Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής η πενθήμερη κοινοβουλευτική μάχη, της συζήτησης και ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024.
Ενός προϋπολογισμού που συνεχίζει και τη νέα χρονιά τη συνταγή της διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πολιτικές. Στο πλαίσιο αυτό για το 2024, προβλέπεται χαμηλότερος πληθωρισμός (2,6%), υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (2,9%), μείωση του δημοσίου χρέους και πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ. Επίσης, προβλέπεται νέα αύξηση των επενδύσεων (ιδιωτικών και δημόσιων) κατά 15,1% του ΑΕΠ με τη χρήση εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Live η συνεδρίαση στη Βουλή
Αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου μετά από 14 χρόνια
Στον προϋπολογισμό του 2024, προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, αύξηση στις δαπάνες για την παιδεία (255 εκατ. ευρώ) και την Υγεία (481 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία). Συνολικά στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μόνιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 1,6 δις ευρώ.
Η συζήτηση θα ανοίξει το πρωί της Τετάρτης με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων (9) και στη συνέχεια των ειδικών (15), ενώ θα συνεχιστεί με τοποθετήσεις βουλευτών που θα εγγράφονται κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Συνήθως σε σχετικές συζητήσεις τοποθετούνται συνολικά περισσότεροι από τα 2/3 του συνόλου του αριθμού των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.
Την Κυριακή η «μάχη» των αρχηγών
Μέχρι και το Σάββατο, οι υπουργοί της κυβέρνησης θα παίρνουν το λόγο και θα αναλύουν τις προτεραιότητες και τα προβλεπόμενα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στο χαρτοφυλάκιό τους, ενώ η Κυριακή θα είναι αφιερωμένη στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα λαμβάνουν διαδοχικά το λόγο με την αντίστροφη δύναμη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, εκκινώντας από την Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας και καταλήγοντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα κλείσει τη διαδικασία. Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία που έχει παραδοσιακά τον χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει μελετήσει η Βουλή, στόχος είναι στις 7 το απόγευμα, να έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις και να εκκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.
ADVERTISEMENT
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η εμφάνιση Χαρίτση
Σε αντίθεση πάντως με άλλες χρονιές, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στη μάχη μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά στον ιδιαίτερο κομματικό ανταγωνισμό που έχουν αναπτύξει τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Στο πλαίσιο αυτό, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους προκειμένου ν’ αποδείξουν ότι έχουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να εκπροσωπήσουν συνολικά το χώρο. Ενδιαφέρον επίσης εμφανίζει και η παρουσία στη Βουλή της 9ης κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, οι εκπρόσωποι της οποίας έχουν προϊδεάσει πως στην επίμαχη συζήτηση θα εμφανίσουν μια συγκροτημένη, εναλλακτική πρόταση, με τον Αλέξη Χαρίτση να ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο βήμα με την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού.
Η μάχη στα δεξιά
Επιπλέον, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η μάχη στα δεξιά του πολιτικού φάσματος με την ΕΛΛΥΣΗ του Κυριάκου Βελόπουλου, τη Νίκη, τους Σπαρτιάτες του Βασίλη Στίγκα και Δημήτρη Νατσιού της Νίκης. Και μπορεί ο τελευταίος να απέχει από κομματικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις, οι Κυριάκος Βελόπουλος και Βασίλης Στίγκας ωστόσο έχουν αρχίσει τις εκατέρωθεν επιθέσεις, απευθυνόμενοι προφανώς στο ίδιο εκλογικό ακροατήριο.
Αξίζει να σημειωθεί πως φαίνεται να διαμορφώνεται ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψήφιση των αμυντικών δαπανών του υπουργείου Άμυνας, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ -που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια τις καταψηφίζει- εμφανίζεται θετικός ως προς το ενδεχόμενο της υπερψήφισής τους.