Κατά 50 μονάδες βάσης, όπως και αναμενόταν, αύξησε το βασικό επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – ΒοΕ), προχωρώντας στη μεγαλύτερη επιτοκιακή παρέμβαση των τελευταίων 27 ετών, δηλαδή από το 1995.
Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η άμεση αντιμετώπιση του ξέφρενου πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Τον Ιούνιο, άλλωστε, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτοξεύθηκε στο 9,4%.
Μετά τη σημερινή παρέμβαση (η έκτη συνεχόμενη), το βασικό επιτόκιο της BoE διαμορφώνεται πλέον στο 1,75%, με τον επικεφαλής της τράπεζας, Άντριου Μπάλεϊ, να δεσμεύεται για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
Η απόφαση της νομισματικής πολιτικής ήταν σχεδόν ομόφωνη (8-1), με τους τραπεζίτες να επικαλούνται το αυξανόμενο κύμα ανατιμήσεων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη. «Οι τιμές χονδρικής του αερίου σχεδόν διπλασιάστηκαν από τον Μάιο, εξαιτίας της απόφασης της Ρωσίας να περιορίσει τις προμήθειες αλλά και του κινδύνου περαιτέρω μείωσης των ροών» αναφέρεται στο κείμενο της BoE. «Ενόσω αυτή η κατάσταση διαχέεται και στις τιμές λιανικής, κλιμακώνεται η πτώση στο πραγματικό εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών και αυξάνεται ο πληθωρισμός σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» προστίθεται.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά πλέον ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο, όταν ο δείκτης τιμών σκαρφαλώσει στο 13,3%, ενώ αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα καθόλου τη διάρκεια του 2023. Είναι χαρακτηριστικό ότι περιμένει υποχώρηση προς το 2% το 2025.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει και σ’ άλλες οικονομικές του πλανήτη, η αύξηση των επιτοκίων και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής κλιμακώνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης. Σύμφωνα με την επικρατούσα οικονομική θεωρία, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης.