Τον «εφιάλτη» των πλειστηριασμών ζουν χιλιάδες οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
Τα ακίνητα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αν και από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες.
Μόνο για την Τετάρτη ήταν προγραμματισμένοι 717 πλειστηριασμοί, η επόμενη εβδομάδα φέρνει άλλους 1.034 και ως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 προγραμματίζονται συνολικά 25.090 πλειστηριασμοί με τον αριθμό να ανεβαίνει συνεχώς.
Τον τελευταίο χρόνο, οι οφειλέτες σε τράπεζες, Εφορία και δήμους είδαν να χάνουν με ένα… κλικ σπίτια, επιχειρήσεις, γραφεία, μέχρι και αποθήκες.
Ο νόμος Κατσέλη
Το σκηνικό στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ετοιμάζεται, όμως, να αλλάξει. Ο περίφημος νόμος Κατσέλη βρίσκεται στο «στόχαστρο» των δανειστών οι οποίοι ζητούν τον περιορισμό της αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται. Σήμερα, υπό τη νομική προστασία του νόμου βρίσκονται 12 δισ. ευρώ δάνεια, η πλειονότητα των οποίων είναι στεγαστικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βάση υπολογισμού της αξίας της πρώτης κατοικίας δεν θα είναι η αντικειμενική αξία (όπως ορίζει σήμερα ο νόμος), αλλά η εμπορική.
Για τον άγαμο, η πίεση που ασκείται είναι να προστατεύεται η πρώτη κατοικία εμπορικής αξίας έως 75.000 ευρώ και για οικογένεια με τρία παιδιά, το όριο να ανεβαίνει στις 100.000 ευρώ, γεγονός που περιορίζει την περίμετρο του νόμου.
Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για τον άγαμο, 220.000 ευρώ για το ζευγάρι και η αξία αυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι τα τρία.
Υπό συζήτηση είναι ακόμη και τυχόν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς οι θεσμοί θεωρούν υψηλά αυτά που σήμερα ορίζει ο νόμος.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) εμφανίζεται αντίθετος σε παράταση του νόμου Κατσέλη για την προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνεται από τους θεσμούς, ο νόμος Κατσέλη λειτουργεί ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές, που υπολογίζονται στο 25% αυτών που έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν σε αυτόν.
Μία από τις λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το πρόγραμμα «Εστία» που εφαρμόζεται στην Κύπρο. Τα βασικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα είναι η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη.
Στην περίπτωση αυτή κουρεύεται το υπερβάλλον ποσό του δανείου του ακινήτου και συμφωνείται με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση με χαμηλό επιτόκιο, ενώ το 1/3 της δόσης επιδοτείται από το κράτος και τα 2/3 καταβάλλονται από τον δανειολήπτη.
Στο ακίνητο, πέραν της προσημείωσης που ήδη φέρει υπέρ της πιστώτριας τράπεζας, εγγράφεται και νέα προσημείωση υπέρ του Δημοσίου