του Αντώνη Γαλανόπουλου
«Κόφτη» στις αισιόδοξες προσδοκίες της κυβέρνησης σχετικά με το πακέτο μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση έβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνωρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις είναι υφεσιακού χαρακτήρα ενώ απαντώντας στην κριτική για το νέο υπερταμείο επιχείρησε μια αντίστιξη της λογικής:οι δικές μας ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές των άλλων όχι.
Και υποστήριξε πως τα 99 χρόνια για τα οποία θα ισχύει η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους είναι επιλογή μας ώστε να έχουμε άνεση χρόνου για αναζήτηση των ιδανικών συνθηκών για αξιοποίηση και όχι για ξεπούλημα.
Υφεσιακά τα μέτρα παραδέχθηκε και ανέλαβε την πατρότητα των χαρατσιών
«Δεν το αρνούμαστε. Είναι υφεσιακά τα μέτρα. Το θέμα είναι αν μπορούν να αμφισβητηθούν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και επιβεβαίωσε ότι η πατρότητα του νέων χαρατσιών ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση.
«Η βασική ιδέα των θεσμών ήταν να καλύψουμε το 1,8 δις ευρώ με δύο -τρία μέτρα με μεγάλη απόδοση όπως η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ από το 13% στο 23%, εξήγησε και πρόσθεσε «εμείς πήραμε πολλά μέτρα με μικρή απόδοση. Όμως δεν επιλέξαμε να μειώσουμε τις συντάξεις» είπε
Το κυβερνητικό στέλεχος προχώρησε σε εκτενείς αναφορές και για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το επικείμενο Eurogroup, αλλά και για τον περιβόητο κόφτη όπως και το υπερταμείο.Για το πρώτο ζήτημα εξέφρασε την αισιοδοξία του σημειώνοντας ότι μάλλον θα έχουμε μια πολύ καλή συμφωνία.
«Σε μία εβδομάδα, δέκα μέρες θα ξέρουμε τί θα πάρουμε στο χρέος, τί θα πάρουμε στην πρώτη εκταμίευση, αν θα είναι καλή η συμφωνία», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών
Σε ότι αφορά τον κόφτη παραδέχθηκε ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης.
«Δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα στο επιχείρημα ότι ο μηχανισμός ήταν αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε και εξέφρασε την άποψη ότι «επιβλήθηκε λόγω των διαφορών του ΔΝΤ και των Θεσμών. Δεν είναι ο καλύτερος μηχανισμός. Έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας» είπε εννοώντας προφανώς ότι υπάρχουν ήδη «κόκκινες γραμμές» για το ποιοι κωδικοί του προυπολογισμού θα εξαιρεθούν από ενδεχόμενη λαιμητόμο. Ανέφερε εξάλλου ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν στο μέλλον διορθώσεις ως προς το πλαίσιο λειτουργίας του.
Θα ψάξουμε ιδανικές συνθήκες αξιοποίησης όχι ξεπουλήματος
Ο υπουργός επιχείρησε να αντικρούσει την ρητορική κυρίως της ΝΔ για το υπερταμείο.
Μίλησε για «ακραίες ανακρίβειες» από την πλευρά της αντιπολίτευση και επανέλαβε (στην αρχή τουλάχιστον ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη διαχείριση των δημοσίων οργανισμών και όχι για ιδιωτικοποίηση. «Δεν ισχύει ότι όταν μπαίνει κάτι εκεί τελειώνει» είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι «προφανώς και πωλήσεις θα γίνουν και ιδιωτικοποιήσεις».
Αντέτεινε τέλος ότι τη πρώτη και την τελευταία λέξη θα την έχει ο υπουργός Οικονομικών και είπε ότι ο χρόνος ζωής του υπερταμείου επί 99 χρόνια είναι επιλογή της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει μεγάλη πίεση.
«Εχω ακούσει πολλές ανακρίβειες, από πολλούς ανθρώπους και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για το Ταμείο.Επιλέξαμε το βάθος χρόνου των 99 ετών. Οχι μόνο επειδή είναι συνήθης τακτική. Αλλά και επειδή θεωρούμε ότι όσο μεγαλύτερος ο χρόνος τόσο μικρότερη είναι η πίεση και θα μπορείς να κρατήσεις περιουσιακά στοιχεία. Η επιλογή αυτή διασφαλίζει να αναζητήσουμε περιβάλλον «ιδανικών συνθηκών» για αξιοποίηση και όχι ξεπούλημα. Τα έσοδα να προκύψουν από σωστή διαχείριση και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Χρειάζεται και η έγκριση του υπουργού. Δεν ισχύει αυτό που λέτε πως ό,τι μπαίνει εκεί είναι μόνο για ιδιωτικοποίηση» είπε.
Έκλεισε την ομιλία του με ένα πολιτικό σχόλιο «Ο κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα να μην βάλει όλα τα λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση. Αντίθετα ο Σαμαράς επέμεινε να βάλει και περισσότερα χρήματα. Πολύ φοβάμαι ότι θα τα χάσετε» κατέληξε μέσα σε χειροκροτήματα.
Σκουρλέτης: Οι επιπτώσεις βαριές αλλά δεν είναι δικό μας το πρόγραμμα
Σε άλλο μήκος ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης επέμεινε να αρνείται την πατρότητα του προγράμματος αλλά έμεινε στη γραμμή Τσακαλώτου περί αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης.
«Οι επιπτώσεις του προγράμματος είναι βαριές, όμως δεν είναι το δικό μας πρόγραμμα. Είναι προϊόν ενός άγριου εκβιασμού. Θα προσπαθήσουμε, μέσω αξιολόγησης, να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να δώσουμε παραγωγική ώθηση στην οικονομία. Εκεί θα κριθούμε και θα κριθούμε σύντομα. Δεν θα πάψουμε ποτέ να λέμε την αλήθεια στον λαό» είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για το «ταμείο αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας» και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει διαφορετική προσέγγιση, με σαφείς καθαρούς και όρους.
«Συζητάμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι και αυτό το αναγνωρίζει η αγορά» είπε υπαινικτικά
Σε ό,τι αφορά τους τομείς της ενέργειας, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε δύο σημαντικές πολιτικές επιτυχίες. Την ακύρωση με νόμο της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» και της δρομολογημένης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.