη δυναμική μείωση των κόκκινων ανοιγμάτων (ΝΡΕs) αλλά και στην οργανική βελτίωση που εμφανίζουν.
Επισημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα πρέπει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 16,8 δις. ευρώ.
Οι νέες προβλέψεις
Η χρηματιστηριακή αύξησε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο της φετινής χρήσης, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους έκτακτους παράγοντες και τα ισχυρά κέρδη από συναλλαγές.
Για την χρήση 2020-2021, προχωρά σε μια μέση μείωση των κερδών προ προβλέψεων κατά 4% κυρίως λόγω πιο συντηρητικών προβλέψεων όσον αφορά στα έσοδα από τόκους. Ωστόσο, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των τραπεζών λόγω της πιο αισιόδοξης στάσης της ως προς τις προβλέψεις.
Σε γενικές γραμμές, η IBG θεωρεί ότι οι προοπτικές του κλάδου δεν έχουν αλλάξει σημαντικά κατά το πρόσφατο παρελθόν, με τους κύριους οδηγούς της κερδοφορίας για αυτό και τα επόμενα έτη να είναι οι ίδιοι, δηλαδή η διαχείριση των NPEs και οι προβλέψεις, τα κέρδη απόδοσης και τα κεφάλαια.