Συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), είχε στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και σε αυτή τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τις τράπεζες, όπως η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και ο οδικός χάρτης για τα capital controls.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και Χαρίκλεια Απαλαγάκη (ΕΕΤ).
Την ίδια ώρα θετικό βήμα θεωρούν τραπεζικές πηγές την συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες βράδυ μεταξύ κυβέρνησης κα τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου.
Αποτελούσε μια εκκρεμότητα που έπρεπε να επιλυθεί προς όφελος όλων των εμπλεκομένων αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι η απόσταση που χώριζε τις θέσεις των δύο πλευρών στο ξεκίνημα των συζητήσεων μειώθηκε σημαντικά. Επρεπε να κερδηθεί το δύσκολο στοίχημα, να προστατευθούν από την μία όσοι πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά από ταυτόχρονα από την άλλη να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ισολογισμοί των τραπεζών. Επίσης θα έπρεπε πάση θυσία να αποκατασταθεί η κουλτούρα πληρωμής και ειδικά το φαινόμενο της εξάπλωσης των στρατηγικών κακοπληρώτων, προσθετουν επίσης.
Αναφορικά με τα επιμέρους σημεία του νέου νόμου που προωθείται και στους εποπτικούς θεσμούς για διαβούλευση, ώστε στη συνεχεια να προχωρησουν οι διαδικασίες και να γίνει νόμος του κράτους, τραπεζικές πηγές, αναφέρονται μόνον στα βασικά κριτήρια που διαμορφώνονται, επισημαίνονται ότι οι λεπτομέρειες και η πλήρη διαδικασία θα δοθεί στη δημοσιότητα από τις αρμόδιες αρχές.
Συγκεκριμένα, τα βασικά κριτήρια στα οποία συμφώνησαν στη χθεσινοβραδυνή τους σύσκεψη τράπεζες και κυβέρνηση διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με πληροφορίες: Αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ και εισόδημα έως και 35.000 ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.’
Οι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν επίσης, επιμήκυνση του δανείου – άρα μείωση της δόσης, μείωση επιτοκίου και σε πολλές περιπτώσεις κούρεμα της οφειλής. Το νέο πλαίσιο προστασίας θα προσφέρει επιδότηση από το Δημόσιο έως 25 χρόνια, το ύψος της οποίας θα υπολογίζεται μετά την εφαρμογή όλων των ανωτέρω κριτηρίων. Σχετικές λεπτομέρειες όμως δεν δίνονται από τις τραπεζικές πηγές καθώς όπως αναφέρουν το σχέδιο νόμου της συμφωνίας δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.