H Ελλάδα δεν έχει καλό Plan B, γράφει ο Ούγκο Ντίξον των New York Times. Η μόνη λογική πορεία δράσης είναι να εργαστεί με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να αναμορφώσει την οικονομία της.
Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δυσχερή θέση. «Συμφώνησε με τους εταίρους σε μια βραχυπρόθεσμη επέκταση της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί να την ”πουλήσει” στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει κάνει στροφή.
Έτσι, υπάρχουν ανησυχητικές δηλώσεις υπουργών για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ προσφάτως συμφωνήθηκε αύξηση μισθών στους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Εντωμεταξύ, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε μια ασθενική λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία πρέπει να εξηγήσει αρκετά στο Eurogroup της Δευτέρας», τονίζει το δημοσίευμα.
Κατά τον Ντίξον, ο έλληνας πρωθυπουργός «πρέπει να αντισταθεί στις φωνές των Σειρήνων. Οι συμβουλές τους θα οδηγήσουν σε καταστροφή».
Εξετάζοντας το σενάριο της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή, ο Ντίξον σημειώνει πως μπορεί εκ πρώτης όψεως αυτό να μοιάζει με ελκυστική λύση καθώς το χρέος θα πέσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα και το υποτιμημένο νέο νόμισμα θα δώσει έναν τόνο ανταγωνιστικότητας, ωστόσο κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό αφού θα οδηγούσε σε επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, σε τέτοιο βαθμό που το αντίστοιχο κυπριακό υπόδειγμα πριν από λίγα χρόνια θα μοιάζει με περίπατο στο πάρκο.
Για τη χρεοκοπία με έξοδο από την Ευρωζώνη, ο Ντίξον σχολιάζει πως είναι φαινομενικά ελκυστική επειδή το ελληνικό χρέος θα μειωνόταν σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα και η επιστροφή στη δραχμή θα επέτρεπε στη χώρα να υποτιμήσει το νόμισμά της και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Ωστόσο, η μετάβαση θα ήταν εφιαλτική. Θα εφαρμόζονταν πολύ αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων έως ότου εισαχθεί το νέο νόμισμα-μια διαδικασία που θα χρειαζόταν πολλούς μήνες.
Το δημοσίευμα καταλήγει: «Με δεδομένο ότι κανένα από αυτά τα plan B δεν είναι καλά, το καλύτερο στοίχημα του Τσίπρα θα ήταν να πείσει τους πιστωτές του ότι έχει καλή πίστη και να προχωρήσει σε έντονες μεταρρυθμίσεις με την ελπίδα ότι αυτές θα περιορίσουν την προηγούμενη βραδύτητα. Εάν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έρθει σε ρήξη με την ακροαριστερή φατρία του κόμματός του ή, ίσως, να προκηρύξει νέες εκλογές, τότε ας το κάνει. Το καθήκον του είναι προς το σύνολο του ελληνικού λαού».