Tις επιδοτήσεις για την ενέργεια που θα δοθούν τον Ιούλιο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο υπουργός έκανε λόγο για οριζόντια κάλυψη για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για το power pass. Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιδοτούνται όλες οι κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο στην κατανάλωση.
Όπως ανακοινώθηκε, διευρύνεται η στήριξη και τον Ιούλιο με την οριζόντια κάλυψη όλων, χωρίς εξαιρέσεις.
Για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 200 ευρώ/MWh, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου ανέρχεται στα 240 ευρώ/MWh.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας, δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να γνωρίζουν εγκαίρως τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ενέργειας αφού από τον Αύγουστο καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο αζημίως.
Μέχρι σήμερα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass οι δικαιούχοι της αποζημίωσης μέχρι και 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ενίσχυση αναμένεται να καταβληθεί εντός του Ιουλίου.
Η αποζημίωση αφορά σε όσους έχουν επιπλέον χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα στο χρονικό διάστημα έκδοσης των λογαριασμών από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022 και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
Το 50% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου, θα στερήσει από την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού η πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου έως τον Ιούνιο του 2023, με την κυβέρνηση να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκρούσει πιθανούς κλυδωνισμούς από τους εκβιασμούς Πούτιν.
Πρόκειται για 38,7 τεραβατώρες που αντιστοιχούν περίπου σε 46 καράβια LNG, από τις οποίες οι 26 TWh προορίζονται για την τροφοδοσία της Ελλάδας και οι υπόλοιπες για να στηρίξουν την Βουλγαρία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Την παραπάνω εκτίμηση έκανε χθες στην έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής για την διαχείριση κρίσεων που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους των ηλεκτροπαραγωγών της χώρας, η επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, παρουσιάζοντας όλα τα σενάρια που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής του φυσικού αερίου.