Νέα συνάντηση με τη την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν 20 λεπτά πήγε αρκετά καλά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο λόγος για τον οποίο κρίθηκε αναγκαίο να γίνει νέα συνάντηση μέσα σε λίγες ώρες ήταν προφανώς για να αποσαφηνιστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου ελληνική πηγή είπε ότι «δεν υπάρχει νέα ή παλιά πρόταση. Συζητούμε διάφορα θέματα». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ χαρακτήρισε ως εποικοδομητικές τις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ και σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα τόνισε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν«όλες οι δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal η Κομισιόν παρουσίασε πρόταση για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το Ταμείο θα πρέπει να συμφωνήσει στο είδος των μέτρων που θεωρεί ότι δεν πρέπει να είναι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Τα νέα μέτρα αποτελούν στην ουσία μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο που απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με χρεοκοπία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, που επικαλείται η Wall Street Journal, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα έως και 3 δισ. ευρώ, εκτός από το πακέτο 5 δισ. ευρώ σε φόρους και περικοπές δαπανών που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές. Τα νέα μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα των επόμενων ετών, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στην συμφωνία του καλοκαιριού, τονίζουν οι αξιωματούχοι.
Η πρόταση φαίνεται ότι έχει την στήριξη της Γερμανίας, ωστόσο δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί, καθώς οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μια νέα δέσμη μέτρων πιθανώς να είναι πολιτικά «δύσκολή» για την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, η Γερμανία φαίνεται ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα αλλά με την προϋπόθεση να νομοθετηθούν άμεσα ώστε να ενεργοποιηθούν όταν κι εφόσον χρειαστεί.
«Μη δεσμευτικές υποσχέσεις δεν πρόκειται να είναι αρκετές για το Βερολίνο, που έχει λίγη εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων» τονίζει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζεται νέα μέτρα για να πετύχει τον στόχο του 3,5% τότε δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα με την νομοθέτηση των μέτρων, αφού δεν θα χρειαστούν, αν όντως η Αθήνα πιάσει τους στόχους, προσθέτει. Τα νέα μέτρα θα μπορέσουν να υπερκεράσουν τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σχετικά με τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal. «Η διαφωνία έχει παραλύσει τις συζητήσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά η WSJ. Χωρίς δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Ιούλιο, όταν και λήγουν ομόλογα πολλών δισ. ευρώ. Οι πολύμηνες συζητήσεις χωρίς συμφωνία έχουν προκαλέσει ένα νέο «ελληνικό δράμα» αυτό το καλοκαίρι, αναβιώνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα.