Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Οι πλειστηριασμοί απειλούν χιλιάδες ακίνητα

Γιώργος Θεοχάρης από Γιώργος Θεοχάρης
14/02/2019 21:26
σε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΙΔΗΣΕΙΣ-Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων το 2019, σε μια προσπάθεια από την πλευρά των τραπεζών να ανακτηθεί μέρος από τον τεράστιο όγκο των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από τα εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και να πιεστούν στρατηγικοί κακοπληρωτές να προσέλθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα και να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «eauction» έχουν «ανέβει» μέχρι σήμερα 30.500 πλειστηριασμοί ακινήτων και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Αν και η λειτουργία της πλατφόρμας συνοδεύθηκε από προσδοκίες για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, η αλήθεια είναι ότι απέχει ακόμη από το να αποβεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Το ποσοστό των πλειστηριασμών που καταλήγουν γόνιμοι δεν ξεπερνά το 40% κατά μέσον όρο –με διαφορές ανά τράπεζα–, ενώ τα περισσότερα ακίνητα περνούν τελικά στις ίδιες τις τράπεζες. Αιτία δεν είναι μόνο το υποτονικό ενδιαφέρον που υπάρχει ακόμη στην αγορά ακινήτων. Βασική αιτία είναι κυρίως το ότι ο τρόπος που έχει στηθεί η πλατφόρμα δεν μπορεί να προκαλέσει τη ζήτηση ακόμα και από δυνητικούς ενδιαφερόμενους, καθώς η πλατφόρμα προσφέρει ελάχιστη ουσιαστική πληροφόρηση για το είδος του ακινήτου που πλειστηριάζεται.

Ετσι, οι τράπεζες συνεχίζουν την πολιτική της αγοράς από τις ίδιες των ακινήτων που βγάζουν στον πλειστηριασμό και μέχρι σήμερα περίπου 5.000 ακίνητα έχουν περάσει στα βιβλία τους. Ο σχεδιασμός τους προβλέπει την απόκτηση έως και 20.000 ακινήτων την προσεχή διετία, πρακτική ωστόσο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, οι οποίες πιέζουν για τη δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων, ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν σταδιακά από τα ακίνητα αυτά είτε μέσω μεμονωμένων πωλήσεων είτε μέσω πωλήσεων πακέτων ακινήτων. Στη λογική αυτή αναπτύσσονται νέα εργαλεία, όπως η πλατφόρμα «realestateonline» που δημιούργησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα, η πλατφόρμα «properties4sale», που έχει αναπτύξει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στα σκαριά είναι η πλατφόρμα που ετοιμάζει η Eurobank, στην οποία θα «ανέβουν» όλα τα ακίνητα που πλειστηριάζονται μέσω του «eauction».

Εμπόδιο σε μια πιο ενεργή διαχείριση των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, είναι οι επιθετικές ορέξεις των funds και οι χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να διακρατούν τα ακίνητα αυτά στους ισολογισμούς προκειμένου να μην εγγράψουν ζημίες και επηρεαστούν κεφαλαιακά. Οπως εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη «οι τιμές στις οποίες βγαίνουν στον πλειστηριασμό τα ακίνητα είναι οι εμπορικές και προκύπτουν έπειτα από αξιολόγηση πιστοποιημένων από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμητών που λειτουργούν ανεξάρτητα και όχι για λογαριασμό της τράπεζας». Οι τιμές αυτές είναι πολύ κοντά στις τιμές στις οποίες οι τράπεζες τα έχουν στους ισολογισμούς τους, με συνέπεια η επίπτωση στα βιβλία της τράπεζας να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

«Αντί της απαίτησης του δανείου στον ισολογισμό της τράπεζας μπαίνει το ακίνητο», εξηγεί αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος, κάτι ωστόσο που αποτελεί φωτογραφία της στιγμής. Αυτό γιατί τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση συνοδεύονται με τις αναγκαίες προβλέψεις και στον βαθμό που οι προβλέψεις είναι επαρκείς οι τράπεζες δεν απαιτείται να πάρουν πρόσθετες, εκτός αν υποχωρήσουν περαιτέρω οι τιμές των ακινήτων. Στην περίπτωση ωστόσο που ένα ακίνητο περιέλθει στην κυριότητα της τράπεζας, η διακράτησή του στα βιβλία της δημιουργεί επιπλέον κόστος κάθε χρόνο, που έχει να κάνει με τη φορολογία που τα επιβαρύνει, αλλά και με τη συντήρησή τους, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταβιβαστούν.

Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που μεταβιβάζονται μέσω πλειστηριασμού έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις πλήθος πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και η τράπεζα θα πρέπει να το «τακτοποιήσει» πριν μπορέσει να το μεταβιβάσει. Η φορολογία που βαραίνει τα ακίνητα –κυρίως ο ΕΝΦΙΑ– αλλά και το κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση τυχόν φθορών, που συνήθως έχουν τα ακίνητα που προορίζονται για πλειστηριασμό με υπαιτιότητα σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και των πρώην ιδιοκτητών τους, αποτελεί ένα σημαντικό βάρος που καλούνται να αναλάβουν προκειμένου τα ακίνητα αυτά να γίνουν ελκυστικά προς πώληση στη συνέχεια.

kathimerini.gr

Ετικέτες: ΑΚΙΝΗΤΑπλειστηριασμοίτράπεζες

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Wood & Company: Ανεβάζει τον πήχη για τις τράπεζες – Nέες τιμές-στόχοι και συστάσεις – Οι ευκαιρίες και οι επιφυλάξεις

13/06/2025 | 16:48
Ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα. στιγμιότυπα από την οδό Ερμού, Τετάρτη 4 Μαϊου 2022  (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Featured

Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει με τράπεζες, καταστήματα και σούπερ μάρκετ

06/06/2025 | 20:31
Featured

ΕΚΤ: Μείωσε τα επιτόκια για όγδοη φορά, στο 2% – Αναμένεται καλοκαιρινή παύση στη νομισματική χαλάρωση

05/06/2025 | 15:31
Featured

Χρηματιστήριο: Επτάμηνο ράλι με κέρδη 34%, υπεραπόδοση των τραπεζών με 64%

01/06/2025 | 18:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Απόφαση-σταθμός για Facebook, Google, YouTube


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός 3 Ρίχτερ στη Ναύπακτο: Διεθνείς αναλυτές είχαν προειδοποιήσει – Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «κόκκινο» συναγερμό

    757 shares
    Share 303 Tweet 189
  • Καιρός σήμερα: Καύσωνας και από το μεσημέρι τοπικές βροχές

    404 shares
    Share 162 Tweet 101
  • Ισχυρό προειδοποιητικό σήμα από Έλληνες και ξένους σεισμολόγους – Ρήγματα στο κόκκινο: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο

    1150 shares
    Share 460 Tweet 288
  • Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης, Μπουκώρος για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις

    362 shares
    Share 145 Tweet 91
  • Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές καταιγίδες και μπουρίνια από το απόγευμα

    346 shares
    Share 138 Tweet 87
  • Σβήνουν χρέη δεκαετίας προς τον ΕΦΚΑ – Αλλάζουν όλα στις παραγραφές, έρχονται νέες ρυθμίσεις με περισσότερες δόσεις

    326 shares
    Share 130 Tweet 82
  • ΠΡΟΣΟΧΗ στα παιδιά με ποδήλατο: Τραγωδία στο Μενίδι με 9χρονη – Μάχη για τη ζωή της στη ΜΕΘ

    264 shares
    Share 106 Tweet 66
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch