Με την είσοδο της Eurobank στο δείκτη MSCI στις 23 Μαΐου αλλά και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών συνέβαλλαν στην αλλαγή στρατηγικής των ξένων έναντι του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι οποίοι σε διάστημα 6 συνεδριάσεων έβαλαν 321 εκατ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Το στοιχείο αυτό έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Χρηματιστήρια κ. Σωκράτης Λαζαρίδης μιλώντας σε μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, διευκρινίζοντας ότι η αρχή έγινε με την Eurobank αλλάζοντας τα χρηματιστηριακά δεδομένα, δίνοντας θετικό πρόσημο σε εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε και είχαν ενδιαφέρον ήταν ότι η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου έπεσε κάτω από 10% στο σύνολο της αγοράς και αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1870.
Πάντως στο πρώτο πεντάμηνο του 2019 η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αυξημένη κατά 112% φθάνοντας τα 9,7 δις. ευρώ έναντι ενίσχυσης κατά 14,7% των λοιπών κλάδων που παρουσιάζουν κεφαλαιοποίηση 46,4 δισ ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος πέρασε τα πάνδεινα την οκταετία 2010 – 2018 με αποτέλεσμα η συμμετοχή του από το 33% να υποχωρήσει στο 10% στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης.
Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης ανέφερε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας αρχίζει να δίνει έσοδα τα οποία ανέρχονται στο 1,4 εκατ. ευρώ ενώ με τη λειτουργία της πλατφόρμας από τον Οκτώβριο του 2019 αναμένεται να αυξηθούν.
Προσδιόρισε ότι η ΕΧΑΕ τηρεί τις υποχρεώσεις της ενώ η λειτουργία της αγοράς ενέργειας είναι αρμοδιότητα του ΛΑΓΗΕ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ τόνισε ότι η στρατηγική είναι η προσέλκυση κεφαλαίων για την ενίσχυση των εταιρειών αλλά και των επιχειρήσεων που είναι μη εισηγμένες και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ROOTS το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Οι ξένοι επενδυτές αποτελούν το βασικό πυλώνα της εγχώριας αγοράς , οι οποίοι είχαν τοποθετήσει μόλις 253 εκατ. ευρώ, το 2018 , στα 286 εκατ. ευρώ το 2017 και το 2016 έφθαναν τα 913 εκατ. ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντιπροσωπεύει το 20,8% του ΑΕΠ και διαμορφώνεται στα 56 δις. ευρώ, όταν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης φθάνουν το 78,9% του ΑΕΠ.
Η αγορά των ομολόγων παρουσιάζει τρέχουσα αξία 1,14 δις. ευρώ και η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,53% στο πρώτο πεντάμηνο του 2019.
Συνολικά διαπραγματεύονται 12 εταιρικά ομόλογα. Η διοίκηση αναμένει μία ακόμη εταιρεία να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου το επόμενο διάστημα.