Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Οι πλειστηριασμοί απειλούν χιλιάδες ακίνητα

Γιώργος Θεοχάρης από Γιώργος Θεοχάρης
14/02/2019 21:26
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2019, σε μια προσπάθεια από την πλευρά των τραπεζών να ανακτηθεί μέρος από τον τεράστιο όγκο των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από τα εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και να πιεστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές να προσέλθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα και να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» έχουν «ανέβει» μέχρι σήμερα 30.500 πλειστηριασμοί ακινήτων και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Αν και η λειτουργία της πλατφόρμας συνοδεύθηκε από προσδοκίες για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, η αλήθεια είναι ότι απέχει ακόμη από το να αποβεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το ποσοστό των πλειστηριασμών που καταλήγουν γόνιμοι δεν ξεπερνά το 40% κατά μέσον όρο –με διαφορές ανά τράπεζα–, ενώ τα περισσότερα ακίνητα περνούν τελικά στις ίδιες τις τράπεζες. Αιτία δεν είναι μόνο το υποτονικό ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμη στην αγορά ακινήτων. Βασική αιτία είναι κυρίως το ότι ο τρόπος που έχει στηθεί η πλατφόρμα δεν μπορεί να προκαλέσει τη ζήτηση ακόμα και από δυνητικούς ενδιαφερόμενους, καθώς η πλατφόρμα προσφέρει ελάχιστη ουσιαστική πληροφόρηση για το είδος του ακινήτου που πλειστηριάζεται.

Ετσι, οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική της αγοράς από τις ίδιες των ακινήτων που βγάζουν στον πλειστηριασμό και μέχρι σήμερα περίπου 5.000 ακίνητα έχουν περάσει στα βιβλία τους. Ο σχεδιασμός τους προβλέπει την απόκτηση έως και 20.000 ακινήτων την προσεχή διετία, πρακτική ωστόσο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, οι οποίες πιέζουν για τη δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων, ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν σταδιακά από τα ακίνητα αυτά είτε μέσω μεμονωμένων πωλήσεων είτε μέσω πωλήσεων πακέτων ακινήτων. Στη λογική αυτή αναπτύσσονται νέα εργαλεία, όπως η πλατφόρμα «realestateonline» που δημιούργησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα, η πλατφόρμα «properties4sale», που έχει αναπτύξει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στα σκαριά είναι η πλατφόρμα που ετοιμάζει η Eurobank, στην οποία θα «ανέβουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του «eauction».

Εμπόδιο σε μια πιο ενεργή διαχείριση των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, είναι οι επιθετικές ορέξεις των funds και οι χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να διακρατούν τα ακίνητα αυτά στους ισολογισμούς προκειμένου να μην εγγράψουν ζημίες και επηρεαστούν κεφαλαιακά. Οπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη «οι τιμές στις οποίες βγαίνουν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα είναι οι εμπορικές και προκύπτουν έπειτα από αξιολόγηση πιστοποιημένων από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμητών που λειτουργούν ανεξάρτητα και όχι για λογαριασμό της τράπεζας». Οι τιμές αυτές είναι πολύ κοντά στις τιμές στις οποίες οι τράπεζες τα έχουν στους ισολογισμούς τους, με συνέπεια η επίπτωση στα βιβλία της τράπεζας να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

«Αντί της απαίτησης του δανείου στον ισολογισμό της τράπεζας μπαίνει το ακίνητο», εξηγεί αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, κάτι ωστόσο που αποτελεί φωτογραφία της στιγμής. Αυτό γιατί τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση συνοδεύονται με τις αναγκαίες προβλέψεις και στον βαθμό που οι προβλέψεις είναι επαρκείς οι τράπεζες δεν απαιτείται να πάρουν πρόσθετες, εκτός αν υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές των ακινήτων. Στην περίπτωση ωστόσο που ένα ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα της τράπεζας, η διακράτησή του στα βιβλία της δημιουργεί επιπλέον κόστος κάθε χρόνο, που έχει να κάνει με τη φορολογία που τα επιβαρύνει, αλλά και με τη συντήρησή τους, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταβιβαστούν.

Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσω πλειστηριασμού έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις πλήθος πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και η τράπεζα θα πρέπει να το «τακτοποιήσει» πριν μπορέσει να το μεταβιβάσει. Η φορολογία που βαραίνει τα ακίνητα –κυρίως ο ΕΝΦΙΑ– αλλά και το κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση τυχόν φθορών, που συνήθως έχουν τα ακίνητα που προορίζονται για πλειστηριασμό με υπαιτιότητα σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και των πρώην ιδιοκτητών τους, αποτελεί ένα σημαντικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν προκειμένου τα ακίνητα αυτά να γίνουν ελκυστικά προς πώληση στη συνέχεια.

kathimerini.gr

Ετικέτες: ΑΚΙΝΗΤΑπλειστηριασμοίτράπεζες

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Η Κυβέρνηση βάζει γερά θεμέλια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι προβλέπει το πακέτο μέτρων

12/09/2025 | 05:02
Featured

Όλες οι μειώσεις στις τραπεζικές προμήθειες – Τι αλλάζει στις συναλλαγές στα ATM από Δευτέρα 11/08

10/08/2025 | 13:20
Featured

Οι 4 μεγάλες αλλαγές στα ΑΤΜ των τραπεζών από τις 11 Αυγούστου – Τα οφέλη για το κοινό

26/07/2025 | 07:13
Featured

Πιερρακάκης για την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ: Άμα θέλετε να κλείσετε τις τράπεζες, να πάτε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει και το know how

24/07/2025 | 23:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Απόφαση-σταθμός για Facebook, Google, YouTube


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Ευλογιά προβάτων σε Αιτωλοακαρνανία και Θεσσαλία: 3.000 ζώα θανατώθηκαν – 20 εκατ. € ζημιές!

    227 shares
    Share 91 Tweet 57
  • Τραγωδία στην Ολυμπία Οδό: 1 χλμ. ανάποδη πορεία, 2 νεκροί — τι είπαν  το tilegrafimanews.gr αυτόπτες μάρτυρες 

    206 shares
    Share 82 Tweet 52
  • ΕΚΤΑΚΤΗ εξέλιξη -Τραμπ – Λουκασένκο: Η άρση κυρώσεων προς τη Λευκορωσία, η επιστροφή της Belavia και η «ψυχρολουσία» της Πολωνίας

    188 shares
    Share 75 Tweet 47
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 3.000 θέσεις εργασίας στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ – Πώς συνδέεται η εκπαίδευση με μισθούς 1.500€ στις νέες ειδικότητες

    173 shares
    Share 69 Tweet 43
  • ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ: Πληρωμές 450 εκατ. € σε 600.000 αγρότες: Νωρίτερα τα βιολογικά, έως Οκτώβριο ενιαία – συνδεδεμένες – σπάνιες φυλές

    152 shares
    Share 61 Tweet 38
  • «Όποιος είναι κατά της Ουκρανίας πυροβολείται»: Το σοκ από τις δηλώσεις Μεντβέντεφ και το διεθνές αποτύπωμα μετά τη δολοφονία Κερκ

    125 shares
    Share 50 Tweet 31
  • Ελλάδα – Τουρκία στο Eurobasket 2025: Ελληνική απόβαση στη Ρίγα και τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ για τον ημιτελικό

    118 shares
    Share 47 Tweet 30
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch