Κυριακή, 23 Αυγούστου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: «Πρωταθλήτρια» στη μείωση χρέους το 2022 η Ελλάδα – Στο 4,3% η ανάπτυξη – Καμπανάκι για τους εμβολιασμούς

TechTeam από TechTeam
18/11/2021 18:35
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
53
SHARES
113
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

«Πρωταθλήτρια» στη μείωση χρέους θα στεφθεί το 2022 η Ελλάδα, διαπιστώνει η Moody’s στην έκθεσή της με τις προοπτικές του αξιόχρεου των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία μάλιστα δημοσιεύεται μόλις λίγες ώρες πριν από το επόμενο review της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο. Ως γνωστόν, οι προσδοκίες για το review της Παρασκευής είναι υψηλές, καθώς η Morgan Stanley έχει προβλέψει ότι η Moody’s θα αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από το Ba3 στο Ba2.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη 4,3% το 2022, ενώ το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες –περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης- για να διαμορφωθεί στο 191% του ΑΕΠ.

Έτσι, η ελληνική οικονομία (όπως και οι περισσότερες της Ευρωζώνης) θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού, με το πραγματικό ΑΕΠ να διαμορφώνεται το 2022 στο 100,6% των επιπέδων του 2019. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Moody’s, η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά θα είναι το 2022 κατά 2,7% μεγαλύτερη από τα προ-πανδημίας επίπεδα, με τις πιο οριακές επιδόσεις της Ελλάδας να αποδίδονται στη μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό (άλλωστε, παρόμοια είναι η εικόνα της Ιταλίας και της Ισπανίας).

Σε κάθε περίπτωση, η Moody’s εκτιμά ότι η ανάκαμψη στις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να απορροφηθούν οι όποιες επιπτώσεις από την σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης. Πάντως, ο κίνδυνος για μία αύξηση στις χρεοκοπίες ή στην ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υπαρκτός, τονίζει ο οίκος.

Η Moody’s σημειώνει, εξάλλου, πως παρά τη μείωση της ανεργίας μετά την κρίση χρέους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, και παρότι τα μέτρα στήριξης απέτρεψαν μία αύξηση των ανέργων, εντούτοις το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας δεν έχει επιλυθεί. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παράγοντα που θα περιορίζει τις επιλογές πολιτικής στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια, ακόμα και με φόντο την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία.

Καμπανάκι για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη. Ο οίκος τονίζει ότι οι χώρες με ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 60%, όπως είναι η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Εσθονία, είναι οι πιο ευάλωτες σε μια αναζωπύρωση της πανδημίας που θα μπορούσε να επαναφέρει το καθεστώς των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα μόλις ξεπερνά το 60%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν
Η Moody’s προβλέπει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μετριαστούν μόλις αρχίσουν να εξομαλύνονται οι δυσκολίες στις αλυσίδες παραγωγής, το 2022. Άλλωστε, από τα στοιχεία του οίκου φαίνεται ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν ελάχιστα οικονομίες όπως είναι η ελληνική. Με την αύξηση του πληθωρισμού να θεωρείται προσωρινή, η Moody’s περιμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά και καθ’ όλο το 2023.

Ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά το Ταμείο Ανάκαμψης
Η εκτίμηση της Moody’s είναι ότι τα πρώτα στάδια της υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης θα «τρέξουν» χωρίς προβλήματα. Ο οίκος μιλά για μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά, καθώς οι δαπάνες του Ταμείου μπορούν να αντιστρέψουν χρόνια υπο-επενδύσεων. Στις χώρες του Νότου, που θα λάβουν και τα περισσότερα κεφάλαια, το Ταμείο θα διπλασιάσει τις δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η θετική επίδραση στην παραγωγικότητα και τη δυνητική ανάπτυξη προβλέπεται σημαντική.

Οι υπολογισμοί της Moody’s κάνουν λόγο για θετική επίδραση 0,7 ποσοστιαίων μονάδων επί των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για τις βασικές χώρες του Νότου, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία από το 2021 έως το 2027, με οφέλη και στο μέτωπο της μείωσης του χρέους.

Κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις το 2022, προειδοποιεί η Moody’s, εξηγώντας ότι το πανδημικό σοκ μπορεί να μην κόστισε πολλές θέσεις εργασίας, όμως οι επιπτώσεις στις ζωές και στα εισοδήματα έχουν διανεμηθεί άνισα μέσα στις κοινωνίες. Επίσης, η κρίση αυτή έφερε στην επιφάνεια τις υπο-επενδύσεις στον τομέα της υγείας.

Επομένως, η απαίτηση για κοινωνικές υπηρεσίες θα είναι έντονη στη μετα-πανδημική φάση, καθώς οι σχετικές πιέσεις εντείνονται από τη γήρανση των πληθυσμών. Χώρες όπου η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις είναι χαμηλή, όπως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία, εκτιμάται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τις κοινωνικές εντάσεις. Και η Moody’s τονίζει ότι οι κοινωνικές απαιτήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους των κυβερνήσεων για δημοσιονομική προσαρμογή.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: MOODYSΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕλλάδαΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

22/08/2026 | 23:45
Featured

Παρέμβαση Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση και Τουρκία : Διεθνής πειρατεία η τουρκική απόφαση για θαλάσσια πάρκα μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

17/08/2026 | 15:00
Featured

Bloomberg: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για πρόωρη αποπληρωμή χρέους 13 δισ. ευρώ – Θα πέσει κάτω από την Ιταλία ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ

17/08/2026 | 14:13
HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/08/2026 | 00:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Γεύμα εργασίας Μητσοτάκη-Στουρνάρα – Στο μενού οικονομία και πληθωρισμός


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Έρχεται «Τειρεσίας» για τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Ιός Δυτικού Νείλου: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα – Σε έξαρση για ακόμη 2 με 3 εβδομάδες

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ!! ΤΑ 2 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ ! 3 ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!!!

    771 shares
    Share 308 Tweet 193
  • Μητσοτάκης για Τουρκία: Διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση – Δεν αφήνουμε απειλές να καθορίσουν τις αποφάσεις μας

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • «Καμπανάκι» από ΕΟΔΥ: Πολύ έντονη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

    149 shares
    Share 60 Tweet 37
  • Γιορτή σήμερα 23 Αυγούστου, εορτολόγιο: Άγιος Λούππος

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Σε φουλ ρυθμούς επιστρέφει η κυβέρνηση – Υπουργικό τη Δευτέρα με Ταμείο Ανάκαμψης και ΔΕΘ στην ατζέντα

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch