Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία την απόδοση του 10ετούς ομολόγου και συνεχάρη τον ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών για αυτή την επιτυχία.
«Η ιστορικά χαμηλή απόδοση 1,5% του 10ετούς ομολόγου είναι άλλη μία ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας και τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών για τις επιτυχείς προσπάθειές τους», έγραψε στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης.
Η ανάρτηση του Μητσοτάκη για το ομόλογο
«Η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας. Η χώρα, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε εφέτος, επιτυχώς, για δεύτερη φορά στις αγορές. Άντλησε, με δεκαετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο ύψους 1,5%», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και θύμισε ότι στην προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου, το επιτόκιο ήταν στο 3,9%. Παράλληλα, χαρακτήρισε στοιχεία επιτυχίας τη μεγάλη ζήτηση, τη σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και τη διασπορά των επενδυτών.
«Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση. Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα-βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα», δήλωσε ακόμη ο κ. Σταϊκούρας.
10ετές ομόλογο: Τέταρτη έξοδο στις αγορές φέτος
Τα νέα ομόλογα έχουν ίδιους όρους με τα ομόλογα του Μαρτίου (λήγουν στις 12 Μαρτίου 2029 και έχουν κουπόνι 3,875%), αλλά η απόδοσή τους είναι μειωμένη κατά περίπου 61%. Τότε είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,9% και κουπόνι 3,875%. Οι προσφορές είχαν υπερβεί τα 11,8 δισ. ευρώ και είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την έκδοση από περισσότερους από 380 επενδυτές, με το μερίδιο συμμετοχής των hedge funds να είναι μόλις 11%, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι η 4η έξοδος στις αγορές από την αρχή του έτους και ήδη το Δημόσιο, μέσω του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους, έχει αντλήσει 7,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 κατά 500 εκατ. ευρώ. Μετά και τη δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, οι δανειακές ανάγκες για το 2020 είναι σχεδόν μηδενικές και τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το 2023. Ωστόσο, πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες για συνεχή παρουσία υπό ευνοϊκούς όρους.
Στο πλαίσιο αυτό, η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου δεν αποσκοπούσε τόσο στην άντληση πόρων, όσο κυρίως στο να εδραιωθεί μια τακτική επαφή με τις αγορές, να βελτιωθεί η καμπύλη των επιτοκίων, να διευρυνθεί περαιτέρω η συμμετοχή των θεσμικών επενδυτών στους κατόχους ελληνικού χρέους, να αντικατασταθεί το βραχυπρόθεσμο χρέος (έντοκα γραμμάτια) με μεσοπρόθεσμο, και να αποσταλεί ένα επιπλέον θετικό σήμα στους επενδυτές και στους οίκους αξιολόγησης.