Σε μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ και αφορολόγητο στις 4.500 ευρώ καλείται να συμφωνήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ένα ισχυρό μπρα ντε φερ παίζεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πιέζεται να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Πληροφορίες από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει τις τελευταίες ώρες ένα είδος εκβιαστικής συμφωνίας εκ μέρους των δανειστών. Η συμφωνία αυτή απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ύψους 4 δις. ευρώ, τα οποία ζητάει το ΔΝΤ, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως εκ μέρους των δανειστών για να κλείσει η .

Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμη κι αν το δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, με ισχυρό δικαίωμα βέτο.

Διαβάστε επίσης:   Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές επιμένουν ώστε τα μέτρα ύψους 4 δις. να συμφωνηθούν και να ανακοινωθούν από τώρα. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί αυτή την «εκβιαστική συμφωνία», με τον όρο τα μέτρα να ανακοινωθούν το 2018, ή τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί ακόμη και την μείωση του ορίου στις 4.500 ευρώ διότι εκτιμά ότι είναι ευκολότερο να πλασαριστεί επικοινωνιακά από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Την ίδια ώρα, η πιέζει ώστε στην συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου να υπάρξει μια δεσμευτική αναφορά ώστε να ικανοποιηθεί ο ένας εκ των δύο όρων για την ποσοτική χαλάρωση.