Σε συζητήσεις με πελάτες της για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων συμβατών με τους όρους του Ταμείου Ανάπτυξης (RRF), προς την κατεύθυνση ένταξή τους στα προγράμματα που θα προκηρυχθούν, βρίσκεται η Eurobank.
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε εκδήλωση της Mastercard, οι εν εξελίξει επαφές γίνονται για την προετοιμασία των πλάνων των επιχειρήσεων, ώστε να πληρούν τα κριτήρια των αναμενόμενων δράσεων φθηνής χρηματοδότησης, μέσω του ευρωπαϊκού υπο-πακέτου των 12,70 δισ. ευρώ.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, πρόκειται για σχέδια προϋπολογισμού 1,5-2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, τώρα είναι η σειρά του ιδιωτικού τομέα και κυρίως του τραπεζικού συστήματος να αποδείξει πως η ανάθεση της διαχείρισης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης σε αυτές, ήταν ορθή.
«Στις τράπεζες και στη Eurobank είμαστε έτοιμοι. Για εμάς η υποστήριξη των πελατών μας και κυρίως των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, μεγάλων, μεσαίων και μικρών, είναι η επιχειρηματική μας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο CEO της τράπεζας.
Πρόσθεσε πάντως πως δεν είναι μόνο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης όπου πρέπει να εστιάσουμε. «Τα σχετικά με το RRF σχέδια για την ενέργεια ή την ψηφιοποίηση έχουν κεντρικό ρόλο στο σχεδιασμό μας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που είναι καταλληλότερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις» διευκρίνισε ο ίδιος.
«Οι ευρωπαϊκοί πόροι φτάνουν τα περίπου 70 δισεκατομμύρια για τα επόμενα 5-6 χρόνια. Επιπλέον, έχουμε επάρκεια καταθέσεων, οι οποίες αυξάνουν μήνα με μήνα, στηρίζοντας τόσο την κατανάλωση όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Καραβίας.
Σε σχέση με τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι άλλη μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας.
«Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας μια περίοδο 5 χρόνων, 2022-2026, κατά την οποία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κυμανθεί στο 3,5-4% το χρόνο. Αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη περίοδος που έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία από τη δεκαετία του 60» τόνισε χαρακτηριστικά.