Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε πως ο υφιστάμενος Νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας ψηφίστηκε την 1η Απριλίου 2019 και ενεργοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2019 και πως προστατεύει την πρώτη κατοικία για όσους είχαν «κόκκινα δάνεια» μέχρι το τέλος 2018, νόμος ο οποίος έληγε στο τέλος του 2019, «με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης».
Ο υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πέτυχε την παράταση του Νόμου για 4 ακόμη μήνες, τονίζοντας ωστόσο πως το πλαίσιο προστασίας δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, παρά τις πολλές βελτιώσεις που έγιναν.
Πρώτη κατοικία: Μόλις 3.198 αιτήσεις στην πλατφόρμα ως το τέλος Μαρτίου
«Μέχρι τέλος Μαρτίου, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα μόλις 3.198 αιτήσεις, βέβαια από 1.368 στο τέλος του 2019, όταν οι δυνητικοί δικαιούχοι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, είναι περίπου 90.000. Από αυτές, 1.528 προτάσεις ρύθμισης έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες, από μόλις 402 στο τέλος του 2019. Να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών. Από αυτές τις προτάσεις, 830 έχουν γίνει δεκτές από τους δανειολήπτες, έχοντας διασώσει την κύρια κατοικία τους, από μόλις 124 στο τέλος του 2019.
Η μέση αξία κύριας κατοικίας, που προστατεύεται, ανέρχεται στις 80.000 ευρώ. Το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης είναι 37% της μηνιαίας δόσης, ενώ το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 21% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Συνολικά, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι το Μάρτιο του 2020, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων, συνολικά περίπου 210.000 δάνεια, αξίας άνω των 10,9 δισ. Ευρώ, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, όπου από αυτά, το 90% αφορούν δάνεια τα οποία ρυθμίστηκαν διμερώς. Από το σύνολο των 210.000 δανείων περίπου τα 70.000 είναι στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων περίπου 45.000 αφορούν δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία. Επίσης, από τον συνολικό αριθμό δανείων που έχουν ρυθμιστεί από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, έχει διενεργηθεί διαγραφή οφειλής στα 8 από τα 10 δάνεια.
«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει την προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που κληρονόμησε, με υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και σοβαρότητα. Στόχος είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, χωρίς να γίνεται χρήση του ευνοϊκού πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και ταυτόχρονα η διατήρηση της αναγκαίας κουλτούρας πληρωμών. Κουλτούρα πληρωμών η οποία πρέπει και να ενισχυθεί!», συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας αναφέροντας πως δόθηκε η παράταση με ΠΝΠ ως το τέλος Ιουλίου.
Σταϊκούρας: Ερχεται πρόγραμμα υποστήριξης των δανειοληπτών
Ανακοίνωσε μάλιστα πως η κυβέρνηση στοχεύει στην υλοποίηση ενός προγράμματος υποστήριξης δανειοληπτών. «Το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία». Καλύπτει όλα τα κόκκινα δάνεια, τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας στάθηκε στους κακοπληρωτές και τις υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα στα Ειρηνοδικεία, αναφέροντας πως οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» κερδίζουν χρόνο χωρίς να πληρώνουν εξαιτίας των καθυστερήσεων, ενώ την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός υποθέσεων απορρίπτεται όταν φτάσει στο δικαστήριο, είτε διότι ο πολίτης δεν είναι επιλέξιμος ή γιατί διαπιστώνεται ότι δεν έχει οικονομική αδυναμία.
«Έτσι, καταλήγει να είναι ένα σχήμα που δεν βοηθά μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς πολλοί άλλοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Αυτό αποτελεί κοινωνική αδικία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σύντομα θα θεραπεύσουμε και αυτή την παθογένεια, θεσπίζοντας νομοθετικές βελτιώσεις, καθώς και προβαίνοντας σε μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης των δικαστηρίων».
Νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης των χρεών
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, έχει ήδη προγραμματιστεί να υιοθετηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών. Το νέο αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει:
τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης των χρεών, με την τήρηση της οποίας ο δανειολήπτης θα μπορεί να διασώζει την περιουσία του,
τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας, για υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους,
τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών,
πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες,
πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών γι’ αυτούς.