Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“The game is over” για το ΔΝΤ – Η Ελλάδα ρίχνει την πιστολιά του 1,53 δισ. στο Ταμείο

Newsroom από Newsroom
30/06/2015 06:10
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σήμερα πέφτει η πρώτη «πιστολιά» της Ελλάδας.

Δεν πρόκειται να πληρώσει το 1,53 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ξεκινάει η Κριστίν Λαγκάρντ, στα χέρια της οποίας «σκάει» για πρώτη φορά η βόμβα χώρας που συμμετέχει στο ΔΝΤ να μην πληρώνει εξαιτίας της δικής της πολιτικής, τη διαδικασία ενημέρωσης του Δ.Σ. του Ταμείου. Από και εδώ και πέρα οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθ’ ότι σήμερα λήγει και το πρόγραμμα στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.

Το πώς θα αντιδράσουν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, είναι ένα ζητούμενο, το οποίο θα εξαρτηθεί και από το πώς θα «εισπράξουν» οι αγορές τη μη πληρωμή εκ μέρους της Ελλάδας. Τα χρηματιστήρια πάντως κατέρρευσαν χθες με τον Down Jones να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2013, δίδοντας την εικόνα πώς οι αναταράξεις θα είναι ακόμη πιο σφοδρές το επόμενο διάστημα.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε πώς χωρίς συμφωνία δεν πρόκειται να πληρωθεί σήμερα η δόση του 1,53 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. «Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτό έχουν και το πεπόνι. Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το 2014. Το Ταμείο θέλει να πάρει χρήματα χωρίς να πληρώνει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αν μέχρι το βράδυ δεν πληρωθεί η δόση, καθίσταται ληξιπρόθεσμη και από αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για την εξέλιξη αυτή με περιθώριο ενός μήνα έως ότου επιβληθούν οι όποιες κυρώσεις (τόκοι υπερημερίες κλπ) στην Ελλάδα. Εκείνο πάντως που θεωρείται βέβαιο είναι πώς θα προκληθεί «τσουνάμι» αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ταμείου, καθώς Βραζιλία και άλλα μέλη του Ταμείου έχουν εδώ χρόνια διαφωνήσει έντονα για την εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδος.

Μέχρι σήμερα λοιπόν συμφωνία δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται προοπτική να υπάρξει τουλάχιστον εντός της ημέρας, καθώς η πρόταση που φέρεται να έκανε τη νύχτα χθες ο πρόεδρος της Κομισίον Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ ήταν μία από τα ίδια, με παραδοχή μάλιστα της Ελλάδας σε όρους που έθεταν οι δανειστές για να υπάρξει και η ταπείνωση της. Άρα η πιστολία στο ΔΝΤ είναι δεδομένη.

Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε διατεθειμένος να φτάσει μέχρι τέλος, την Κυριακή και να αναλάβει τις ευθύνες του ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως είπε στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ αν υπάρξει «ΝΑΙ» στην πρόταση των δανειστών, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, θα το προωθήσει για να γίνει νόμος τους κράτους, αλλά δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ο ίδιος ή η κυβέρνησή του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί και πιθανόν να οδηγηθούμε σε εκλογές.

«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», δήλωσε και ξεκαθάρισε πώς θα αποχωρήσει ανοίγοντας το δρόμο για πολιτικές εξελίξεις, ίσως και εκλογές, αν επικρατήσει το «ΝΑΙ». Σε άλλο σημείο ήταν πιο κάθετος: «Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» και πρόσθεσε: «Αν ο λαός θέλει σχέδια λιτότητας που δεν θα μας αφήσουν να σηκώσουμε κεφάλι, θα σεβαστούμε την επιλογή, δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς».

Έστειλε επίσης μήνυμα ήταν πώς επέλεξε το δημοψήφισμα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και όχι γιατί έχει διάθεση να προχωρήσει σε ρήξη με την ευρωζώνη και αν οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Θα επιδιώξει όμως, με ένα δυνατό «ΟΧΙ», μία βιώσιμη λύση, την οποία δεν έδωσαν μέχρι τώρα οι εταίροι για πολιτικούς λόγους.

Σημείωσε τέλος, ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία από τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι η δυσκολία των ημερών, όπως οι κλειστές τράπεζες, που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, θα περάσει και σύντομα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και με την επίτευξη της συμφωνίας, θα έχουν αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος για τις κινήσεις, αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, ούτε απέφυγε να κάνει την αυτοκριτική του για ορισμένες λάθος εκτιμήσεις σχετικά με όσα ανέμενε από την πλευρά των δανειστών και επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε είναι αυτός ο στόχος του δημοψηφίσματος.

