Στην αποκάλυψη ότι χθεσινή τους συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν το πως θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα,προχώρησε η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στους υπουργούς, και το οποίο έχει δει η Wall Street Journal, μια τέτοια συμφωνία θα προέβλεπε παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους θεσμούς που επιβλέπουν την ελληνική διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειάζονταν συνολικά 15,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι τότε –ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με πόρους που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Για να καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα λάβει 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Κρίσιμης σημασίας είναι ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρχονταν πριν τον Οκτώβριο.
Παράταση πέντε μηνών ως το Νοέμβριο, συνοδευόμενη από οικονομική κάλυψη της τάξης των 15,5 δισ. ευρώ προτείνουν στην Ελλάδα οι θεσμοί ανέφερε καλά πληροφορημένη ευρωπαική πηγή στις Βρυξέλλες και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt εκτός από την παράταση, η ανάλυση χρέους δείχνει και τριετές μνημόνιο.
Σύμφωνα με το Reuters το ποσό είναι στα 16,3 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από τα ήδη υπάρχοντα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό στο οποίο θα προστεθούν 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης του προγράμματος, καθώς και 3,6 δισ. εκ των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα το 2014 και το 2015.
Η πρώτη δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταβληθεί μόλις η ελληνική Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία και περάσει τα πρώτα νομοσχέδια, αναφέρεται στο έγγραφο στο οποίο επισημαίνεται ότι τα χρήματα θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η δεύτερη δόση ύψους 4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταβληθεί στα μέσα Ιουλίου, αφού υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις στις αρχές του επόμενου μήνα. Τα 3,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μπουν στον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους, σημειώνουν οι δανειστές.
Η τρίτη δόση ύψους 4,7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευτεί αρχές Αυγούστου με την υλοποίηση περαιτέρω προϋποθέσεων από την χώρα μας στα τέλη Ιουλίου, με όλο το ποσό να πηγαίνει στον προαναφερόμενο λογαριασμό.
Τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα λάβει την τέταρτη δόση, ύψους 1,5 δισ. ευρώ μετά την υλοποίηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων πάλι με κατάθεση στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, αν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει τότε θα καταρτιστεί ένα έκτακτο σχέδιο.
Συγκεκριμένα για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα συζητηθεί στο Eurogroup, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές, μέσα στις επόμενες ώρες, κάνει λόγο το πρακτορείο MNI.