Για “οικονομική εισβολή” στην Ελλάδα ετοιμάζεται η Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ίδια την χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών.
Η οικονομική υποδούλωση της χώρας στην «Υψηλή Πύλη» δεν είναι μια ζοφερή προοπτική πλέον, αλλά αντίθετα ένα υπαρκτό και επικίνδυνο ενδεχόμενο.
Υποδούλωση η οποία βέβαια θα έρθει πρώτα από τις υποτιθέμενες «επενδύσεις» του τουρκικού κεφαλαίου στη χώρα, επενδύσεις όμως που αργότερα θα μετατραπούν σε «θηλιά» για την ίδια τη χώρα η οποία μπορεί να γίνει υποχείριο του τουρκικού επεκτατισμού και όχι μόνο.
Έτσι αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι χωρίς να χυθεί σταγόνα αίμα να καταλάβει την δυτική Θράκη, τα νησιά του Α. Αιγαίου τα Δωδεκάνησα μέχρι και την Α. Μακεδονία.
Ελέγχοντας η Τουρκία οικονομικά αυτές τις περιοχές σύντομα θα είναι σε θέση να επιβάλλει τα δικά της σχέδια για τον «εκτουρκισμό» των περιοχών αυτών με την Ελλάδα να είναι ανήμπορη να προβάλλει καμία αντίσταση, επί της ουσίας.
Επιπρόσθετα την Τουρκία πάντα την ενδιέφερε η διάδοση της μουσουλμανικής θρησκείας -μιας θρησκείας από τη φύση της ιμπεριαλιστικής- μέσω της οικονομίας.
Άλλωστε ο πρόεδρος της χώρας ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι από τους υπέρμαχους της δημιουργίας τζαμιού στην Αθήνα μιλώντας εξ ονόματος των μουσουλμάνων που έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσα από τα κύματα των λαθρομεταναστών.
Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί (Nihat Zeybekci) θεωρεί πως η σημερινή καταστροφική συγκυρία στην ελληνική οικονομία έχει «δημιουργήσει άριστες προϋποθέσεις για μια μεγάλη οικονομική εισβολή της Τουρκίας σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας με την προσδοκία μεγάλης κερδοφορίας».
Πιο συγκεκριμένα και όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός «η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για τους Τούρκους επιχειρηματίες και καλούνται να καλύψουν τα μεγάλα κενά που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα».
Πιο ειδικά ανέφερε ότι, οι τομείς που προσφέρονται στους Τούρκους για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι «η γεωργία, η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι κατασκευές και οι μεταφορές».
Μάλιστα τόνισε ότι οι πρώτες επαφές με οικονομικούς παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης άνοιξαν το πεδίο για τις τουρκικές επενδύσεις σε πολλαπλά επίπεδα καθώς και σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η μεγάλη ύφεση που επικρατεί στην Ελλάδα δίνει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά με τον μεγάλο δυναμισμό που την διακρίνει, να διεισδύσει και να καλύψει τα κενά της ελληνικής οικονομίας.
Βέβαια ο Ζεϊμπεκτσί δεν παρέλειψε να αναφερθεί με ειρωνικό τρόπο στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα:
«Είναι μια χώρα που γερνά, χωρίς να παράγει τίποτα πλέον» είπε ενώ ανέφερε πως έχουν αρχίσει οι προεργασίες με την προσδοκία γρήγορης ανάπτυξης των τουρκικών επενδύσεων στον ελληνικό χώρο.
Κάποτε ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, ο Τουργκούτ Οζάλ, είχε πει στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα ότι η Τουρκία δεν θα χρειαστεί να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα για να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά γιατί μια μέρα αυτά θα πέσουν από μόνα τους στην… τουρκική αγκάλη! Τώρα όπως φαίνεται ο στόχος έχει γίνει πολύ μεγαλύτερος.
Δεν στοχεύουν πλέον τα ελληνικά νησιά αλλά ολόκληρη την Ελλάδα φιλοδοξώντας να την μετατρέψουν σε επαρχία της νέας «οθωμανικής αυτοκρατορίας» που οραματίζεται να δημιουργήσει ο Ρ.Τ. Ερντογάν.
Μάλιστα στα τέλη Ιουνίου μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει στην ΚΟ του κόμματός του ότι «Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και μπορούμε να την δανειοδοτήσουμε και να την στηρίξουμε. Θα συγκαλέσω το ελληνοτουρκικό συμβούλιο συνεργασίας αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης (σ.σ.: στην Τουρκία) για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με δάνεια την χώρα».
Εν συνεχεία Τούρκοι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, ρώτησαν τον υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας σήμερα, εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει κάτι τέτοιο.
Ο Ζεϊμπεκτσί απάντησε χαρακτηριστικά: «Εάν η Ελλάδα ζητήσει από την Τουρκία βοήθεια, τότε θα εξετάσουμε την πληρωμή του ελληνικού χρέους».
Ευτυχώς για την Ελλάδα στην Τουρκία δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση και έτσι γλιτώσαμε από τις προσφορά του Νταβούτογλου. Το θέμα όμως παραμένει και είναι σοβαρό: Μέχρι σε ποιο σημείο έχει σκοπό να φτάσει η κυβέρνηση στις «αθώες» προσφορές των Τούρκων;