Ανάπτυξη της οικονομίας μετά από 7 χρόνια ύφεσης
Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια βαθιάς ύφεσης η ελληνική οικονομία καταφέρνει να σηκώσει κεφάλι, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Ωστόσο το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2016 ήταν κατά 0,4% μειωμένο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους.
Η αύξηση του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο του 2016 με βάση τις προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ήταν 1,8%, το 2ο τρίμηνο καταγραφόταν ύφεση 0,5% και το πρώτο τρίμηνο ύφεση 0,8%.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χθεσινές χειμερινές της προβλέψεις έκανε λόγο για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,3% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 0,3% στην οποία βασίζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός).
Όπως αναφέρει το tribune.gr τα νέα στοιχεία έρχονται να προσφέρουν έναν ακόμη «μοχλό» στήριξης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τον «λογαριασμό» των μέτρων που ζητούν οι δανειστές (2,7-3,6 δισ. ευρώ) μέσα από τον «κόφτη», μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι μνημονιακού στόχου για πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ).
[irp posts=”109950″ name=”Reuters – Ο φόβος ατυχήματος στην ελληνική οικονομία τρομάζει τους επενδυτές”]
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, το 4 ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε μείωση κατά 0,4%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2016, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2015 παρουσίασε αύξηση κατά 0,3%.
Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 4 ο τρίμηνο 2015.
Από την ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται ότι οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν, στις 6/03/2017, τα προσωρινά στοιχεία με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα τότε.
Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Δεκεμβρίου ισοζυγίου πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων του 2016 έχει αναθεωρηθεί κυρίως λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης.