Σε νέα έκθεσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η JP Morgan σημειώνει πως το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρα πιο υποστηρικτικό πλέον για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι προοπτικές έχουν σαφώς βελτιωθεί μετά και τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την φορολογική μεταρρύθμιση καθώς και τις προσπάθειές της για ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο περιβάλλον των επενδυτών.
Παράλληλα, η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα αναμένονται αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.
Όπως σημειώνει, σε πρόσφατη έκθεσή της η Moody’s είχε τονίσει πως στους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας περιλαμβάνεται η έλευση μιας κυβέρνησης με προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και μία σαφής και αξιόπιστη ατζέντα για περαιτέρω οικονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη.
Ωστόσο, αυτό, όπως τονίζει η JP Morgan, έρχεται με την πρόσθετη προϋπόθεση για ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν μείωση του χρέους και ουσιαστική βελτίωση της υγείας του τραπεζικού κλάδου.
Έτσι, οι θετικές αξιολογήσεις για την Ελλάδα, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας, είναι ζητήματα του μεσοπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου διαστήματος.
Επιπλέον, η JP Morgan υπογραμμίζει τις πιθανότητες που προέκυψαν πρόσφατα για αλλαγές στην απαίτηση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις, μία εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να είναι θετική για τις τράπεζες με υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως οι ελληνικές τράπεζες.
Τέλος, η JP Morgan υπογραμμίζει την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην αγορά τίτλων Tier 2, σημειώνοντας πως η πορεία αυτών των τίτλων είναι αρκετά καλή, παρά την γενικότερη διεύρυνση των spreads στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt).
Τι βλέπει η Deutsche Bank για τα αποτελέσματα των τραπεζών
Η Deutsche Bank από την πλευρά της αναφέρει σε νέα έκθεσή της πως οι βασικοί τομείς που πρέπει να στρέψουν τα βλέμματα οι επενδυτές σε ό,τι αφορά το β’ τρίμηνο του 2019 είναι τα προ προβλέψεων κέρδη και οι επιδόσεις στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών.
Συνολικά, η Deutsche Bank αναμένει ότι οι τα προ-προβλέψεων έσοδα θα σημειώσουν μείωση κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση, ενώ θα καταγράψουν βελτίωση κατά 4,3% σε επίπεδο έτους. Οι “οδηγοί” αυτής της επίδοσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, κατά την άποψη της Deutsche Bank, είναι οι πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) η οποία θα αντισταθμίζεται από την αύξηση των προμηθειών στο τρίμηνο (κατά 14% σε σχέση με το α’ τρίμηνο).
Σε ότι αφορά τα NPEs η μείωση αναμένεται να είναι οργανική κυρίως οδηγούμενη από “φυσικές εξόδους” και υψηλότερες ανακτήσεις καθώς και ρευστοποιήσεις κατά την άποψη της Deutsche Bank. Προβλέπει συνολική μείωση NPEs για τον κλάδο της τάξης του 2,4% στο τρίμηνο ή 13% σε ετήσια βάση.
Η Εθνική Τράπεζα κατά την άποψή της θα σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις με μείωση 4,1% και θα ακολουθήσουν οι Πειραιώς, η Eurobank και η Alpha Bank, με 2,4%, 1,9% και 1,5% αντίστοιχα.