ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Την ανάγκη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει άμεσα παράταση στην υποβολή σχεδίων και μελετών για την ολοκλήρωση του προηγούμενου νόμου αυθαιρέτων, του 4178/2013 τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Δημοκρατική».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι έχουν υποβληθεί στον 4178/2013 πάνω από 700 χιλιάδες αυθαίρετα, καθώς επίσης ότι «με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, για αυτά τα 700 χιλιάδες και πλέον αυθαίρετα οι μηχανικοί πρέπει να υποβάλλουν όλα τα αρχεία , τα σχέδια και τις μελέτες στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2018»
Για την παράταση ο Γιώργος Στασινός σημειώνει ότι ως ΤΕΕ «ζητήσαμε από το Υπουργείο και ελπίζω να γίνει αποδεκτό, να δοθεί παράταση. Διότι αν δεν περαιωθούν οι δηλώσεις του 4178 με τα απαραίτητα στοιχεία, η υπαγωγή που έχει γίνει, ακόμη και αν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα, θα θεωρείται νομικά άκυρη».
Το ΥΠΕΝ
Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα να δώσει παράταση για την ολοκλήρωση υπαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4178/2013, που λήγει στις αρχές Νοεμβρίου 2018, και εξετάζεται η διάρκεια της παράτασης και ο χρόνος ανακοίνωσης της. Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του ecopress
Η συνέντευξη
Ειδικότερα ο Γ. Στασινός στις σχετικές ερωτήσεις στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Δημοκρατική» απαντά ως εξής:
700.000 αυθαίρετα
-Όσον αφορά στην υπαγωγή αυθαιρέτων στο πλαίσιο του Νόμου 4495/2017 θα υπάρξει βελτίωση κατά την άποψή σας στην μέχρι σήμερα δημιουργηθείσα κατάσταση;
-«Κατά πρώτον πρέπει να πω ότι είναι αναγκαία, από την πλευρά του Υπουργείου, η παράταση στην υποβολή σχεδίων και μελετών για την ολοκλήρωση του προηγούμενου νόμου αυθαιρέτων, του 4178/2013. Ξέρετε, εκεί έχουν υποβληθεί και παραμένουν ακόμη, χωρίς μεταφορά στο νέο νόμο, πάνω από 700 χιλιάδες αυθαίρετα. Δεν ξέρω αν οι ιδιοκτήτες και μηχανικοί θέλουν να μεταφέρουν αυτές τις δηλώσεις στο νέο νόμο, που έχει μεν πλεονεκτικούς όρους στα πρόστιμα, αλλά δεν έχει ακόμη κριθεί συνταγματικά. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, για αυτά τα 700 χιλιάδες και πλέον αυθαίρετα οι μηχανικοί πρέπει να υποβάλλουν όλα τα αρχεία , τα σχέδια και τις μελέτες στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου. Είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθεί αυτό, ενώ παράλληλα τρέχει η προθεσμία της ένταξης στο νέο νόμο. Οπότε ζητήσαμε από το Υπουργείο και ελπίζω να γίνει αποδεκτό, να δοθεί παράταση. Διότι αν δεν περαιωθούν οι δηλώσεις του 4178 με τα απαραίτητα στοιχεία, η υπαγωγή που έχει γίνει, ακόμη και αν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα, θα θεωρείται νομικά άκυρη».
Τελευταία ευκαιρία
-«Όσον αφορά το νόμο 4495, συνεχίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, εκτιμώ, με βεβαιότητα, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία οποιουδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο με αυθαιρεσία να το δηλώσει για να μπορεί να το αξιοποιήσει μελλοντικά – και να ευελπιστεί ότι θα εξαιρεθεί για πάντα από την κατεδάφιση και να γλιτώσει τα πραγματικά υπέρογκα πρόστιμα αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, τα οποία όταν θα ξεκινήσουν να «πέφτουν» από το κράτος θα γίνει αντιληπτό ότι είναι δυσβάστακτα και σχεδόν δημευτικά. Ο νόμος 4495 δίνει εκπτώσεις και πολλές δόσεις, με τις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις να λήγουν στο τέλος Οκτώβρη. Θα συμβούλευα οποιονδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο με αυθαιρεσία να μιλήσει με ένα μηχανικό της επιλογής του και να του αναθέσει τη δήλωση. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι «πάντα γίνονται ρυθμίσεις αυθαιρέτων» αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ΣτΕ και η νομολογία έχουν συγκεκριμένες ανοχές, το κράτος έχει οργανωθεί, η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Η Πολιτεία, αν θέλει, μπορεί να εντοπίσει ένα αυθαίρετο σε λίγα λεπτά. Η εκτίμησή μου είναι ότι σε ένα – δυο χρόνια από σήμερα θα το κάνει συστηματικά. Νομικά υπάρχει πληθώρα εργαλείων. Και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΕΕ έχουν γεωγραφικό εντοπισμό. Με το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων των αυθαιρέτων, με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, που θα αφορά τα υπάρχοντα κτίσματα, τα επόμενα χρόνια θα είναι θέμα λίγων λεπτών, ίσως και χωρίς ανθρώπινη επέμβαση, να διαπιστώνεται αν ένα ακίνητο είναι νόμιμο ή όχι».