Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Όπως σημειώνουν η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός και οι συναντήσεις του με πλήθος οικονομικών και πολιτικών παραγόντων σηματοδοτεί την αλλαγή κλίματος για τη χώρα στα μάτια της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, μετά από δέκα χρόνια κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός, εκτός από τη συμμετοχή του σε δύο εκδηλώσεις της επίσημης ατζέντας και τις συνεντεύξεις που έδωσε σε Bloomberg και Politico), είχε περισσότερες από 17 διμερείς επαφές με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που βρέθηκαν στο Νταβός στο πλαίσιο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τον Πρόεδρο του Bloomberg Peter T. Grauer, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον ιδρυτή και εκτελεστικό Πρόεδρο του WEF Davis Klaus Schwab, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda και την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux.
Οι ξένοι βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά μετά τις εκλογές
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, από τις συναντήσεις προέκυψε για άλλη μια φορά ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά από ό,τι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία και υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Υπήρξε, στο πλαίσιο αυτό, αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις που καθιστούν την χώρα μας κεντρικό επενδυτικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα ετοιμάζουν επιτόπιες επισκέψεις στην Ελλάδα για συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους.
Επαφές με ανώτερους παράγοντες των ΗΠΑ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα που παραχώρησε η δημοσιογράφος της «Washington Post», Lally Weymouth. Στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ο αμερικανός Υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross και η Υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Elaine Chao.
Οικονομικό και επενδυτικό Forum για την Ελλάδα στο Παρίσι
Τέλος, σημειώνεται, ότι λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στο Παρίσι, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη συμμετοχή σε οικονομικό και επενδυτικό Forum με θέμα την ελληνική οικονομία (29 Ιανουαρίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.
Στο ραντεβού με τον κ. Le Maire, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.