Ένα ισχυρό σήμα για την ολική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να δώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας φυγή προς τα εμπρός με χρονικό ορίζοντα διετίας δηλαδή τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο δεκαοκτάμηνο με τις αναταράξεις της πανδημίας εκ των πραγμάτων να προκαλούν αλλαγές στα αρχικά σχέδια, η Κυβέρνηση έχοντας πλέον στη φαρέτρα της ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία στοχεύει σε μία ασφαλή μετάβαση σε μία νέα κανονικότητα και στη δημιουργία συνθηκών για την καταγραφή υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, πιθανόν με απόλυτους αριθμούς μεγαλύτερους ακόμη και από τις αισιόδοξες πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εκ νέου ένα γενικό λοκντάουν στη χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά το σχέδιο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δίνοντας έμφαση στις φοροελαφρύνσεις, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων που αυτόματα θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό συνιστά η σωστή αξιοποίηση του «Ελλάδα 2.0» μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που θα επιτρέψει στη χώρα να χάνει το μεγάλο άλμα προς το μέλλον και να καταστήσει τον εαυτό της κεντρικό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σ’ αυτά προστίθενται το πάγωμα για την εισφορά αλληλεγγύης και οι μειωμένοι συντελεστές για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ένα πρώτο δείγμα των κυβερνητικών προθέσεων ήρθε από τα χείλη του υπουργού Οικονομικών ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 8% ένα φόρο που στο παρελθόν έχει συνδεθεί με τη διατάραξη των σχέσεων της κυβερνητικής παράταξης με τη μεσαία τάξη. Στο πρωθυπουργικό γραφείο ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα για τη σωστή αξιοποίηση των 72 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια στην κατεύθυνση της αποφυγής λαθών και παραλείψεων προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.