Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, διαμορφώνεται στα 5,75 δισ. ευρώ έναντι στόχου για αποτέλεσμα 2,314 δισ.
Ωστόσο, όπως είπε, τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού, τα οποία θα έχει τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα κρίνουν το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σήμερα ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο που θα είναι διαθέσιμα την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.
Την Πέμπτη, εξάλλου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020 στον οποίο η πρόβλεψη για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 θα είναι συγκρατημένη, αν και ελαφρώς υψηλότερη (λόγω αποθεματικού) από την αντίστοιχη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που ήταν 346 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων, μέρος του δημοσιονομικού χώρου αναμένεται να διατεθεί για την εξόφληση οφειλών του κράτους προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ), ενώ θα προβλέπονται και επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις από τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% που έχει ανακοινωθεί.
Όσον αφορά στο ύψος του ποσού αλλά και στο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά και από το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο έχει ένα αδιάθετο αποθεματικό προκύπτει ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα των 300 έως 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σημείωσαν υπέρβαση 1,666 δισ. ευρώ, οι επιστροφές εσόδων 358 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση 2,152 δισ. ευρώ (υστέρηση 366 εκατ. από τις μειωμένες δαπάνες τόκων και 811 εκατ. ευρώ από την υποεκτέλεση του ΠΔΕ), ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καταγράφουν υστέρηση 856 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ ενώ για φέτος εκτιμούσε ότι το πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 3,3%, πλέον βάζει τον πήχη στο 3,7%.
Βελτίωση υπάρχει και στο 2020, καθώς ενώ πριν έβλεπε πλεόνασμα 2,6%, πλέον ανεβάζει τον πήχη στο 3,1%, δηλαδή περίπου 1 δισ. ευρώ παραπάνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις εκτιμά ότι η Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους και του 2020 και του 2021.