Πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθούν η ευρωστία και η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε αυτές καταθετών και επενδυτών.
Παράλληλα, η επίτευξη αυτού του στόχου θα δώσει την δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να παράσχουν χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, κάτι που σήμερα είναι δύσκολο με βάρη ύψους 80 δισ. ευρώ από τα «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, η κυβέρνηση θα προωθήσει τόσο το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότηας (ΤΧΣ), όσο και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, η λύση του προβλήματος περνά μέσα από τα εξής τρία στάδια:
– Πρώτον, τη συνέχιση των προσπαθειών των διοικήσεων των τραπεζών για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
– Δεύτερον, στην ενεργοποίηση του συστήματος εγγυήσεως περιουσιακών στοιχείων (Asset Protection Scheme), το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης και θα τεθεί στη διάθεση των τραπεζών το φθινόπωρο.
– Τρίτον, την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος
Ο κ. Ζαββός, καλεί τις τράπεζες να συνεχίσουν να αναζητούν και να διαμορφώνουν τις κατάλληλες προτάσεις ρύθμισης δανείων σε όλους όσοι λόγω κρίσης βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να δώσουν δεύτερη ευκαιρία» στις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε αδιέξοδο αλλά έχουν πιθανότητες να ανακάμψουν.
Παράλληλα, για τους συνεπείς στην πληρωμή των στεγαστικών τους δανείων ο κ. Ζαββός τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες του ίδιου του τραπεζικού συστήματος για την επιβράβευσή τους και προαναγγέλλει την υποβολή προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.