Σε μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται το Ασφαλιστικό, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν νέες περικοπές στις συντάξεις και την ελληνική πλευρά να βάζει κόκκινες γραμμές.
Μετ” εμποδίων προχωρούν οι συζητήσεις και στα εργασιακά, με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές να βρίσκονται στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο μέτωπο των συντάξεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για νέες περικοπές και διαφωνούν με μια σειρά ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση για να μπει φρένο στις μειώσεις.
Ουσιαστικά οι θεσμοί εκτιμούν πως απαιτούνται νέες παρεμβάσεις τόσο στο ύψος των συντάξεων όσο και στις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των ταμείων.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις και ετοιμάζεται να παγώσει μια σειρά διατάξεων που οδηγούν σε νέες μειώσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά -που έχει προκαλέσει την αντίδραση των δανειστών- θα κοστίσει περίπου 330 εκατομμύρια.
Διαφωνίες υπάρχουν και για το σχέδιο της ελληνικής πλευράς να επαναφέρει τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους (με το κόστος να υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατομμύρια). Οσον αφορά στις κύριες συντάξεις, έχει παγώσει η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, ωστόσο σε πρώτη φάση το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό.
«Κουμπαράς»
Για να καλυφθεί το οικονομικό κενό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δημιουργήσει «κουμπαρά» για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου θα κατευθύνονται έσοδα από διάφορες πηγές.
Εμφαση δίνεται και στη ρύθμιση οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, και με βάση τα πρώτα στοιχεία σε δέκα μέρες έχουν υποβληθεί αιτήσεις για να τακτοποιηθούν χρέη ενός δισεκατομμυρίου.
Στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το θέμα των πρόωρων συντάξεων, με τους θεσμούς να πιέζουν για γενικευμένες παρεμβάσεις ώστε να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τα 67. Η ελληνική πλευρά επικεντρώνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ προτείνει να μην υπάρξουν ανατροπές για παλαιούς ασφαλισμένους, μητέρες ανηλίκων και εργαζόμενους στα βαρέα.
Οσον αφορά στα εργασιακά, η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν συζητά αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, θέμα που έχουν επανειλημμένα θέσει το προηγούμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Από την πλευρά τους οι θεσμοί δεν έχουν συμφωνήσει σε δύο παρεμβάσεις που προωθεί ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Με βάση το σχέδιο της ελληνικής πλευράς, στο τραπέζι του διαλόγου θα μπουν δύο νομοσχέδια:
• Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αρχή θα γίνει τον Οκτώβριο με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουλίου 2016 θα πάει με βάση το σχέδιο του υπουργείου στα 751. Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην αυριανή συνάντηση, καθώς έχουν υπάρξει διαφορετικές απόψεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις για το πλαίσιο αλλαγών στον κατώτατο μισθό.
• Επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε αναλυτικά το «Εθνος της Κυριακής» περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αύξηση του χρόνου της μετενέργειας στους έξι μήνες, την ενίσχυση του ΟΜΕΔ και την επαναφορά (ύστερα από απόφαση του υπουργού) της επεκτασιμότητας των συμβάσεων.