Σήμερα πέφτει η πρώτη «πιστολιά» της Ελλάδας.
Δεν πρόκειται να πληρώσει το 1,53 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ξεκινάει η Κριστίν Λαγκάρντ, στα χέρια της οποίας «σκάει» για πρώτη φορά η βόμβα χώρας που συμμετέχει στο ΔΝΤ να μην πληρώνει εξαιτίας της δικής της πολιτικής, τη διαδικασία ενημέρωσης του Δ.Σ. του Ταμείου. Από και εδώ και πέρα οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθ’ ότι σήμερα λήγει και το πρόγραμμα στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.
Το πώς θα αντιδράσουν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, είναι ένα ζητούμενο, το οποίο θα εξαρτηθεί και από το πώς θα «εισπράξουν» οι αγορές τη μη πληρωμή εκ μέρους της Ελλάδας. Τα χρηματιστήρια πάντως κατέρρευσαν χθες με τον Down Jones να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2013, δίδοντας την εικόνα πώς οι αναταράξεις θα είναι ακόμη πιο σφοδρές το επόμενο διάστημα.
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε πώς χωρίς συμφωνία δεν πρόκειται να πληρωθεί σήμερα η δόση του 1,53 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. «Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ, αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτό έχουν και το πεπόνι. Η Ελλάδα έχει να πάρει δόση από το 2014. Το Ταμείο θέλει να πάρει χρήματα χωρίς να πληρώνει», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.
Αν μέχρι το βράδυ δεν πληρωθεί η δόση, καθίσταται ληξιπρόθεσμη και από αύριο η Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για την εξέλιξη αυτή με περιθώριο ενός μήνα έως ότου επιβληθούν οι όποιες κυρώσεις (τόκοι υπερημερίες κλπ) στην Ελλάδα. Εκείνο πάντως που θεωρείται βέβαιο είναι πώς θα προκληθεί «τσουνάμι» αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ταμείου, καθώς Βραζιλία και άλλα μέλη του Ταμείου έχουν εδώ χρόνια διαφωνήσει έντονα για την εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδος.
Μέχρι σήμερα λοιπόν συμφωνία δεν υπάρχει και δεν διαφαίνεται προοπτική να υπάρξει τουλάχιστον εντός της ημέρας, καθώς η πρόταση που φέρεται να έκανε τη νύχτα χθες ο πρόεδρος της Κομισίον Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ ήταν μία από τα ίδια, με παραδοχή μάλιστα της Ελλάδας σε όρους που έθεταν οι δανειστές για να υπάρξει και η ταπείνωση της. Άρα η πιστολία στο ΔΝΤ είναι δεδομένη.
Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε διατεθειμένος να φτάσει μέχρι τέλος, την Κυριακή και να αναλάβει τις ευθύνες του ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Όπως είπε στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ αν υπάρξει «ΝΑΙ» στην πρόταση των δανειστών, θα σεβαστεί το αποτέλεσμα, θα το προωθήσει για να γίνει νόμος τους κράτους, αλλά δεν πρόκειται να το εφαρμόσει ο ίδιος ή η κυβέρνησή του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί και πιθανόν να οδηγηθούμε σε εκλογές.
«Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», δήλωσε και ξεκαθάρισε πώς θα αποχωρήσει ανοίγοντας το δρόμο για πολιτικές εξελίξεις, ίσως και εκλογές, αν επικρατήσει το «ΝΑΙ». Σε άλλο σημείο ήταν πιο κάθετος: «Αν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο, ας διαλέξει έναν. Υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν είμαι εγώ» και πρόσθεσε: «Αν ο λαός θέλει σχέδια λιτότητας που δεν θα μας αφήσουν να σηκώσουμε κεφάλι, θα σεβαστούμε την επιλογή, δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς».
Έστειλε επίσης μήνυμα ήταν πώς επέλεξε το δημοψήφισμα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και όχι γιατί έχει διάθεση να προχωρήσει σε ρήξη με την ευρωζώνη και αν οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ. Θα επιδιώξει όμως, με ένα δυνατό «ΟΧΙ», μία βιώσιμη λύση, την οποία δεν έδωσαν μέχρι τώρα οι εταίροι για πολιτικούς λόγους.
Σημείωσε τέλος, ότι χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία από τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι η δυσκολία των ημερών, όπως οι κλειστές τράπεζες, που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, θα περάσει και σύντομα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και με την επίτευξη της συμφωνίας, θα έχουν αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος για τις κινήσεις, αν και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, ούτε απέφυγε να κάνει την αυτοκριτική του για ορισμένες λάθος εκτιμήσεις σχετικά με όσα ανέμενε από την πλευρά των δανειστών και επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε είναι αυτός ο στόχος του δημοψηφίσματος.
Άφησε ταυτόχρονα «παράθυρο» για συμφωνία και τόνισε απευθυνόμενος στους εταίρους, ότι η Ελλάδα επιμένει να ζητάει μια βιώσιμη λύση. «Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι ανύπαρκτες, στα υπόλοιπα θέματα είναι πολύ σημαντικές» είπε, για να καταλήξει, διαμηνύοντας στους δανειστές: «Εάν μας δοθεί λύση έστω και στο “και πέντε”, εμείς θα την πάρουμε». Δεν έκρυψε ότι επιθυμεί μια επικράτηση του «όχι» με ποσοστό άνω του 60%-70%.
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ανεξαρτήτου αποτελέσματος στο δημοψήφισμα.
Όπως και να έχει πάντως, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφενός γιατί δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αφετέρου γιατί λήγει το πρόγραμμα προς την Ελλάδα και η ΕΚΤ απειλεί με κλείσιμο εντελώς της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Θα δείξει λοιπόν σήμερα αν πρόκειται να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία για λύση της τελευταίας στιγμής ή αν όλοι θα αναμένουν το αποτέλεσμα της Κυριακής.