Το έλα να δεις με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5, Δάνεια για επιχειρήσεις – Τι έχει συμβεί.
Ειδήσεις: Τέσσερις στους δέκα αιτούντες επιστρεπτέα προκαταβολή στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου δεν θα δουν το χρώμα του χρήματος.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Όπως σημειώνει το euro2day.gr, από τις 732.000 αιτήσεις τις οποίες δέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιες πηγές ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως οι τελικοί δικαιούχοι αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 400.000 και 450.000. Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται στη βάση της πρώτης αξιολόγησης των δεδομένων που αποτύπωσαν οι αιτούντες αναφορικά με το τζίρο τους το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Για να ανοίξουν οι πύλες της επιστρεπτέας προκαταβολής απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πιστοποιείται πτώση τζίρου, τις πληγές της οποίας έρχεται να απαλύνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω του πλέγματος των μέτρων που έχουν ενεργοποιηθεί και εμπλουτίζονται διαρκώς (αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή οι διατάξεις για μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, «πάγωμα» επιταγών και κρατικές ενισχύσεις για κάλυψη παγίων δαπανών πληγέντων από την πανδημία).
Στο μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής πληροφορίες αναφέρουν πως από στις 732.000 αιτήσεις, περίπου 1 στις 3 συνοδεύεται από στοιχεία αύξησης τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του έτους.
Υπάρχουν δύο εκδοχές, ικανές να εξηγήσουν το φαινόμενο σε καιρό πανδημίας, με την οικονομία να κινείται με κατεβασμένα ρολά από τις αρχές Νοεμβρίου έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Ορισμένες επιχειρήσεις αύξησαν πράγματι τον τζίρο τους και επομένως δεν δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι αιτήσεις έγιναν, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί τα ακριβή κριτήρια, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι επιχείρησαν να πάρουν μερίδιο από την πίτα παρατύπως και το στοιχείο είναι ενθαρρυντικό για την οικονομία. Είναι ακόμα «ζωντανή».
Η δεύτερη εκδοχή σχετίζεται με μια αγαπημένη «συνήθεια», τη φοροδιαφυγή. Το τελευταίο τετράμηνο του 2019 που είναι η βάση σύγκρισης, δεν δηλώνονταν τα πραγματικά έσοδα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου η συντριπτική πλειοψηφία πληρώνει με πλαστικό χρήμα, δεν υπάρχει η ίδια άνεση να μην εμφανιστούν τα πραγματικά έσοδα.
Για όσους ισχύει η δεύτερη εκδοχή, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως είναι η τιμωρία για τους φόρους που «έκλεψαν» τα προηγούμενα χρόνια. Μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, τώρα που το μισό είναι δώρο (50% των ενισχύσεων μη επιστρεπτέο).
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες και κάτι ακόμα στο οποίο δεν χωρά διπλή ερμηνεία. Περίπου 1 στους 10 αιτούντες επιστρεπτέα προκαταβολή, είχε δηλώσει τζίρο μικρότερο από 150 ευρώ το μήνα… Γι’ αυτούς η φοροδιαφυγή είναι καραμπινάτη.
Οι πληρωμές για όσους δικαιούνται κρατική στήριξη (σ.σ. λεφτά των φορολογουμένων) αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Το έλα να δεις με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5, Δάνεια για επιχειρήσεις – Τι συζητήθηκε με τους θεσμούς.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες οι Θεσμοί με επιτελείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν δεχθεί κριτική για υπερβολική αυστηρότητα στα κριτήρια δανειοδότησης, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, και ειδικά όσες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της κρίσης, να μην βρίσκουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Παράλληλα, σύμφωνα με το businessdaily.gr στη χθεσινή συνάντηση τραπεζών – θεσμών συζητήθηκαν το θέμα των αναστολών στις αποπληρωμές δανείων και ο οδικός χάρτης για την ομαλή επαναφορά των δανείων αυτών στην κανονικότητα, καθώς και η επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλής ΙΙ». Τέλος, συζητήθηκε και η εμπλοκή που έχει σημειωθεί στο θέμα των πλειστηριασμών εξαιτίας της υπολειτουργίας των δικαστηρίων.
Από πλευράς τραπεζών στη χθεσινή συνάντηση μετείχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γεώργιος Χαντζηνικολάου, η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χαρούλα Απαλαγάκη, καθώς και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν με έμφαση των ζήτημα των χρηματοδοτήσεων και την ανάγκη αποτελεσματικότερης στήριξης των επιχειρήσεων, ζήτημα για το οποίο οι τράπεζες έχουν δεχθεί έντονη κριτική. Οι τράπεζες υπογράμμισαν ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και μπορεί να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, αρκεί να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια.
Υπενθυμίζεται ότι, σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2020, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε σημειώσει ότι η πρωτοφανής ρευστότητα που διαθέτουν οι εγχώριες τράπεζες δεν φτάνει στον ιδιωτικό τομέα. «Παρά το γεγονός ότι η ρευστότητά τους είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα -υπολογίζω ότι η αύξηση της ρευστότητας είναι κοντά στα 40 δισ. ευρώ-, ωστόσο από τη ρευστότητα αυτή ένα πολύ, πολύ, μικρό μέρος έχει διοχετευθεί στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Στις μεγάλες επιχειρήσεις έχουμε μια αρκετά μεγάλη πιστωτική επέκταση της τάξης του 9% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως η πιστωτική επέκταση περιορίζεται σε μόλις 1,9% ενώ στα νοικοκυριά είναι αρνητική. Συνολικά στον ιδιωτικό τομέα είμαστε περίπου λίγο πάνω από το μηδέν», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες επισημαίνουν ότι τα δάνεια δίνονται με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια, αναγνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, ειδικά των επιχειρήσεων μικρού μεγέθους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα κριτήρια. Ωστόσο, τονίζουν, αυτό δεν οφείλεται στην αυστηρότητα των κριτηρίων, αλλά στο γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων έχουν αδύναμους ισολογισμούς και δεν ανταποκρίνονται σε βασικά πιστοδοτικά κριτήρια.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε παράλληλα η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με νέα προγράμματα χρηματοδότησης.
Για τις αναστολές δανείων, οι τράπεζες παρουσίασαν τα σχετικά μέτρα που έχει λάβει το τραπεζικό σύστημα για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενώ σημειώθηκε η ανάγκη της σταδιακής επαναφοράς των δανείων αυτών στην κανονικότητα.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων, το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», εξέλιξη που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις τράπεζες. Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχε ζητήσει την επέκταση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι «θα καλωσόριζε την παράταση, την επέκταση και τη βελτίωση του προγράμματος “Ηρακλής” προκειμένου να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο περιορισμός του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό στη χώρα μας».
Τέλος, σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς οι τράπεζες επανέλαβαν την ανάγκη για την ομαλή λειτουργία των δικαστηρίων και την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ως απολύτως αναγκαίο εργαλείο για να αποφευχθεί η διάβρωση της κουλτούρας πληρωμών.
Η ώρα των πληρωμών για συντάξεις ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ , Τελευταία ΝΕΑ για αναδρομικά , 534 ευρώ
Opeka.Gr : Πληρωμή για δόση επίδομα παιδιού Α21 2021 , ΚΕΑ – Voucher 200 ευρώ
Ανατροπές για τα αναδρομικά στις συντάξεις Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, ΑΜΕΑ – Εξοικονομώ αίτηση