Άφησε ταυτόχρονα «παράθυρο» για συμφωνία και τόνισε απευθυνόμενος στους εταίρους, ότι η Ελλάδα επιμένει να ζητάει μια βιώσιμη λύση. «Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι ανύπαρκτες, στα υπόλοιπα θέματα είναι πολύ σημαντικές» είπε, για να καταλήξει, διαμηνύοντας στους δανειστές: «Εάν μας δοθεί λύση έστω και στο “και πέντε”, εμείς θα την πάρουμε». Δεν έκρυψε ότι επιθυμεί μια επικράτηση του «όχι» με ποσοστό άνω του 60%-70%.

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ανεξαρτήτου αποτελέσματος στο δημοψήφισμα.

Όπως και να έχει πάντως, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφενός γιατί δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αφετέρου γιατί λήγει το πρόγραμμα προς την Ελλάδα και η ΕΚΤ απειλεί με κλείσιμο εντελώς της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Θα δείξει λοιπόν σήμερα αν πρόκειται να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία για λύση της τελευταίας στιγμής ή αν όλοι θα αναμένουν το αποτέλεσμα της Κυριακής.  

Προηγούμενο Άρθρο

ΤΩΡΑ – ΥΠΟΙΚ: Μόνο 120 ευρώ θα «σηκώσουν» από τα γκισέ οι συνταξιούχοι

Επόμενο Άρθρο

Ευρωπαίοι ηγέτες: Το δημοψήφισμα αφορά στην παραμονή ή όχι στο ευρώ

ΣχετικάΆρθρα

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ

Ο αγαθός Προκόπης που έβαλε τα ράσα του Αγίου Παϊσίου

24/04/2025 | 14:00
HOT NEWS

Κοινωνικός Τουρισμός 2025–2026: Δωρεάν Διακοπές για 25.000 Συνταξιούχους και Αυξήσεις στα Επιδόματα Ανέργων – Δείτε Όλες τις Αιτήσεις

24/04/2025 | 13:02
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Ροκφέλερ στο Άγιο Όρος: Το μυστικό ταξίδι του δισεκατομμυριούχου, η σχέση με την Ορθοδοξία και η άγνωστη ιστορία με Έλληνα ήρωα

24/04/2025 | 13:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Τσίπρας: Τέσσερα «stop» για τους εχθρούς της Δημοκρατίας

24/04/2025 | 12:00
Featured

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει 10 χρόνια νωρίτερα τα δάνεια του πρώτου μνημονίου

24/04/2025 | 11:31
Featured

Παγκόσμια Ανατροπή: Ο Τραμπ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρώπη σε κρίσιμη γεωπολιτική καμπή

24/04/2025 | 11:30
Featured

Τραγωδία στου Ρέντη: 12χρονη σκοτώθηκε από ΙΧ – Συνελήφθη 21χρονος οδηγός

24/04/2025 | 10:30
Featured

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Το ρήγμα των 1500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια

24/04/2025 | 10:10
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ευρωπαίοι ηγέτες: Το δημοψήφισμα αφορά στην παραμονή ή όχι στο ευρώ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

    658 shares
    Share 263 Tweet 165
  • Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Το ρήγμα των 1500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια

    641 shares
    Share 256 Tweet 160
  • Τελική πρόταση Τραμπ για Ουκρανία: «Αναγνωρίστε την Κριμαία, παγώστε τη γραμμή μετώπου» – Χάρτης και παρασκηνιακές πιέσεις

    345 shares
    Share 138 Tweet 86
  • Μπαράζ σεισμών στην Τουρκία – Μετά τα 6,2 και 5 Ρίχτερ

    321 shares
    Share 128 Tweet 80
  • Τροχαίο δυστύχημα στου Ρέντη: Οδηγός παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη

    309 shares
    Share 124 Tweet 77
  • Πόρτες ανοιχτές στο Δημόσιο: Οι 20.000+ θέσεις ΑΣΕΠ που τρέχουν ή έρχονται – Ο πλήρης οδηγός για αιτήσεις

    173 shares
    Share 69 Tweet 43
  • Κοινωνικός Τουρισμός 2025–2026: Δωρεάν Διακοπές για 25.000 Συνταξιούχους και Αυξήσεις στα Επιδόματα Ανέργων – Δείτε Όλες τις Αιτήσεις

    136 shares
    Share 54 Tweet 34
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch