Στην αποκάλυψη πως η Κυβέρνηση αξιολογεί το αίτημα των επαγγελματιών της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και για απαλλαγή τους από ΦΠΑ για προστατευτικές μάσκες, προέβη σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «αν μία επιχείρηση δεν ανοίξει το Μάιο, οι ωφέλειες για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους θα είναι αντίστοιχες με τις σημερινές».
Ο κ. Σταϊκούρας, ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι ι τη Δευτέρα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση και τις προστατευτικές μάσκες, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην εστίαση, τόνισε ότι η η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μέσα στο μήνα και μέχρι τότε ισχύουν οι σημερινές πρόνοιες για επιχειρηματίες και εργαζόμενους.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μέσα στο μήνα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα καταβληθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή σε 90 χιλιάδες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισεκ. ευρώ. Σημείωσε ότι το ποσό θα είναι ανάλογο με την απώλεια τζίρου και τον αριθμό εργαζομένων.
Αν για παράδειγμα μία επιχείρηση δεν έχει εργαζόμενους, το ποσό θα είναι 2 χιλιάδες ευρώ. Τέσσερις χιλιάδες θα λάβουν όσοι έχουν έως πέντε εργαζόμενους, 8 χιλιάδες από πέντε έως 20 και ούτω καθεξής.
Για πρώτη φορά υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών, είτε έχουν κόκκινα δάνεια είτε ενήμερα, αρκεί να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ανέφερε ο υπουργός.
Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ προανήγγειλε πιο υψηλά ποσοστά κάλυψης δόσης ενήμερων δανείων στο νέο σχήμα γέφυρας-προστασίας της πρώτης κατοικίας .
Ανέφερε ότι το ποσό θα είναι αρχικά πολύ υψηλό και στη συνέχεια θα φθίνει και η χρονική διάρκεια θα είναι περίπου έως τα τέλη του έτους.
Μίλησε για μια δεύτερη ευκαιρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για βοήθεια στα ευαίσθητα νοικοκυριά αλλά και για μέτρα που θα βάζουν στη “σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές”, ως το τρίπτυχο του νέου Πτωχευτικού δικαίου το οποίο θα λειτουργεί από το 2021.
Μέσα στο μήνα θα δρομολογήσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας, είπε. Εξήγησε πως για τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουμε κάθε φορά “πρέπει να έχουμε εικόνα πόσα καύσιμα δίνουμε, πόσα όπλα χρησιμοποιούμε, ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και τι πρέπει να έχουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της κρίσης”.
Αναφέρθηκε σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων μετά τις αναστολές το οποίο θα εξαρτάται από την κατάσταση όπως τότε θα διαμορφωθεί.